اثرات ضد میکروبی نانوذرات نقره سنتز شده
نانوذرات فلزی سنتز شده با استفاده از گیاهان دارویی به دلیل دارا بودن خصوصیات فیزیکو-شیمیائی منحصر به فرد، ایمنی بالا و هزینه اندک، در مطالعات ضد سرطانی و ضد میکروبی مورد استفاده قرار می گیرند.در سال های اخیر نانوذرات به عنوان ابزار قدرتمند و پیشرفته ای در شناسایی و درمان بسیاری از بیماری های خطرناک از جمله سرطان کاربردهای فراوانی پیدا کرده است. سرطان یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان بوده و به دلیل شیوع بالا، تحقیقات در رابطه با درمان سرطان بسیار مورد توجه است. در حال حاضر جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی، ایمونوتراپی و همچنین رژیم های ترکیبی، اصلی ترین استراتژی های درمانی این بیماری محسوب می شوند. بر همین اساس توسعه روش های نوین درمانی و سازگار با محیط زیست، ضروری به نظر می رسد ضمن اینکه بایستی هزینه درمان در این رو ش های کاهش یابد. نانوذرات فلزی از جمله نانوذرات نقره در درمان سرطان کاربرد فراوانی پیدا کرده اند. نانوذرات با مهار سلول های سرطانی از طریق خاموش کردن ژن های درگیر، می توانند از گسترش بیماری جلوگیری نموده و در بهبود آن بسیار موثر باشند. علاوه براین از این نانوذرات می توان به عنوان حامل داروهای موثر نیز استفاده نمود.
در بین نانوذرات فلزی، نانوذرات نقره از خواص ضد میکروبی بسیار مناسبی برخوردار هستند. این نانوذرات با مکانیسم های متعدد و اثرگذاری بر دیواره سلولی و فرایندهای متابولیتی باکتری، سبب مهار آنها می شوند. روش های نوین متعددی در حال توسعه یا بهبود هستند. خصوصیات فیزیکو-شیمیائی نانوذرات را افزایش دهند. در برخی روش ها فرآیند سنتز به نحوی اصلاح شده تا خصوصیات نوری، مکانیکی، فیزیکی، شیمیائی و زیستی آنها افزایش یابد. بیوسنتز نانوذرات فلزی با استفاده از ترکیبات زیستی از دستاوردهای مهمی است که در تولید انواع مختلفی از نانوذرات فلزی با ساختار و اندازه مختلف بسیار موفق بوده است. گیاهان داروئی از جمله پیش سازهای سازگار با محیط زیست بوده که در تولید نانوذرات کاربرد فراوانی پیدا کرده اند. سنتز نانوذرات فلزی با استفاده از ترکیبات زیستی موجود در عصاره گیاهان داروئی، روش قابل اعتماد و دوستدار محیط زیست محسوب می گردد. در بین نانوذرات فلزی سنتز شده، نانوذرات نقره به دلیل دارا بودن خواص ضد میکروبی از توجه بیشتری برخوردار هستند. بیوسنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره گیاهان، روشی سریع و مقرون به صرفه است که در این روش متابولیت های موجود در عصاره سبب اکسیداسیون و احیاء یون های نقره شده و در نهایت انواع مختلفی از نانوذرات نقره با اشکال و اندازه های متفاوت تولید می شود. کشور ایران به دلیل شرایط آب و هوائی یکی از مراکز تنوع و رشد بسیاری از گیاهان داروئی ارزشمند است. به دلیل شیوع بالای بیماری سرطان و هزینه های بالای درمان بیماران، استفاده از روش های کم هزینه و ایمن در کشور ضرور است. استفاده بی رویه و غیر اصولی از آنتی بیوتیک های شیمیائی، سبب شده که انواع مختلفی از پاتوژن های مقاوم ایجاد شوند. بسیاری از باکتری های بیماری زا به یک یا چند آنتی بیوتیک مقاوم شده اند و بسیاری از آنتی بیوتیک های موجود، کارائی خود را از دست داده اند. ظهور باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها، در حال تبدیل شدن به بزرگترین چالش سلامتی بشر در دنیا است. برای مقابله با این موضوع، مطالعات متعددی در زمینه سنتز و فرمولاسیون نانوذرات فلزی برای مقابله با انواع مختلفی از باکتری های بیماری زا انجام گرفته و یا در حال اجرا است
در نتیجه ای که اخیرا محققان درخصوص سنتز نانوذرات نقره به روش زیستی با استفاده از عصاره گیاه داروئی زوفا و بررسی اثرات ضد میکروبی و سمیت نانوذرات نقره سنتز شده بر روی سلول های سرطانی انجام داده اند مشخص شده است که ﻧﺎﻧﻮذرات ﻧﻘﺮه ﺗﻮﺳﻂ ﻋﺼﺎره ﮔﻴﺎهان داروئی به روش زیستی، ضمن سادگی و هزینه بسیار پائین، از ایمنی بالائی برخوردار است. ﻧﺎﻧﻮذرات ﻧﻘﺮه ﺳﻨﺘﺰ ﺷﺪه به دلیل اندازه کوچک و ساختار کروی، قادرند به راحتی از دیواره سلولی سلو ل های باکتری عبور کرده و اثر سمی بر روی رشد و متابولیسم باکتری های گرم منفی و گرم مثبت داشته باشند. علاوه بر این، نانوذرات نقره با اثر متقابل به دیواره سلول های سرطانی و مکانیسم های متعدد درون سلولی، اثر مهاری مناسبی بر رده های سلولی مختلف خواهند داشت. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ ﻣﻲ ﺗﻮان ﺑﺎ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﺑﻴﺸﺘﺮ از ﻧﺎﻧﻮذرات ﻧﻘﺮه ﺳﻨﺘﺰ ﺷﺪه ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻛﺎﻧﺪﻳﺪ دارو و آﻧﺘﻲ ﺑﻴﻮﺗﻴﻚ ﺟﻬﺖ اﻫﺪاف درﻣﺎﻧﻲ ﺳﺮﻃﺎن و ﻋﻔﻮﻧﺖ ﻫﺎی ﻣﻴﻜﺮوبی اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد.