تشخیص و روش جدید درمان یکی از مرگبارترین انواع سرطان ریه
به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، سرطان ریه سلول کوچک بیماری است که در آن سلول های بدخیم (سرطانی) در بافت های ریه تشکیل می شوند. دو نوع اصلی سرطان ریه سلول کوچک وجود دارد. سیگار عامل خطر اصلی سرطان ریه سلول کوچک است. علائم و نشانه های سرطان ریه سلول کوچک شامل سرفه و تنگی نفس است.
سرطان سلول کوچک ریه از انواع کمتر شایع سرطان ریه بوده و رشد سریعی دارد. به همین دلیل سریعا می تواند به بافت های دیگر سرایت کند. این سرطان علائمی مانند سرفه، تنگی نفس و درد قفسه سینه ایجاد می کند. این سرطان را می توان خطرناک ترین سرطان ریه محسوب کرد.
سرطان سلول کوچک ریه چیست؟
سرطان ریه به دو نوع سرطان سلول کوچک ریه و سرطان سلول غیرکوچک ریه تقسیم می شود. کارسینوم ریه سلول کوچک حدود ۱۰ تا ۱۵% سرطان های ریه را تشکیل می دهد. اما سرعت گسترش آن بسیار بالا بوده و معمولا بعد از سرایت بیماری به بافت های اطراف تشخیص داده می شود. در این شکل تهاجمی سرطان، سلول های ریه شروع به رشد کرده و به سرعت متاستاز می کنند.
سرطان سلول کوچک ریه خود به دو نوع متفاوت تقسیم می شود. کارسینوم سلول کوچک و کارسینوم سلول کوچک ترکیبی. علت تفاوت آنها شکل ظاهری این دو سلول در زیر میکروسکوپ است. اما در باقی موارد شامل علائم، علت بیماری و درمان با هم تفاوتی ندارند.
علائم سرطان سلول کوچک ریه
معمولا در مراحل اولیه، سرطان سلولی جو شکل علائمی ندارد. با گسترش بیماری علائم به مرور ظاهر می شوند. این نشانه ها عبارتند از:
سرفه (با گذشت زمان بدتر می شود.)
تنگی نفس
ناراحتی یا درد قفسه سینه
خس خس سینه
خارج شدن خلط خونی از ریه ها هنگام سرفه
گرفتگی صدا
مشکل در بلع
ازدست د ادن اشتها
کاهش وزن بدون دلیل
احساس خستگی
تورم صورت یا وریده ای گردن
علت سرطان سلول کوچک ریه
علت دقیق سرطان سلول کوچک ریه مشخص نیست. اما باتوجه به آمار به دست آمده می توان علت اصلی آن را سیگار دانست. به طورکلی افراد سیگاری بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه قرار دارند. اما آمار کارسینوم سلول کوچک ریه در این افراد بیشتر از سرطان سلول غیر کوچک ریه است. در واقع احتمال ابتلا به این سرطان در افراد سیگاری ۳۰% بیشتر از افراد غیرسیگاری است.
تشخیص سرطان سلول کوچک ریه
برای تشخیص سرطان سلول کوچک ریه ابتدا پزشک معایناتی انجام می دهد. اگر سیگار می کشید، حتما به پزشک اطلاع دهید. پس از بررسی های کلی آزمایش های زیر برای تشخیص سرطان و مرحله آن تجویز می شود.
اشعه ایکس قفسه سینه: تصویر واضحی از قفسه سینه و ریه ها ثبت می شود و می توان تومور یا هر بافت مشکوکی را در آن مشاهده کرد.
سی تی اسکن قفسه سینه: در این آزمایش تصویربرداری از زوایای مختلف قفسه سینه تصاویر گرفته می شود تا احتمال گسترش سرطان بررسی شود.
برونکوسکوپی: یک لوله باریک و منعطف که سر آن دوربین قرار داده شده است، وارد ریه می شود. می توان ساختار داخلی ریه ها را با این روش مشاهده کرد.
کشت خلط: مایعی که هنگام سرفه خارج می شود، جمع آوری شده و در آزمایشگاه تجزیه وتحلیل می شود.
توراسنتز: ریه ها در کیسه هایی قرار دارند. این کیسه ها در زمان ابتلا به سرطان ریه پر از آب می شوند که به آن افیوژن پلور می گویند. برای تشخیص سلول های سرطانی در این مایع با استفاده از سوزن مخصوص از این مایع نمونه برداری می کنند.
بیوپسی ریه: اگر تومور در قسمت حاشیه ای ریه باشد، با برونکوسکوپی نمی توان آن را تشخیص داد. در این شرایط سوزنی وارد قفسه سینه شده و از تومور نمونه برداری می شود. به این روش ترانس توراسیک هم می گویند.
محققان با ترکیب یک داروی جدید و قدیمی توانسته اند جلوی مقاومت سلول های سرطان ریه به درمان را بگیرند و مانع از رشد تومورها شوند.
گروهی از محققان دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس آمریکا که یک دانشمند ایرانی به نام «نیما مصمم پور» هم از اعضای ارشدش بوده، روشی را برای درمان یکی از مرگبارترین شکل های سرطان ریه پیدا کرده که از ترکیب یک داروی جدید و یک داروی قدیمی استفاده می کند و می تواند با از بین بردن مقاومت سلول های سرطانی به درمان، جلوی رشد آن ها را بگیرد.
سرطان ریه سلول کوچک (SCLC) یکی از خطرناک ترین شکل های این نوع بیماری است که نرخ مرگ ومیر بالایی دارد. شیمی درمانی برای این سرطان در آغاز راه موثر است، اما بیماری به سرعت در برابر داروها مقاوم می شود و دوباره رشد پیدا می کند. حالا محققان دانشگاه واشنگتن و دانشگاه تگزاس دریافته اند که این سلول های سرطانی چگونه در برابر درمان ایستادگی می کنند و چطور می توان با آن ها مقابله کرد.
مطالعات قبلی نشان داده بود که پروتئینی به نام RNF113A اثر حمله داروهای شیمی درمانی را از بین می برد. محققان با بررسی های بیشتر دریافته اند که & RNF113A با پروتئین دیگری به نام SMYD3 کنترل می شود که به وفور در سلول های SCLC و دیگر سرطان ها وجود دارند. در واقع، هرچه سطح SMYD3 بالاتر باشد، سرطان خطرناک تر و مقاومت به دارو بیشتر می شود.
دانشمندان در این پژوهش سلول های SCLC را به موش دادند تا تومورها رشد پیدا کنند. سپس برخی از آن ها را با دارویی به نام سیکلوفسفامید، برخی را با بازدارنده SMYD3 ، برخی را با هر دو و برخی را فقط با شیمی درمانی تحت درمان قرار دادند.
رشد سلول های سرطان ریه متوقف می شود
در موش هایی که فقط شیمی درمانی شدند، رشد تومورها برای حدود دو هفته متوقف شد، اما پس از مقاوم شدن به دارو، رشد آن ها دوباره آغاز گشت. ولی در موش هایی که به طور همزمان سیکلوفسفامید و بازدارنده SMYD3 دریافت می کردند، رشد تومورها در تمام دوره چند ماهه آزمایش متوقف شد. این درمان همچنین روی تومورهایی موفق ظاهر شد که از بیماران انسانی مبتلا به سرطان و مقاوم به شیمی درمانی رشد پیدا کرده بودند.
نیما مصمم پرست، از نویسندگان این مطالعه که نتایجش در مجله Cancer Discovery چاپ شده، می گوید: «در حال گفتگو با چند گروه برای آغاز هرچه سریع تر فاز یک کارآزمایی های بالینی هستیم. افراد مبتلا به سرطان ریه سلول کوچک به شدت به درمان های بهتر نیاز دارند و من خیلی زیاد برای احتمالات پیش رو هیجان زده ام.»