استفاده از هوش مصنوعی برای تحلیل پروفایل مولکولی تومورها

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، ابزاری به نام CHIEF، بر پایه هوش مصنوعی، می تواند با تحلیل تصاویر بافت های تومور، پروفایل ژنتیکی آن ها را پیش بینی کرده و ژن های مرتبط با پاسخ به درمان را شناسایی کند. این روش نه تنها دقت بالایی در شناسایی تغییرات ژنتیکی دارد، بلکه می تواند بقای بیماران را پیش بینی کرده و الگوهای جدیدی را برای بهبود درمان ارائه دهد. به عنوان مثال، این سیستم توانسته است جهش های مرتبط با پاسخ به درمان های هدفمند را با دقت بالایی شناسایی کند.

دانشمندان دانشکده پزشکی هاروارد یک مدل هوش مصنوعی همه کاره طراحی کرده اند که توانایی انجام وظایف مختلف تشخیصی در انواع مختلف سرطان را دارد. این سیستم جدید، که در مجله Nature توصیف شده است، فراتر از بسیاری از روش های فعلی هوش مصنوعی در تشخیص سرطان عمل می کند.

مدل های فعلی هوش مصنوعی معمولاً برای انجام وظایف خاصی مانند شناسایی وجود سرطان یا پیش بینی پروفایل ژنتیکی تومور آموزش داده می شوند و معمولاً فقط در تعداد محدودی از انواع سرطان ها کاربرد دارند. اما این مدل جدید توانایی انجام مجموعه ای گسترده از وظایف را دارد و بر روی 19 نوع سرطان آزمایش شده است، که آن را شبیه به مدل های زبانی بزرگ مانند ChatGPT می سازد.

این مدل برای اولین بار توانایی پیش بینی نتایج بیمار را نشان داده و این پیش بینی ها را در گروه های مختلف بیماران بین المللی اعتبارسنجی کرده است. به گفته ی محقق ارشد این مطالعه، کان-هسینگ یو، هدف آن ها ایجاد یک پلتفرم هوش مصنوعی انعطاف پذیر شبیه ChatGPT بوده است که بتواند طیف وسیعی از وظایف ارزیابی سرطان را انجام دهد.

مدل توسعه یافته توانسته است در وظایف مرتبط با تشخیص سرطان، پیش آگهی و پاسخ به درمان در انواع مختلف سرطان عملکرد بسیار مؤثری از خود نشان دهد.