اضافه وزن مادر و رشد جنین
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، اکثر مردم فکر می کنند که رشد جنین در رحم مادر، مهمترین عامل تأثیرگذار بر آینده سلامت کودک خواهد بود و بدون شک این عامل بر سایر عوامل احتمالی غالب خواهد بود. این باور به طور گسترده ای در جامعه وجود دارد و تحقیقات زیادی بر روی ویژگی ها و رفتارهای مادر در طول دوران بارداری تمرکز دارد. تاثیر شاخص توده بدنی مادر در ابتدای بارداری بر پروفایل های مولکولی جفت و به طور خاص بر متیلاسیون DNA جفت موثر است. اخیرا بزرگترین مطالعه در مورد متیلاسیون DNA جفت انجام شده است و در مجموع 2631 جفت مادر-کودک از اروپا، آمریکای شمالی و استرالیا مورد مطالعه قرار گرفته است. برخلاف جهش های آشناتر - جایگزینی یک نوکلئوتید با نوکلئوتید دیگر در توالی DNA تغییری در DNA است که بیان ژن را بدون تغییر توالی تنظیم می کند.
مطالعات اخیر نشان می دهد که متیلاسیون پلی بین محیط داخل رحمی و ژنوم جنین است. به عنوان مثال، سطح متیلاسیون ناحیه ای از ژنوم ممکن است در نتیجه محیط افزایش یابد. چنین افزایشی به طور کلی منجر به بیشتر شدن DNA می شود. فشرده می شود و در نتیجه دستگاه رونویسی نمی تواند به این نواحی دسترسی پیدا کند و برخی از ژن ها خاموش می شوند، برعکس نیز می تواند رخ دهد، به عبارت دیگر سطح متیلاسیون در مناطق خاصی از ژنوم در پاسخ به محیط کاهش می یابد.
در مطالعه اخیر 27 مکان شناسایی شده است که در آنها تغییرات متیلاسیون DNA مشاهده می شود و به نظر می رسد مختص جفت باشد. شایان ذکر است که جفت عضوی اساسی در رشد و نمو جنین است، زیرا عضوی است که مادر را با جنین مرتبط کرده و عضوی است که از طریق آن تغذیه جنین تامین می شود. بسیاری از این مکان های شناسایی شده در نزدیکی ژن های مرتبط با اضافه وزن قرار دارند و در مسیرهای متابولیکی سرطان و استرس اکسیداتیو غنی شده اند. جفت مانند یک تومور رفتار می کند، خیلی سریع رشد می کند، و این باعث می شود فکر کنیم که بر عملکرد جفت و رشد جنین تأثیر دارد. همه این نتایج نشان می دهد که متیلاسیون DNA جفت ممکن است یکی از مکانیسم هایی باشد که با اضافه وزن مادر و پیامدهای نامطلوب سلامت متابولیک در دوران کودکی مرتبط است،