بهبود بیماری خشکی چشم با یک سویه باکتریایی پروبیوتیک
به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، در یک مطالعه توسط یک گروه تحقیقاتی در کالج پزشکی Baylor، تجویز خوراکی یک سویه باکتری پروبیوتیک تجاری موجود برای بهبود بیماری خشکی چشم در یک مدل حیوانی مشخص شد. این یافته ها در ASM Microbe 2023، نشست سالانه انجمن میکروبیولوژی آمریکا ارائه شد.
نویسنده ارائه دهنده، لورا شفر، دکترای کالج پزشکی بیلور در هیوستون، تگزاس، گفت: باکتری های مفید که در دستگاه گوارش انسان زندگی می کنند با سلامت و محافظت در برابر بیماری در بسیاری از قسمت های بدن مرتبط هستند. از جمله روده، مغز و ریه. بنابراین جای تعجب نیست که میکروبیوم روده نیز بر چشمان ما تأثیر بگذارد.
کار قبلی این گروه تحقیقاتی نشان داد که موش هایی که باکتری های روده بیماران مبتلا به سندرم شوگرن انسانی با خشکی شدید چشم را دریافت کرده بودند، در شرایط خشک نسبت به موش هایی که باکتری های روده از بیماران انسان سالم دریافت کرده بودند، در شرایط خشک دچار بیماری چشمی بدتری شدند.این نشان می دهد که باکتری های روده افراد سالم به محافظت از سطح چشم در شرایط خشک کمک می کند. یکی از راه های درمان خشکی چشم شامل باکتری های پروبیوتیکی است که اثرات محافظتی مشابهی دارند. این گروه با استفاده از یک سویه باکتریایی پروبیوتیک خوراکی، Limosilactobacillus reuteri DSM17938، در مدل موش خشک چشم، این موضوع را بررسی کردند. DSM17938 یک سویه باکتریایی پروبیوتیک تجاری مشتق شده از انسان است که قبلاً اثرات محافظتی در روده و سیستم ایمنی بدن انسان و موش نشان داده است، اما در زمینه سلامت چشم آزمایش نشده است.
دکتر لورا شفر، نویسنده اصلی این مطالعه، اظهار کرد ما تصمیم گرفتیم برای درمان خشکی چشم بر روی یک سویه باکتریایی پروبیوتیک در روده تمرکز کنیم زیرا مطالعه قبلی ما ارتباط عملکردی بین باکتری های روده و علائم بیماری خشکی چشم را نشان داد. ما چندین آزمایش را با استفاده از باکتری های روده جدا شده از بیماران مبتلا به سندرم شوگرن که دارای خشکی شدید چشم هستند، از بیماران سالم بدون بیماری چشمی انجام دادیم. زمانی که موش های مبتلا به خشکی چشم با باکتری های روده بیمار شوگرن کلونیزه شدند، نسبت به موش هایی که با باکتری های روده بیماران سالم کلونی ایجاد کردند، خشکی چشم بدتری ایجاد شد.
این نشان می دهد که باکتری های روده افراد سالم از سطح چشم در شرایط خشک محافظت می کنند و بنابراین یکی از راه های درمانی احتمالی برای خشکی چشم، باکتری های پروبیوتیکی است که اثرات محافظتی مشابهی دارند. علاوه بر این، محققان پی بردند موش هایی که از باکتری های پروبیوتیک تغذیه می کردند، مقدار سلول های جام بیشتری در بافت چشم خود داشتند. سلول های جام سلول هایی هستند که یک جز ضروری اشک به نام موسین را تولید می کنند. همچنین یافته ها نشان می دهد که باکتری های دارای اثرات ضد التهابی در روده نیز می توانند شرایط التهابی چشم را کاهش دهند. مشخص شده است که یک رژیم غذایی سالم که دارای چربی های مضر کم و فیبر زیاد است، باکتری های خوب را که به طور طبیعی در روده زندگی می کنند تغذیه می کند و اثرات ضد التهابی این باکتری ها در روده می تواند به سایر بافت های بدن از جمله چشم هم گسترش یابد.
نویسندگان این مطالعه لورا شفر، رابرت بریتون، استیون فلوگفلدر و سینتیا دی پایوا هستند. این تحقیق در آزمایشگاه دکتر Cintia de Paiva در بخش چشم پزشکی در کالج پزشکی بیلور انجام شد و با بودجه مؤسسه ملی بهداشت و بنیاد تحقیقات پیشگیری از نابینایی حمایت شد.