ارتباط سن بلوغ در دختران با افزایش وزن
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، یک مطالعه به رهبری کمبریج نشان می دهد که ژن ها می توانند به طور غیرمستقیم روی سنی که دختران در آن اولین قاعدگی خود را دارند با تسریع افزایش وزن در دوران کودکی، که یک عامل خطر شناخته شده برای بلوغ زودرس است، تأثیر بگذارند. ژن های دیگر می توانند مستقیماً بر سن بلوغ تأثیر بگذارند، برخی از آنها تأثیرات عمیقی دارند. در بزرگترین مطالعه در نوع خود تا به امروز، یک تیم بین المللی به رهبری محققان در واحد اپیدمیولوژی شورای تحقیقات پزشکی (MRC) در دانشگاه کمبریج، DNA حدود 800000 زن را از اروپا، آمریکای شمالی، چین، ژاپن و کره مورد مطالعه قرار دادند. محققان بیش از 1000 نوع تغییرات کوچک در DNA را پیدا کردند که بر سن اولین قاعدگی تأثیر می گذارد. حدود 600 مورد از این انواع برای اولین بار مشاهده شد.
سنی که در آن دختران به بلوغ می رسند و شروع به پریود شدن می کنند، معمولاً بین سنین 10 تا 15 سالگی اتفاق می افتد، اگرچه این سن در دهه های اخیر زودتر و زودتر شده است. دلایل این امر به طور کامل درک نشده است. بلوغ زودرس با افزایش خطر ابتلا به تعدادی از بیماری ها در سنین بالاتر از جمله دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی و برخی سرطان ها مرتبط است. از سوی دیگر، بلوغ دیررس با بهبود سلامت در بزرگسالی و طول عمر بیشتر مرتبط است. فقط کمتر از نیمی (45٪) از انواع ژنتیکی کشف شده، با افزایش وزن در اوایل کودکی، بلوغ را به طور غیرمستقیم تحت تاثیر قرار دادند. بسیاری از ژن هایی که محققان دریافتند با تسریع افزایش وزن در نوزادان و کودکان خردسال، بر بلوغ زودرس تأثیر می گذارند. این امر می تواند منجر به مشکلات سلامتی بالقوه جدی در زندگی بعدی شود، زیرا بلوغ زودرس منجر به افزایش وزن می شود.
کار قبلی این تیم در واحد بیماری های متابولیک MRC کمبریج نشان داد که گیرنده ای در مغز، به نام MC3R، وضعیت تغذیه ای بدن را تشخیص می دهد و زمان بلوغ و سرعت رشد را در کودکان تنظیم می کند. مکانیسمی که توسط آن این اتفاق می افتد. به نظر می رسد که سایر ژن های شناسایی شده در مغز برای کنترل ترشح هورمون های تولید مثلی عمل می کنند. دانشمندان همچنین انواع ژنتیکی نادری را که توسط افراد بسیار کمی منتقل می شوند، اما می توانند اثرات زیادی بر بلوغ داشته باشند، تجزیه و تحلیل کردند. به عنوان مثال، آنها دریافتند که از هر 3800 زن، یک نفر دارای انواع ژن ZNF483 است که باعث می شود این زنان به طور متوسط 1.3 سال بعد بلوغ را تجربه کنند. محققان شش ژن را شناسایی کردند که همگی بر زمان بلوغ تأثیر می گذارند. در حالی که این ژن ها در دختران کشف شده اند، اغلب تأثیر مشابهی بر زمان بلوغ در پسران دارند. در آینده، ممکن است بتوان از این نمرات ژنتیکی در کلینیک برای شناسایی دخترانی که بلوغ آنها خیلی زود یا خیلی دیر می رسد استفاده کرد. NHS هم اکنون در حال آزمایش توالی یابی کل ژنوم در بدو تولد است.