اثرات ماندگار سیگار پس از ترک
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، محققان هنوز در حال کشف این موضوع هستند که چگونه سیگار حتی سال ها پس از ترک سیگار همچنان به سلامت افراد آسیب می رساند، مطالعه جدیدی نشان می دهد که اثر ماندگار تنباکو بر سیستم ایمنی بدن است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، علیرغم مبارزه طولانی مدت صنعت تنباکو برای پنهان کردن خطرات سیگار، تنباکو در حال حاضر باعث مرگ بیش از هشت میلیون نفر در جهان در سال می شود. اما روش های بی شماری که این عادت به بدن آسیب می رساند هنوز در حال آشکار شدن است. مطالعه جدید که در ژورنال نیچر منتشر شد، نشان داد که سیگار کشیدن سیستم ایمنی را که از بدن در برابر عفونت محافظت می کند، برای مدت طولانی تر از آنچه قبلا تصور می شد، تغییر می دهد. این به ویژه تغییراتی را در آنچه که ایمنی تطبیقی نامیده می شود برجسته کرد، که در طول زمان ایجاد می شود زیرا سلول های تخصصی بدن به یاد می آورند که چگونه با پاتوژن های خارجی که قبلاً با آنها مواجه شده اند مقابله کنند.
این یافته ها بر اساس تجزیه و تحلیل خون و نمونه های دیگر گرفته شده از 1000 فرد سالم در فرانسه از بیش از یک دهه قبل است. به گفته محققان، سیگار کشیدن نسبت به سایر عوامل مانند میزان خواب یا فعالیت بدنی تأثیر بیشتری بر ایمنی دارد. این مطالعه همچنین تحقیقات قبلی را تأیید کرد که تأثیر سیگار را بر ایمنی ذاتی نشان داده است، که اولین خط دفاعی بدن در برابر عوامل بیماری زای مهاجم است. این مطالعه می گوید در حالی که ایمنی ذاتی بلافاصله پس از ترک سیگار توسط افراد بهبود یافت، ایمنی تطبیقی برای سال ها حتی دهه ها پس از ترک سیگار باقی ماند. محققان همچنین تاکید کردند که این اثر از بین می رود، بنابراین هر چه زودتر افراد آن را ترک کنند بهتر است. ویولن سنت آندر، سرپرست تیم تحقیق از انستیتو پاستور فرانسه، در یک کنفرانس مطبوعاتی، بیان کرد که افراد برای مصونیت طولانی مدت هرگز سیگار نکشند. محققان نمی توانند با اطمینان بگویند که این تغییرات چه عواقبی بر سلامتی دارد. اما آنها فرض کردند که می تواند بر خطر ابتلا به عفونت، سرطان یا بیماری های خودایمنی افراد تأثیر بگذارد.
مطالعه دیگری نیز هفته گذشته با هدف تعیین میزان ارتباط ترک سیگار با کاهش خطر بیماری و مرگ زودهنگام انجام شد. این مطالعه 1.5 میلیون نفر را در سراسر ایالات متحده، کانادا، نروژ و بریتانیا تحت پوشش قرار داد، برخی از آنها سیگاری فعال بودند، برخی دیگر هرگز شروع نکردند و برخی بین این دو حالت قرار داشتند. بر اساس این مطالعه، زمانی که افراد سیگار را ترک کردند، 10 سال طول کشید تا میانگین امید به زندگی آنها به همان سطح افراد غیرسیگاری بازگردد. مجدداً، محققان بر اهمیت ترک در اسرع وقت تأکید کردند. برخی از مزایای آن سه سال پس از ترک این عادت مشهود بود. همچنین این تأثیر صرف نظر از سنی که افراد آن را ترک کردند، قابل توجه بود، اما فواید آن برای افراد زیر 40 سال بیشتر است.