توسعه واکسن آنفولانزای پرندگان
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، سازمان بهداشت جهانی روز دوشنبه از پروژه جدیدی برای تسریع در توسعه واکسن های آنفلوانزای پرندگان انسانی در کشورهای فقیرتر با استفاده از فناوری پیشرفته RNA پیام رسان خبر داد. سازنده آرژانتینی Sinergium Biotech این تلاش ها را رهبری خواهد کرد و از قبل توسعه واکسن های H5N1 را آغاز کرده است. آنفولانزای پرندگان H5N1 برای اولین بار در سال 1996 ظهور کرد، اما از سال 2020 به موازات انتقال فزاینده ویروس به پستانداران، از جمله گاو در مزارع ایالات متحده و تعداد کمی از انسان ها، رشد نمایی در شیوع در پرندگان رخ داده است و این نگرانی را ایجاد کرده است که ویروس می تواند جرقه یک بیماری همه گیر در آینده را ایجاد کند.
سازمان جهانی بهداشت می گوید که تولید کاشف واکسن، در صدد ایجاد اثبات مفهوم در مدل های بالینی برای واکسن های کاندید خود است. هنگامی که داده های بالینی آماده شد، فناوری، مواد و تخصص با شبکه ای از تولیدکنندگان در کشورهای فقیرتر به اشتراک گذاشته می شود و به آنها امکان می دهد توسعه و تولید خود را سرعت بخشند. این پروژه از طریق برنامه انتقال فناوری mRNA که با سازمان ثبت اختراع داروها (MPP) که تحت حمایت سازمان ملل متحد در سال 2021 و در اوج بحران کووید19 ایجاد کرد، اجرا خواهد شد. هدف از این برنامه کمک به کشورهای با درآمد کم و متوسط بود که در طول همه گیری به طور چشمگیری از خدمات محروم بودند، تا واکسن های خود را با استفاده از mRNA تولید و تولید کنند. این فناوری به بدن دستور می دهد تا پروتئین منحصر به فردی تولید کند که پاسخ ایمنی را تحریک می کند و به آن یاد می دهد در برابر عفونت دفاع کند.
ارزش واکسن
واکسن های mRNA کووید که به سرعت توسعه یافتند، در طول همه گیری، بازی را تغییر دادند، اما همچنین نابرابری آشکار جهانی واکسن و تقاضا برای توزیع عادلانه تر در میان تلاش ها برای استفاده از این فناوری در برابر سایر بیماری ها را آشکار کردند. این ابتکار نشان می دهد که چرا سازمان جهانی بهداشت برنامه انتقال فناوری mRNA را تأسیس کرد. این برنامه، که شامل 15 شریک تولیدی در کشورهای مختلف از آفریقای جنوبی گرفته تا اوکراین و ویتنام است، با هدف تقویت تحقیقات، توسعه و تولید بیشتر در کشورهای با درآمد کم و متوسط انجام شد. به این ترتیب، هنگامی که بیماری همه گیر بعدی فرا می رسد، جهان آمادگی بیشتری برای ارائه یک واکنش موثرتر و عادلانه تر خواهد داشت.
ویروس های آنفلوانزای پرندگان از جمله ویروس هایی هستند که پتانسیل ایجاد یک بیماری همه گیر در آینده را دارند. طیف وسیعی از واکسن های سنتی آنفولانزا وجود دارد که قبلاً برای استفاده همه گیر مجوز داشته اند که می توانند به طور بالقوه برای مبارزه با H5N1 در صورت انتشار در بین مردم طراحی شوند. تمرکز بر توسعه واکسن های مبتنی بر mRNA زمانی که به دنبال ایجاد ظرفیت تولید پایدار است، بسیار جالب است. مزیت mRNA این است که از نظر تئوری، محققان می توانند واکسن کووید، واکسن H5N1، و همچنین بسیاری از واکسن های دیگر و مهم تر از همه داروهای درمانی بسازند. اگر نیاز به واکسن H5N1 یا سایر تزریقات کاهش یابد، به جای توقف تولید، چیز دیگری تولید می کنند. در حال حاضر نیمی از تولیدکنندگان در این برنامه، نصب تجهیزات لازم برای توسعه و تولید واکسن های مبتنی بر mRNA را آغاز کرده اند، به این معنی که در صورت وقوع مجدد فاجعه، می توانند با سرعت بیشتری عمل کنند.