ارتباط بین مصرف حشیش و افزایش خطر ابتلا به کرونا

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، از آنجایی که بیماری کشنده ای که به عنوان COVID-19 شناخته شد و از اواخر سال 2019 گسترش یافت، دانشمندان عجله کردند تا به یک سوال مهم پاسخ دهند، اینکه چه کسی بیشتر در معرض خطر است؟ آنها به سرعت متوجه شدند که تعداد انگشت شماری از ویژگی ها از جمله سن، سابقه سیگار کشیدن، شاخص توده بدنی بالا (BMI) و وجود بیماری های دیگر مانند دیابت، باعث می شود افراد آلوده به ویروس بسیار بیشتر در معرض بیماری جدی و حتی مرگ قرار گیرند. اما یک عامل خطر پیشنهادی بیش از چهار سال بعد یعنی مصرف حشیش هنوز تایید نشده است. شواهدی در طول زمان ظاهر شده است که هم اثرات محافظتی و هم اثرات مضر را نشان می دهد. اکنون، یک مطالعه جدید توسط محققان دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس با قاطعیت به این مهم اشاره می کند که شاهدانه با افزایش خطر بیماری جدی برای مبتلایان به COVID-19 مرتبط است.

این مطالعه که در 21 ژوئن در JAMA Network Open منتشر شد، سوابق سلامت 72501 نفر را که برای COVID-19 در مراکز بهداشتی در یک سیستم مراقبت بهداشتی عمده غرب میانه در دو سال اول همه گیری مشاهده شده بودند، تجزیه و تحلیل کرد. محققان دریافتند افرادی که حداقل یک بار در سال قبل از ابتلا به کووید 19 مصرف هر نوع حشیش را گزارش کرده اند، به طور قابل توجهی نسبت به افرادی که چنین سابقه ای ندارند، به بستری شدن و مراقبت های ویژه نیاز دارند. این افزایش خطر ابتلا به بیماری شدید با سیگار کشیدن برابر بود. در بین مردم این احساس وجود دارد که مصرف حشیش برای سلامتی به اندازه سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل مضر نیست و در مواردی گفته می شود که مصرف حشیش ممکن است برای افراد مفید باشد.

دلیل این است که در مقایسه با تنباکو یا الکل در مورد اثرات سلامتی شاهدانه تحقیقات زیادی انجام نشده است. محققان در بررسی های اخیر دریافتند که استفاده از حشیش حداقل در زمینه COVID-19 بی ضرر نیست. این مطالعه نشان داد در حالی که احتمال مرگ سیگاری ها در اثر کووید 19 بسیار بیشتر از افراد غیرسیگاری است یافته ای که با بسیاری از مطالعات دیگر مطابقت دارد، این موضوع در مورد مصرف کنندگان شاهدانه صدق نمی کند. بیماران مبتلا به کووید 19 که گزارش کردند در سال گذشته حشیش مصرف کرده اند، پس از در نظر گرفتن سیگار کشیدن و واکسیناسیون، 80 درصد بیشتر احتمال دارد که در بیمارستان بستری شوند و 27 درصد بیشتر در ICU بستری می شوند. برای مقایسه، سیگاری ها مبتلا به کووید 19 پس از تطبیق با سایر عوامل، 72 درصد بیشتر از افراد غیرسیگاری مستعد بستری شدن در بیمارستان و 22 درصد بیشتر به مراقبت های ویژه نیاز داشتند. این نتایج با برخی تحقیقات دیگر که نشان می دهند حشیش ممکن است به بدن در مبارزه با بیماری های ویروسی مانند COVID 19 کمک کند، تناقض دارد. این مطالعه برای پاسخ به این سوال طراحی نشده بود که چرا مصرف حشیش ممکن است COVID 19 را بدتر کند. به گفته محققان، یکی از احتمالات این است که استنشاق دود ماری جوانا به بافت ظریف ریه آسیب می رساند و آن را در برابر عفونت آسیب پذیرتر می کند، دقیقاً به همان روشی که دود تنباکو باعث آسیب ریه می شود که افراد را در معرض خطر ذات الریه قرار می دهد. همچنین ممکن است شاهدانه، که به عنوان سرکوب کننده سیستم ایمنی شناخته شده است، توانایی بدن برای مبارزه با عفونت های ویروسی را بدون توجه به نحوه مصرف آن تضعیف کند.