تغییرات میکروبیوم انسانی و تأثیر آن بر سلامتی
به گزارش واحد میکروبیولوژی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، پژوهشی که توسط دانشگاه استنفورد انجام شده، نشان داده است که میکروبیوم های بدن انسان (مثل میکروبیوم های روده، دهان، بینی و پوست) مانند اثر انگشت کاملاً منحصر به فرد هستند و پایدارترین قسمت آن ها بخش هایی است که مخصوص هر فرد هستند.
این تحقیق همچنین ارتباط هایی بین میکروبیوم و بیماری هایی مانند دیابت نوع ۲ پیدا کرده است. برای مثال، افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، میکروبیوم کمتری از نظر تنوع و پایداری دارند. دانشمندان معتقدند این تغییرات ممکن است به علت تأثیر متابولیت های تغییر یافته (مانند لیپیدها و پروتئین ها) بر تغذیه ی باکتری ها باشد. این یافته ها می توانند به طراحی درمان های شخصی سازی شده برای بیماری های مزمن کمک کنند.
تریلیون ها باکتری که در بدن شما زندگی می کنند و به عنوان میکروبیوم شناخته می شوند، به نظر می رسد که مانند اثر انگشت، کاملاً منحصر به فرد برای هر فرد هستند. این نتیجه گیری حاصل یک مطالعه دقیق بر روی میکروبیوم های روده، دهان، بینی و پوست 86 نفر است.
در طول شش سال مطالعه، مشخص شد که باکتری هایی که به بهترین شکل در میکروبیوم هر فرد باقی می مانند، آن هایی هستند که به طور خاص به آن فرد تعلق دارند، نه باکتری هایی که میان جمعیت به اشتراک گذاشته می شوند.
مایکل اسنایدر، دکترای ژنتیک و مدیر مرکز ژنومیک و پزشکی شخصی سازی شده در استنفورد، گفت:
«نتایج ما بر این ایده تأکید می کند که هر یک از ما میکروبیوم های شخصی شده ای در بدن خود داریم که برای ما منحصر به فرد هستند. ژنتیک، رژیم غذایی و سیستم ایمنی شما همگی در شکل گیری این اکوسیستم نقش دارند.»
مایکل اسنایدر، استاد ژنتیک در دانشگاه استنفورد، به همراه همکارانش، نشان داده اند که میکروبیوم های هر فرد منحصر به فرد هستند و تأثیراتی از جمله ژنتیک، رژیم غذایی و سیستم ایمنی بدن بر شکل گیری آن دارند. به گفته اسنایدر، نتایج این تحقیق نشان می دهند که میکروبیوم هر فرد به گونه ای خاص برای او شکل می گیرد.
این تحقیق که تحت پروژه میکروبیوم انسانی یکپارچه از سوی موسسه ملی بهداشت (NIH) انجام شده، به ویژه به رابطه بین میکروبیوم و سلامتی پرداخته است. به عنوان مثال، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ میکروبیوم کمتری از نظر پایداری و تنوع دارند. پژوهشگران معتقدند که مقاومت به انسولین باعث تغییر در چربی ها، پروتئین ها و سایر متابولیت ها در خون می شود که این تغییرات بر نوع مواد مغذی موجود برای میکروبیوم تأثیر می گذارد و به رشد متفاوت باکتری ها منجر می شود.