تشخیص سرطان لوزالمعده به کمک هوش مصنوعی

به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد هوش مصنوعی در تشخیص سرطان لوزالمعده ابزاری بسیار کارآمد است.
سرطان لوزالمعده در بین انواع سرطان ها کمترین میزان بقای پنج ساله را دارد. پیش بینی شده است این بیماری دومین عامل مرگ ناشی از سرطان در آمریکا تا سال ۲۰۳۰ خواهد بود. تشخیص زودهنگام بهترین راه بهبود چشم انداز بیماری است. پیش آگهی بیماری زمانی که تومور بیشتر از ۲ سانتی متر رشد کند، بسیار بدتر می شود.
سی تی اسکن روش تصویربرداری کلیدی برای تشخیص این سرطان است اما حدود ۴۰ درصد از تومورهای زیر ۲ سانتی متر را شناسایی نمی کند. در این میان نیاز مبرم به ابزاری موثر برای کمک به رادیولوژیست ها در بهبود تشخیص سرطان پانکراس احساس می شود.
محققان در تایوان روی یک ابزار تشخیصی به کمک رایانه (CAD) مطالعه می کنند که از نوعی هوش مصنوعی به نام یادگیری عمیق برای تشخیص سرطان پانکراس استفاده می کند.
آنها قبلاً نشان داده بودند که این ابزار می تواند به طور دقیق سرطان لوزالمعده را از لوزالمعده غیرسرطانی تشخیص دهد. با این حال، آن مطالعه به تشخیص رادیولوژیست از روی تصویربرداری اتکا داشت. در مطالعه جدید، ابزار هوش مصنوعی سرطان را به طور خودکار شناسایی کرد.
این دستاورد با توجه به اینکه لوزالمعده با اندام ها و ساختارهای متعدد هم مرز و از نظر شکل و اندازه بسیار متفاوت است، پیشرفتی مهم است.
محققان این ابزار را با انجام یک مجموعه آزمایش روی ۵۴۶ بیمار مبتلا به سرطان لوزالمعده و ۷۳۳ شرکت کننده تهیه کردند. این ابزار به حساسیت ۹۰ درصد و ویژگی ۹۶ درصد دست یافت.
اعتبارسنجی بعد از ۱۴۷۳ آزمون سی تی اسکن فردی از موسسات سراسر تایوان دنبال شد. این ابزار به ۹۰ درصد حساسیت و ۹۳ درصد ویژگی در تشخیص سرطان لوزالمعده در مقایسه با گروه کنترل دست یافت. حساسیت برای تشخیص تومور کمتر از ۲ سانتی متر، ۷۵ درصد بود.
دکتر ویچونگ وانگ، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد دانشگاه ملی تایوان و مدیر آزمایشگاه MeDA دانشگاه گفت: به نظر می ‌رسد عملکرد ابزار یادگیری عمیق& CAD با عملکرد رادیولوژیست‌ ها برابری می‌ کند. به طور خاص، در این مطالعه، حساسیت ابزار تشخیص عمیق به کمک رایانه برای سرطان لوزالمعده با عملکرد رادیولوژیست ها بدون توجه به اندازه و مرحله رشد تومور قابل مقایسه است.
وانگ گفت: ابزار CAD قابلیت ارایه انبوهی از اطلاعات را برای کمک به پزشکان دارد و می تواند منطقه مشکوک سرطان را نشان دهد تا به تشخیص رادیولوژیست سرعت بخشد.
وی چی لیائو، نویسنده ارشد این مطالعه از دانشگاه ملی تایوان و بیمارستان دانشگاه ملی تایوان، گفت: ابزار CAD ممکن است به عنوان مکملی برای رادیولوژیست ها عمل کند تا تشخیص سرطان پانکراس را بهبود بخشد.
محققان در حال برنامه ریزی برای انجام مطالعات بیشتر هستند. آنها می خواهند عملکرد این ابزار را در جمعیت های متنوع تری بررسی کنند. از آنجا که مطالعه فعلی گذشته ‌نگر بود، آنها می ‌خواهند ببینند که هوش مصنوعی چگونه در شرایط بالینی عمل می‌کند.

سرطان لوزالمعده (پانکراس)
سرطان به رشد خارج از کنترل سلول‌ های بدن گفته می ‌شود. به طور معمول برای تشکیل سلول‌ های جدید، در صورت نیاز بدن، سلول‌ ها تقسیم می‌شوند. سلول‌ های پیر می ‌میرند و سلول‌ های جدید جای آن‌ها را می ‌گیرند. گاهی اوقات این روند دچار اختلال می ‌شود. در این صورت، بدون نیاز بدن، سلول‌ های جدید تشکیل می‌ شوند یا سلول‌های قدیمی نمی‌ میرند. این تجمع سلول‌ های اضافی، توده ‌ای به نام تومور را تشکیل می ‌دهد.
رشد و تقسیم بدون کنترل سلول ‌های غیرطبیعی در پانکراس، منجر به تشکیل توده و سرطان در آن می ‌شود. این سرطان دوازدهمین سرطان شایع در سراسر جهان است.
شایع‌ ترین نوع سرطان لوزالمعده، از سلول‌ های پوشاننده مجاری خروجی آنزیم‌ های گوارشی از پانکراس تشکیل می ‌شود (آدنوکارسینوم مجرای پانکراس)
سرطان در سلول‌ های تولید کننده هورمون یا سلول‌های عصبی غدد پانکراس کمتر شایع است. این نوع سرطان، تومورهای نورواندوکرین پانکراس و تومور های غدد درون‌ریز پانکراس هستند. سرطان لوزالمعده به ندرت در مراحل اولیه که قابل درمان است، تشخیص داده می ‌شود؛ چراکه اغلب تا زمانی که به سایر اندام ‌ها سرایت نکرده باشد، علائمی ایجاد نمی ‌کند.

علائم و نشانه ‌های سرطان لوزالمعده (پانکراس)
علائم و نشانه‌ های سرطان پانکراس اغلب تا زمانی که بیماری پیشرفت نکرده باشد، ظاهر نمی‌ شود. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
•دل ‌درد با انتشار به پشت
•از دست دادن اشتها یا کاهش وزن ناخواسته
•زرد شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
•مدفوع روشن
•ادرار تیره
•خارش پوست
•ابتلا به دیابت یا از کنترل خارج شدن دیابت
•تشکیل نابجای لخته خون
•خستگی