تأثیر میکروبیوم روده بر اثرگذاری واکسن کووید
به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، میکروب های روده می توانند بر پاسخ واکسن کووید تأثیر بگذارند.
محققان موسسه Karolinska کشف کرده اند که میکروبیوم روده می تواند بر میزان پاسخ افراد به واکسن های mRNA COVID تأثیر بگذارد. این مطالعه که در مجله npj Biofilms and Microbiomes منتشر شد، نشان می دهد که باکتری های خاصی در روده می توانند پاسخ ایمنی به واکسن را تقویت کنند، در حالی که سایر باکتری ها ممکن است آن را ضعیف کنند.
میکروبیوم روده مجموعه ای از میکروارگانیسم هایی است که در دستگاه گوارش ما زندگی می کنند. نقش مهمی در بسیاری از جنبه های سلامتی ما از جمله گوارش، متابولیسم و ایمنی ایفا می کند. محققان می خواستند دریابند که آیا میکروبیوم روده بر پاسخ به واکسن های mRNA COVID نیز تأثیر می گذارد یا خیر. برای انجام این کار، محققان نمونه مدفوع 68 فرد مبتلا به HIV و 75 فرد سالم را قبل از اولین دوز mRNA واکسن کووید جمع آوری کردند.
محققان ترکیب میکروبیوم را با استفاده از تکنیکی به نام 16S rRNA sequencing تجزیه و تحلیل کردند که انواع و فراوانی نسبی باکتری ها را در نمونه ها شناسایی می کند. آنها همچنین سطح آنتی بادی ها و سلول های ایمنی تولید شده پس از واکسیناسیون را اندازه گیری کردند.
ما ترکیب میکروبی را با پاسخ های ایمنی و ویژگی های بیمار مرتبط کردیم. پیوتر نواک، محقق اصلی، پزشک ارشد و دانشیار بخش مؤسسه کارولینسکا، می گوید: این تجزیه و تحلیل جامع شامل سن، جنسیت، شاخص توده بدن و عوامل بالینی برای افراد مبتلا به HIV بود که هدف آن درک رابطه پیچیده بین میکروب های روده و کارایی واکسن بود.
نتایج نشان داد که ترکیب اولیه میکروبیوم روده می تواند پاسخ ایمنی به واکسن را در هر دو گروه پیش بینی کند. آنها دریافتند که یک میکروبیوم روده با تنوع کمتر با پاسخ واکسن قوی تر همراه است که با سطوح بالاتر آنتی بادی های پروتئینی سنبله و سلول های T CD4 خاص مشخص می شود. اینها اجزای کلیدی سیستم ایمنی هستند که به خنثی کردن ویروس و جلوگیری از عفونت شدید کمک می کنند.
محققان همچنین باکتری های خاصی را شناسایی کردند که با پاسخ بهتر یا بدتر واکسن مرتبط بودند. به عنوان مثال، آنها دریافتند که لاکتوباسیلوس، باکتریوئیدها و لاکنوسپیرا با سطوح آنتی بادی و سلول های ایمنی بالاتر مرتبط هستند، در حالی که کلواسی باسیلوس با سطوح آنتی بادی پایین تر مرتبط است. آنها همچنین دریافتند که بیفیدوباکتریوم و فاکالیباکتریوم نشانگرهای میکروبی افراد با سطوح آنتی بادی بالاتر هستند.
به گفته محققان، این مطالعه بر نقش مهم میکروبیوم روده در اثربخشی واکسن های mRNA COVID تاکید می کند. این یافته ها می تواند منجر به توسعه درمان های متمرکز بر میکروبیوتا برای افزایش پاسخ های واکسن شود، به ویژه در گروه هایی که ممکن است پاسخ های ضعیف تری داشته باشند، مانند افراد مسن یا افراد دارای نقص ایمنی. به گفته محققان، استراتژی های بالقوه می تواند شامل تغییر رژیم غذایی یا مصرف پروبیوتیک ها برای بهبود میکروبیوم روده و ایمنی باشد.
این مطالعه با همکاری بیمارستان دانشگاه کارولینسکا و زیرساخت ژنومیک ملی SciLifeLab در استکهلم انجام شد. این تحقیق توسط منطقه استکهلم، شورای تحقیقات سوئد و پزشکان علیه ایدز تامین شده است.