تست غلظت خون

به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، پلی سیتمی یا غلظت خون وضعیتی است که منجر به افزایش سطح گلبول های قرمز در گردش خون و در جریان خون می شود. افراد مبتلا به پلی سیتمی افزایش هماتوکریت، هموگلوبین یا تعداد گلبول های قرمز خون بالاتر از حد طبیعی دارند. پلی سیتمی معمولاً بر حسب افزایش هماتوکریت (هماتوکریت نسبت حجم گلبول های قرمز خون به حجم کل خون) یا غلظت هموگلوبین (هموگلوبین پروتئینی است که وظیفه انتقال اکسیژن در خون را بر عهده دارد) در تست غلظت خون گزارش می شود.
در زنان، اگر میزان هموگلوبین بین 16-12 (48- 36 درصد) و در مردان بین 18- 14 (56-42 درصد) باشد، طبیعی است.

آزمایش غلظت خون را جدی بگیریم.


علت اولیه غلظت خون:
مغز استخوان، بافت اسفنجی داخل استخوان ها است که سلول های خونی را تولید می کند. مغز استخوان سلول های قرمز خون، پلاکت ها و گلبول های سفید خون تولید می کند. گاهی مغز استخوان بدون هیچ محرکی از بیرون، خودبه خود رفتار آنارشیستی نشان داده و شروع به تولید گلبول قرمز می کند که به آن پلیستمی می گویند و افزایش غلظت اولیه نامیده می شود. درصد کمی از غلظت خون شامل علت اولیه می شود.


علت ثانویه غلظت خون:
هنگامی که اکسیژن خون شما به زیرسطح مشخصی می رسد، ممکن است دچار تنگی نفس، سردرد و گیجی یا بی قراری شوید. بین& & & 95-90& درصد از کسانی که با غلظت خون به متخصص مراجعه می کنند، افرادی هستند که غلظت خون ثانویه دارند و این موضوع زمانی اتفاق می افتد که اکسیژن کافی به بافت های بدن نرسد. در این هنگام با کمبود اکسیژن در بدن، هورمونی به نام اریتروپویتین از کلیه ترشح می شود که این هورمون، مغز استخوان را برای ساخت بیشتر گلبول قرمز تحریک می کند تا بتواند کمبود اکسیژن رسانی به بافت های بدن را با افزایش تولید گلبول قرمز جبران کند. نمونه کسانی که با این مشکل مواجه می شوند، افرادی هستند که در ارتفاعات بلند و کوهستانی زندگی می کنند و چون با کمبود اکسیژن روبه رو هستند، دچار بیماری غلظت خون می شوند.


سایر علل افزایش غلظت خون:
مشکلات خونی
هموگلوبین مادرزادی
کشیدن سیگار
مسمومیت با منوکسید کربن
مصرف دخانیات
بیماری قلبی و ریوی
زندگی در مناطق کوهستانی (ارتفاعات)
بیماری های زمینه ای
پلی سیتمی ورا نوعی بیماری یا اختلال خونی

عوارض غلظت خون:
غلظت خون در بدن باعث کند شدن حرکت خون در قلب و رگ ها می شود که با گرفتگی اندام هایی نظیر دست و پا، موجب سکته مغزی یا قلبی خواهد شد.
افزایش غلظت خون در افراد مبتلا به بیماری های ریوی، باعث آمبولی (انسداد جریان خون) ریه می شود.
زخم معده، دردهای استخوانی و در مراحل بعد نقرس و سنگ کلیوی می تواند بروز کند.
فشار خون بالا
خونریزی بینی
بزرگی کبد و طحال

روش های تشخیص غلظت خون:
تشخیص و درمان به موقع غلظت خون می تواند عوارض ناشی از آن را کاهش دهد.اگر فکر می کنید که ممکن است غلظت خون داشته باشید پزشک ابتدا یک آزمایش به نام شمارش کامل خون (CBC) انجام خواهد داد.
CBC عوامل زیر را در خون شما اندازه گیری می کند:
تعداد گلبول های قرمز خون
تعداد گلبول های سفید خون
تعداد پلاکت ها
مقدار هموگلوبین (پروتئینی که اکسیژن را حمل می کند)
فضایی که گلبول های قرمز خون اشغال می کنند، به عنوان هماتوکریت شناخته شده است.

بیشتر سلول های خون را گلبول های قرمز تشکیل می دهند. آن ها اکسیژن را به تمامی بدن می رسانند؛ لذا حجم اصلی آن ها را هموگلوبین (پروتئین حمل کننده اکسیژن) تشکیل می دهد. تعداد گلبول های قرمز خون بر اساس سن و جنس افراد متفاوت است. آقایان گلبول های قرمز بیشتری از خانم ها دارند و نوزادان تازه متولدشده اغلب گلبول قرمز بیشتری از بزرگسالان دارند. غلظت خون یا پلی سیتمی ورا بسیار آهسته رشد می کند و معمولاً بیشتر از چند سال ممکن است طول بکشد. اگر این بیماری را درمان نکنید ممکن است یک تهدید برای زندگی تان باشد اما کسانی که به خوبی از آن مراقبت کنند و مانع پیشرفت این بیماری می شوند یک زندگی عادی را خواهند داشت. لازم به ذکر است که این شرایط در مردان بیشتر از زنان ممکن است اتفاق بیفتد.