درمان جدید برای بیماران سرطان ریه
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، محققان موسسه علوم Weizmann یافته هایی را گزارش کردند که ممکن است منجر به درمان بدون عود برای زیر گروه قابل توجهی از بیماران سرطان ریه شود. در مطالعه ای روی موش ها، دانشمندان یک نشانگر زیستی را شناسایی کردند که ممکن است به پزشکان در انتخاب بیماران سرطان ریه کمک کند که می توانند با یک داروی مبتنی بر آنتی بادی درمان شوند که احتمالاً باعث بهبودی کامل، بدون عود سرطان می شود. پروفسور یوسف یاردن از بخش ایمونولوژی و زیست شناسی بازساختی Weizmann می گوید که یک نشانگر زیستی بالقوه وجود دارد که ممکن است روش درمان بیماران مبتلا به سرطان ریه را در سراسر جهان تغییر دهد. نشانگر زیستی جدید ممکن است امکان تطبیق برخی از بیماران مبتلا به سرطان ریه را با داروهای خاصی که به احتمال زیاد به آنها کمک می کند، فراهم کند.
تمرکز بر جهش های مهم
بیشتر سرطان های ریه به دلیل استعمال دخانیات است، اما دومین بخش بزرگ از موارد، افراد غیرسیگاری را تحت تاثیر قرار می دهد و با جهش در ژنی به نام EGFR مشخص می شود. تحقیقات کنونی زمانی آغاز شد که دکتر ایلاریا ماروکو متوجه شد که همه بیماران مبتلا به سرطان ریه با EGFR مثبت با استفاده از پروتکل چند دارویی یکسان درمان می شوند، صرف نظر از اینکه کدام یک از 30 دارو جهش های شناخته شده EGFR در تومورهای فردی آنها وجود داشت. این بیماران در نهایت مقاومت دارویی پیدا کردند که منجر به عود سرطان شد. ماروکو به این فکر کرد که آیا با مرتب سازی تومورهای ریه بر اساس جهش های خاص EGFR، ممکن است بتوان یک پروتکل دارویی شخصی تر ایجاد کرد و به نتایج بهتری دست یافت.
دانشمندان تصمیم گرفتند روی یکی از دو نوع ژن رایج مرتبط با EGFR در سرطان ریه تمرکز کنند. جهش L858R، که در آن یک آمینو اسید منفرد، از چند صد، در نقطه 858 در EGFR جایگزین می شود. این جهش در حدود 40 درصد از بیماران مبتلا به سرطان ریه رخ می دهد که تومور آنها با جهش EGFR مشخص می شود. دانشمندان مطالعه L858R را انتخاب کردند زیرا بر خلاف سایر جهش هایی که بر EGFR تأثیر می گذارند، تأثیر منحصربه فردی بر عملکرد EGFR دارد. برخلاف همه جهش های دیگر، این جهش مستلزم جفت شدن گیرنده ها در غشای سلول سرطانی است و پس از آن، سیگنال هایی که به سلول دستور می دهند شروع به تکثیر کنند، به هسته ارسال می شوند. با استفاده از مدل موشی سرطان ریه با جهش L858R، محققان کشف کردند که اگر این جفت شدن اتفاق نیفتد، مانند یک اتصال کوتاه است، سیگنال شروع تکثیر سلولی نمی تواند به هسته ارسال شود و تومور رشد نمی کند. محققان سپس جفت شدن موش ها را با داروی آنتی بادی به نام cetuximab که با نام تجاری آن Erbitux شناخته می شود، مسدود کردند. Erbitux توسط FDA برای درمان سرطان روده بزرگ و سر و گردن تایید شده است.
پس از درمان با اربیتوکس، تومورهای ریه موش ها کوچک شد و حتی پس از مدت ها دوباره ظاهر نشد. این نتایج نشان می دهد که برای تعداد زیادی از بیماران مبتلا به سرطان ریه انسان که دارای جهش L858R هستند، یک دارو ممکن است راهی به سوی بهبودی کامل، بدون پدیده مخرب عود سرطان ارائه دهد. دانشمندان می گویند که گام بعدی راه اندازی یک کارآزمایی بالینی برای تعیین اثربخشی این درمان برای بیماران مبتلا به سرطان ریه انسان است، چیزی که با این واقعیت که Erbitux قبلاً برای درمان سایر انواع سرطان تایید شده است آسان تر می شود.