تشخیص زود هنگام سرطان روده بزرگ با هوش مصنوعی
به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، یک شرکت ژاپنی فناوری جدیدی را ساخته است که به پزشکان کمک می کند تا با استفاده از هوش مصنوعی احتمال سرطانی بودن ضایعات روده بزرگ را در مراحل آغازین تشخیص دهند.
شرکت ژاپنی ان ای سی (NEC)، فعال در حوزه فناوری اطلاعات و صنعت الکترونیک، می گوید این فناوری جدید که «Cx20» نام دارد می تواند به پزشکان کمک کند تا در مراحل اولیه بیماری تشخیص دهند ضایعات پدیدار شده در روده بزرگ تومور سرطانی هستند یا نه. امری که در تشخیص ابتدایی علائم سرطان روده بزرگ، حیاتی به شمار می رود.
سرطان روده بزرگ از ضایعات پیش سرطانی پولیپ های نئوپلاسمی به وجود آمده در این روده نشأت می گیرد و تشخیص و از بین بردن این ضایعات در مراحل اولیه که عموما در معاینات آندوسکوپی انجام می شود، نقش مهمی در جلوگیری از پیشرفت سرطان در بیماران بازی می کند. با این حال گاهی اوقات برای پزشکان تشخیص ضایعات توموری و غیرتوموری در آندوسکوپی دشوار می شود و نمونه برداری غیرضروری استرس و ناراحتی اضافی برای بیماران ایجاد می کند.
شرکت ان ای سی در محصول جدید خود برای بالا بردن شانس شناسایی احتمال ضایعات نئوپلاستی روده بزرگ، یک نوع فناوری خاص را توسعه داده است که در آن از قدرت یادگیری هوش مصنوعی برای ترکیب اطلاعات تصاویر آندوسکوپی و یافته های پزشکان متخصص استفاده شده است.
این فناوری تصاویر مناطق ضایعه را که با دستگاه آندوسکوپی گرفته شده تجزیه و تحلیل می کند. اگر هوش مصنوعی تشخیص دهد که یک ضایعه روده احتمالا توموری است، پیام «امکان بالا» نمایش داده می شود و اگر سامانه به این نتیجه برسد که ضایعه روده احتمالا مربوط به تومور سرطانی نیست پیام «امکان کم» به نمایش درمی آید.
نرم افزار جدید به گونه ای ساخته شده است که می تواند مستقیما با تجهیزات آندوسکوپی ارتباط برقرار کند و در حین مراحل انجام آندوسکوپی به صورت خودکار به پزشک اطلاع دهد کدام نواحی مستعد سرطان هستند و کدام نواحی هنوز به تومورها آلوده نشدهاند.
بنابر آمارها سرطان روده بزرگ دومین سرطان شایع در اروپا است و پژوهشگران امیدوارند با بهره گیری از فناوری جدید بتوانند به پزشکان در مقابله با این بیماری مرگبار یاری برسانند.
مسئولان شرکت ان ای سی گفته اند استاندارد سازمان ایمنی، بهداشت و محیط زیست اروپا را دریافت کرده اند و انتظار دارند فروش تجاری محصول جدید را از اواخر امسال در بازارهای این قاره آغاز کنند.
تعریف ساده ای از هوش مصنوعی
هوش مصنوعی یا artificial intelligence شاخه ای از علوم رایانه است که هدف اصلی آن تولید ماشین های هوشمندی است که توانایی انجام وظایفی که نیازمند به هوش انسانی است را داشته باشد. هوش مصنوعی در حقیقت نوعی شبیه سازی هوش انسانی برای کامپیوتر است و منظور از هوش مصنوعی در واقع ماشینی است که به گونه ای برنامه نویسی شده که همانند انسان فکر کند و توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشد. این تعریف می تواند به تمامی ماشین هایی اطلاق شود که بگونهای همانند ذهن انسان عمل می کنند و می توانند کارهایی مانند حل مسئله و یادگیری داشته باشند.
تاریخچه هوش مصنوعی
تاریخچه هوش مصنوعی به سال های جنگ جهانی دوم بر می گردد. زمانی که نیروهای آلمانی برای رمز نگاری و ارسال ایمن پیام ها از ماشین enigma استفاده می کردند و دانشمند انگلیسی، آلن تورینگ در تلاش برای شکست این کدها برآمد. تورینگ به همراه تیمش ماشین bombe را ساختند که enigma را رمز گشایی می کرد. هر دو ماشین enigma و bombe پایه های یادگیری ماشینی (machine learning) هستند که یکی از شاخه های هوش مصنوعی یا همان Artificial intelligence میباشد. تورینگ ماشینی را هوشمند میدانست که بدون اینکه به انسان حس صحبت با ماشین را بدهد، با او ارتباط برقرار کند و این مسئله پایه علم هوش مصنوعی است یعنی ساخت ماشینی که همانند انسان فکر، تصمیم گیری و عمل کند. رفته رفته با پیشرفت فناوری و سایر سخت افزارهای مورد نیاز برای توسعه هوش مصنوعی، ابزار هوشمند و سرویسهای هوشمندی به بازار عرضه شدند که از هوش مصنوعی در بسیاری از فرآیند هایشان استفاده میکردند. بسیاری از سرویس های معروفی همانند موتورهای جستجو، ماهوارهها و غیره از هوش مصنوعی استفاده میکردند. با معرفی گوشیهای هوشمند و پس از آن گجتهای هوشمند، هوش مصنوعی گام بلندی را برای ورود به زندگی انسانهای پشت سر گذاشت. از این زمان به بعد هوش مصنوعی برای انسانها جلوه کاربردی تری پیدا کرد و انسانها بیشتر با واژه هوش مصنوعی و کاربردهای آن آشنا شدند.