درمانی جدید برای التهاب ماهیچه ها
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ اولین دانشگاهی در جهان است که از سلول های T CAR برای درمان موفقیت آمیز بیماری که از یک مورد شدید التهاب عضلانی (میوزیت) رنج می برد، استفاده می کند. این بیماری در اثر نقص در سیستم ایمنی ایجاد می شود که منجر به التهاب ماهیچه ها شده و خطر ابتلا به نوع بسیار شدید بیماری وجود دارد. وقتی آقای 41 ساله در سال گذشته متوجه وخامت چشمگیر این وضعیت شد، ابتدا آن را به عنوان یک عفونت ویروسی تلقی کرد. با این حال، زمانی که ناگهان دیگر بیش از چند فوت تکان نمی خورد و به سختی می توانست بایستد، وضعیت سلامتی او بدتر شد. علائم او ناشی از یک بیماری خودایمنی شدید بود که عضلات، مفاصل، پوست و ریه هایش را تحت تأثیر قرار می داد. این بیماری متعلق به گروه بیماری های التهابی عضلانی ضد ایمنی (میوزیت) است که در مرحله تشخیص سندرم آنتی سنتتاز شناخته می شود. نام سندرم ضد سنتتاز از این مشاهدات گرفته شده است که آنزیم های مورد نیاز برای سنتز اسیدهای آمینه معروف به آمینواسیل-tRNA سنتتازها به اشتباه توسط سیستم ایمنی مورد حمله قرار می گیرند که به شدت بر عملکرد سلول های مختلف تأثیر می گذارد.
اصلاح سلول های ایمنی خود بیماران به آینده امید می دهد
یکی از محققان توضیح می دهد که بیماری های عضلانی التهابی خودایمنی، بیماری های شدیدی هستند که اگر در مراحل بسیار دیر تشخیص داده شوند یا بیماران نتوانند به اندازه کافی به داروهایی که هدفشان سرکوب سیستم ایمنی است، واکنش نشان دهند، می توانند منجر به مرگ شوند. در مورد آقای 41 ساله تمام درمان های سنتی که برای سرکوب سیستم ایمنی استفاده می شد شکست خورد. پروفسور آندریاس مکنسن، مدیر بخش پزشکی توضیح می دهد که سلول های T CAR سلول های ایمنی هستند که از خون بیمار خارج شده و از نظر ژنتیکی برای حمل گیرنده آنتی ژن کایمریک (CAR) مهندسی شده اند و هنگامی که سلول ها به بدن بیمار بازگردانده می شوند، CAR به سلول های ایمنی اصلاح شده اجازه می دهد تا به طور خاص سلول های عامل بیماری را هدف قرار دهند.
بهبودی کامل پس از شش ماه
پس از تزریق سلول های T CAR، آقای 41 ساله بهبود چشمگیری را در سلامت خود تجربه کرد. التهاب در عضلات، ریه ها و مفاصل او تقریباً به طور کامل بهبود یافت. قدرت، عملکرد و استقامت او بازگشت. دکتر فابیان مولر که از این بیماری مراقبت می کرد معتقد است آنچه به ویژه شگفت انگیز بود این بود که بیمار مورد نظر توانست تمام داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و به ویژه کورتیکواستروئیدها را بدون عود مجدد بیماری متوقف کند و شش ماه پس از دریافت سلول های T CAR به طور کامل از بیماری خودایمنی خود بهبود یافته است. خود بیمار نیز معتقد است که مثل فشار دادن دکمه تنظیم مجدد عمل می کرد! قبل از درمان نمی توانستم کاری انجام دهم، و اکنون دوباره مثل قبل کار می کنم. این دومین نوع بیماری خودایمنی است که پزشکان و محققان با موفقیت با استفاده از سلول های T CAR به درمان آن دست یافتند.