تایید اولین فرد مبتلا به آبله میمون در ایران
به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، سه شنبه ۱۶ اوت (۲۵ مرداد) اولین مورد ابتلا به آبله میمون در ایران ثبت شد.
& مبتلا خانمی ۳۴ ساله و ساکن اهواز است که پس از مشاهده ضایعات پوستی به همراه خانواده اش مراجع بهداشتی مربوطه را مطلع ساخته است. این بیمار بلافاصله قرنطینه شده و پس از تایید آزمایش های اولیه و نهایی در حال طی کردن دوره بیماری در منزل خود است. پدرام پاک آیین همچنین تصریح کرد که ویروس آبله میمون کشندگی بالایی ندارد.
تا کنون بیش از ۳۱ هزار مورد ابتلا به آبله میمون در سراسر جهان گزارش شده است. پیش تر گزارش هایی در شبکه های اجتماعی مبنی بر مشاهده این بیماری در اهواز منتشر شده بود اما محمد علوی، رئیس مرکز بهداشت خوزستان آن ها را تکذیب کرده بود.
اولین مورد مرگ بر اثر این بیماری در آسیا، روز اول اوت و در هند گزارش شد و بیمار مردی ۲۲ ساله بود.
رئیس جمهوری آمریکا، روز ۴ اوت، در پی درخواست مقامات بهداشتی این کشور، وضعیت فعلی شیوع آبله میمون در آمریکا را شرایطی اضطراری برای بهداشت و سلامت عمومی اعلام کرد.
ویروس آبله میمون از طریق تماس نزدیک با حیوان یا شخص آلوده به انسان منتقل می شود اما موارد انتقال قطره ای از طریق تنفس و خوردن گوشت آلوده هم گزارش شده است. تب، سردرد، تورم غدد لنفاوی، احساس خستگی و درد های عضلانی از علائم اولیه بیماری آبله میمون هستند.
عملکرد این ویروس دو مرحله ای است. در مرحله اول که بین ۵ تا ۲۱ روز طول می کشد، بیمار هیچ علائمی بروز نمی دهد و امکان انتقال فرد به فرد بیماری وجود ندارد، اما پس از آن، در مرحله دوم تاول ها و ضایعات پوستی ابتدا به صورت مسطح و پس از مدتی به شکل برجسته ظاهر شده، آرام آرام تغییر رنگ می دهند و پس از پوسته ریزی محو می شوند.
حالی که آبله میمون تا کنون به عنوان یک بیماری عفونت مقاربتی برچسب نخورده و می تواند هر کسی را آلوده کند با این وجود مردانی که با یکدیگر رابطه جنسی دارند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به آن هستند.
آبله میمون بیماری نادر ویروسی و مسری است که در اثر آلودگی با ویروس مانکی پاکس& یا آبله میمونی ایجاد می شود. این ویروس از خانواده اورتوپاکس می باشد که شامل ویروس آبله و آبله گاوی نیز می شود. ابتلا به این ویروس عمدتا خارج از آفریقا و در افرادی که سفر های بین المللی یا واردات حیوانات انجام می داند، اتفاق افتاده است و بیشترین میزان ابتلا در کشور هایی مانند ایالات متحده، سنگاپور، رژیم اشغال گر قدس و بریتانیا بوده است.
طی سال های گذشته موارد ابتلای بسیار کمی به آبله میمون در دنیا تشخیص داده شده است، اما هم اکنون کشورهایی مانند بلژیک، آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، سوئد، پرتغال، انگلیس، کانادا و آمریکا از موارد ابتلا به این بیماری گزارش داده اند و بعد از شناسایی بیش از صد مورد ابتلا به آبله میمون در اروپا، جلسه ای در سازمان بهداشت جهانی برگزار شد.
منبع اصلی بروز آبله میمون هم چنان نا شناخته باقی مانده است و به نظر می رسد جوندگان آفریقایی و میمون ها می توانند در انتقال ویروس و آلوده کردن انسان ها نقش داشته باشند. این بیماری در موارد شدید که معمولا در کودکان هم رخ می دهد، به میزان آلودگی اولیه و شرایط جسمانی کودک بستگی دارد و اگر فردی مبتلا به بیماری های ضعف سیستم ایمنی باشد، ممکن است درجات شدید تری از بیماری را تجربه کند. میزان مرگ و میر ناشی از آبله میمون در حدود سه تا شش درصد می باشد.
علائم و نشانه های آبله میمون
علائم و نشانه های آبله میمون در انسان مشابه آبله است، اما می تواند خفیف تر باشد. این بیماری عمدتا با تب، سردرد، گرفتگی و درد های عضلانی و خستگی همراه است و تنها تفاوت آن با علائم آبله این است که آبله میمون، با تورم و درگیری غدد لنفاوی همراه است. مدت زمانی که طول می کشد علائم از زمان آلودگی خود را نشان دهند در حدود ۷ تا ۱۴روز است که در برخی موارد می تواند ۱۵ تا ۲۱ روز نیز طول بکشد.
معمولا یک تا سه روز (و یا بیشتر) بعد از تب، راش های پوستی را شاهد خواهیم بود که در ابتدا روی صورت مشاهده می شوند و به دیگر قسمت های بدن نیز منتقل خواهند شد. روند پیشرفت ضایعات به این گونه خواهد بود: لک، جوش، تاول، جوش چرکی، برجستگی پوست و پوسته پوسته شدن و تقریبا دو تا چهار هفته فرد درگیر بیماری خواهد شد.
&
.