انتقال بیماری ویروسی تب دنگی از طریق نیش پشه آئدس

به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، به گفته یک مقام وزارت بهداشت، موارد تب دنگی تاکنون در 128 کشور شناسایی شده است که در مقایسه با 10 کشور در سال 1960 افزایش شدیدی داشته است.

به گزارش ایسنا، به نقل از شهنام عرشی، این بیماری که توسط پشه های آئدس منتقل می شود، در سال 2019 توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) در بین 10 بیماری تهدیدکننده زندگی قرار گرفت.

وی با بیان اینکه سالانه بالغ بر 400 نفر به تب دنگی مبتلا می شوند، افزود: تنها 20 درصد از بیماران دارای علائم و 80 درصد عفونت های دنگی دارای علائم خفیف یا بدون علائم هستند.

بخش قابل توجهی از انتقال از طریق افراد مبتلا به عفونت های بدون علامت اتفاق می افتد.

حدود نیمی از جمعیت جهان در معرض خطر هستند و این تعداد سالانه به دلیل گرم شدن کره زمین، تغییرات آب و هوایی و افزایش سفرهای بین المللی در حال افزایش است.

حدود 70 تا 75 درصد موارد در آسیای جنوب شرقی گزارش شده است. طی سال های گذشته، این بیماری به اندونزی، بنگلادش، هند، سنگاپور و تایلند سرایت کرده است.

Aedes aegypti پشه مهاجم تری است که در ایران بیشتر دیده می شود. عرشی خاطرنشان کرد: با توجه به فیزیولوژی این پشه، به مردم مناطق آلوده گفته می شود که در دو ساعت اول صبح و دو ساعت قبل از غروب لباس هایی بپوشند که بیشتر قسمت های بدن آنها را بپوشاند.

انتقال دو روز قبل از بروز علائم و دو روز پس از تب اتفاق می افتد.

این بیماری می تواند از پشه به انسان، از انسان به پشه و از انسان به انسان از طریق انتقال خون، پیوند اعضا و مادر به کودک در بارداری سرایت کند.

طول عمر Aedes بین یک تا 4 هفته است. آنها هر 1 تا 2 ساعت یکبار غذای خونی مصرف می کنند که 40 تا 50 وعده غذایی در طول عمرشان است.

وزارت بهداشت در حال برنامه ریزی برای ایجاد یک بسته آموزشی برای اطلاع افراد، به ویژه مسافران، کارکنان پزشکی و روزنامه نگاران از راه های پیشگیری یا مدیریت تب دنگی است.

فرشید رضایی به نقل از ایرنا، یک مقام مسئول در وزارت بهداشت گفت: دنگی یک عفونت ویروسی است که از طریق نیش پشه های آلوده به انسان منتقل می شود.

در آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری در سراسر جهان یافت می شود. با وجود شیوع تب دنگی، هیچ محدودیتی برای سفر وجود ندارد. با این حال، مسافران، به ویژه در کشورهایی مانند امارات و تایلند، باید از نکات مراقبت از خود آگاه باشند و بدانند چگونه از تب دنگی و نیش پشه جلوگیری کنند.

مردم کشور نیز باید نکات بهداشتی ضروری مانند پوشیدن لباس هایی که بیشتر قسمت های بدن را می پوشاند مانند جوراب، لباس آستین بلند و شلوار بلند رعایت کنند. وی خاطرنشان کرد: در سفر به استان های در معرض خطر که عمدتاً شهرهای جنوبی هستند از مواد دافع حشرات استفاده کنید.

رضایی با بیان اینکه میزان مرگ و میر ناشی از تب دنگی حدود یک درصد است، تاکید کرد: حدود 40 تا 80 درصد بیماران مبتلا به تب دنگی دارای علائم خفیف یا بدون علائم هستند که با رعایت نکات بهداشتی می توان موارد ابتلا به تب دنگی را 70 درصد کاهش داد.

ویروس دنگی Dengue virus، که بخشی از فلاوی ویروس ها است، دارای چهار ویروس مرتبط با سرولوژی اما از نظر ژنتیکی متمایز است، DENV serotype-1، DENV-2، DENV-3 و DENV-4.

یعنی ممکن است فرد 4 بار به این ویروس مبتلا شود. سروتیپ دوم سروتیپ غالب است.

ویروس دنگیDengue virus از طریق نیش پشه های Aedes aegypti و Aedes albopictus منتقل می شود. این پشه ها ویروس زیکا Zika و چیکونگونیا Chikungunya را نیز منتقل می کنند.

بیماری دنگی مراحل عفونی مختلفی دارد که شامل مرحله تب، مرحله بحرانی و مرحله بهبودی می شود.

از 30 فروردین ماه سال جاری 138 مورد ابتلا به تب دنگی تشخیص داده شده است که بیشتر آنها از کشورهای امارات، پاکستان و عراق بوده و تنها هفت مورد از داخل کشور بوده است.

این استان های در معرض خطر عبارتند از: هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر، گیلان، مازندران و گلستان.

تب دنگی مانند سایر بیماری های عفونی مانند کرونا و مالاریا می تواند از انسان آلوده به انسان سالم منتقل شود. خوشبختانه دستورالعمل های درمانی برای درمان این بیماری در کشور موجود است.