بررسی باکتری های فعال متابولیک در غذاهای پروبیوتیک
به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، تخمیر بخشی از فرهنگ بشری برای بیش از 13000 سال بوده است و به ما اجازه می دهد تا انواع غذاها و نوشیدنی های تخمیری تولید کنیم. این غذاهای تخمیر شده اغلب حاوی میکروارگانیسم های زنده به نام پروبیوتیک هستند که فواید سلامتی زیادی دارند. با این حال، دانستن اینکه کدام پروبیوتیک ها در بدن فعال ترین هستند، همچنان یک چالش باقی مانده است. این تا زمانی است که تیمی از محققان یک حسگر مقوایی منحصربفرد ایجاد کردند که می تواند فعالیت متابولیک پروبیوتیک ها را کنترل کند.
پروبیوتیک ها به طور گسترده ای به عنوان بی خطر شناخته می شوند و یکی از محبوب ترین مکمل های غذایی هستند که فروش سالانه بیش از 50 میلیارد دلار را به همراه دارند. برخی از پروبیوتیک های معروف شامل لاکتوباسیلوس، بیفیدوباکتریوم و ساکارومایسس هستند. این میکروارگانیسم ها مزایای سلامتی مانند ترویج میکروبیوم سالم روده، کاهش سطح کلسترول و بهبود سیستم ایمنی بدن را ارائه می کنند.
برای تجزیه و تحلیل پروبیوتیک ها، دانشمندان علوم غذایی به طور سنتی تعداد سلول های زنده در غذا را شمارش می کنند و نحوه واکنش آنها به شیره معده را بررسی می کنند. با این حال، این روش ها کند، پرهزینه هستند و به پرسنل ماهر نیاز دارند. اینجاست که cardboard sensor وارد می شود.
این حسگر که توسط یک تیم تحقیقاتی با همکاری دانشمندان برزیلی ساخته شده است از cardboard استاندارد ساخته شده است و از فرآیندی به نام خط زدن لیزری برای رسانایی الکتریکی آن استفاده می کند. از نانوذرات طلا نیز برای افزایش پاسخ سنسور استفاده می شود. با تشخیص فعالیت متابولیک باکتری ها از طریق یک واکنش شیمیایی، حسگر می تواند اندازه گیری های دقیقی را ارائه دهد.
پس از کالیبره کردن حسگر با استفاده از یک ماست پروبیوتیک محبوب موجود در فروشگاه ها، محققان فعالیت متابولیک باکتری ها را در آبجو و ماست آزمایش کردند. این حسگر قادر بود فعالیت را با دقت بیشتری نسبت به سایر آزمایشات سنتی تعیین کند. جالب اینجاست که آبجو IPA فیلتر نشده در مقایسه با ماست های آزمایش شده فعالیت متابولیکی بالاتری نشان داد.
در حالی که حسگر راهی برای اندازه گیری کل فعالیت متابولیک میکروارگانیسم ها ارائه می دهد، هیچ اطلاعاتی در مورد نوع خاصی از فعالیت یا اثرات بالقوه سلامتی ارائه نمی دهد. علاوه بر این، ذکر این نکته ضروری است که همه آبجوها فواید سلامتی را ارائه نمی دهند و حسگر فقط فعالیت باکتری ها را اندازه گیری می کند، نه محتوای الکل یا کالری را.
با وجود محدودیت ها، این حسگر جدید راه حلی ساده، قابل حمل و مقرون به صرفه برای تشخیص فعالیت باکتری های زنده ارائه می دهد. این فناوری می تواند کاربردهایی در زمینه های مختلف از جمله مراقبت های بهداشتی داشته باشد که امکان نظارت و درک بهتر اثرات پروبیوتیک ها بر بدن را فراهم می کند.