ارتباط دیابت بارداری با نور
به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، محققان آمریکایی در تحقیقات اخیر خود نشان دادند دیابت دوران بارداری با فراگیری در معرض نور قبلا از خواب مرتبط است.
افزایش نگران کننده دیابت در دوران بارداری باعث انجام تحقیقات جدیدی در این زمینه شد. این بیماری یک وضعیت خطرناک است که زنان باردار را تحت تاثیر قرار میدهد.
پیش از این در تحقیقات علمی مشخص شده بود که نور بیش از اندازه در شب می تواند روی سلامت قلب موثر باشد. همچنین تغییرات ایجاد شده روی ریتم شبانه روزی بدن می تواند روی قلب اثرات مضری داشته باشد. همچنین خواب نامنظم نیز امکان ابتلا به بیماری های قلبی را دو برابر می کند.
محققان دانشگاه نورث وسترن در تحقیقات اخیر خود به مدت یک هفته قرارگیری ۷۴۰ زن در معرض نور قبل از خواب را زیرنظر گرفتند. آنها در سه ماهه دوم بارداری که زمان آزمایشات غربالگری دیابت است مجددا مورد بررسی قرار گرفتند. دیابت دو دوران بارداری همیشه خطراتی را به دنبال ندارد اما ممکن است در آینده و پس از بارداری خطرات بیشتری را برای داشتن دیابت نوع ۲ ایجاد کند.
در این مطالعه تنها ۳۱ نفر به دیابت دوران بارداری مبتلا شدند. محققان متوجه شدند در این ابتلا یک روند وجود دارند. زنانی که سه ساعت قبل از خواب زمان بیشتری را در معرض نور قرار داشتند خطر ابتلا در آنها بیشتر است.
دکتر آست، سرپرست این تحقیق در این مورد می گوید: زنان با کمترین زمان قرارگیری در معرض نور کم نسبت به زنانی با بیشترین قرارگیری در نور کم تا ۵ برابر بیشتر به دیابت در این دوران مبتلا می شوند.
دیابت بارداری ( Gestational Diabetes ) چیست؟
دیابت بارداری، نوعی از دیابت می باشد که در زمان حاملگی بصورت افزایش قندخون تشخیص داده می شود. علت آن هورمون های ترشح شده از جفت است که اثرات ضد انسولینی دارند که با ترشح انسولین توسط سلول های لوزالمعده مادر اثر این هورمون ها خنثی می شود ولی مقدار ترشح انسولین افراد مستعد برای جبران کافی نیست.
افزایش غیر طبیعی قند خون در دوران بارداری می تواند منجر به عوارض مادری و جنینی شود& لذا پیشگیری و کنترل آن در طی دوران بارداری ضروری می باشد.
تشخیص دیابت بارداری:
دیابت بارداری اغلب بدون علامت است. به همین دلیل است که در تمام زنان حامله بین هفته های 24 و 28 قند خون اندازه گیری می شود. این کار معمولا در یک یا دو مرحله و با استفاده از محلول های قندی با غلظت های مختلف (50، 75 یا 100 گرم) طبق نظر پزشک انجام می شود. دیابت باردای ندرتا ممکنست همراه با افزایش شدید قندخون و علامتدار باشد که دراینصورت مادر نسبت به شرایط معمول بیشتر تشنه، گرسنه و دچار تکرر ادرار می شود ولی این ها علائم شایعی در زمان حاملگی هستند و الزاما نشان دهنده دیابت بارداری نیستند.
با این حال، در صورتی که خطر ابتلا به دیابت بارداری در مادر بیشتر باشد (مانند سابقه دیابت بارداری در حاملگی قبلی ) و یا علائمی از دیابت را داشته باشد (نظیر وجود قند در ادرار ) اندازه گیری قند خون در اولین ویزیت زمان حاملگی و بعد از آن در صورتی که نتیجه آزمایش اول منفی باشد بین هفته های 24 و 28 انجام می شود. بالا بودن خفیف قند خون دلیل بر ابتلا به دیابت بارداری نیست ولی بیمار باید برای تشخیص قطعی طبق نظر پزشک مجدداً مورد آزمایش قرار گیرد.
عوامل خطر ابتلا به دیابت بارداری:
1.سن بیش از 25 سال
2.اضافه وزن و چاقی
3.سابقه دیابت نوع 2 در افراد درجه اول خانواده
4.قرار داشتن میزان قند خون درفاز پیش دیابت قبل از بارداری (بالاتر از 100 میلی گرم بر دسی لیتر)
5.داشتن سابقه دیابت بارداری در حاملگی قبلی
6.تولد نوزاد با وزن 4 کیلو گرم و یا بیشتر
7.سابقه تولد نوزاد مرده
عوارض دیابت بارداری:
این عوارض را می توان تحت دو گروه عوارض مادری و جنینی مورد بررسی قرار داد:
عوارض مادری: بالا رفتن فشارخون (مسمومیت حاملگی یا پره اکلامپسی)، پاره شدن نابهنگام کیسه آب و زایمان زودرس و عفونت های ادراریدر نیمه دوم بارداری
عوارض جنینی:رشد زیاد از حد جنین (ماکروزومی)، سخت شدن زایمان بعلت درشتی جنین، افت قندخون یا کلسیم نوزاد گردد. کنترل مناسب قند خون حین بارداری منجر به کاهش احتمال عوارض فوق می شود.