درمان سندروم کمبود تستوسترون در مردان
به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، تستوسترون هورمون جنسی مردانه است که در بیضه ها ساخته می شود. سطح هورمون تستوسترون برای رشد و عملکرد جنسی طبیعی مردان مهم است. در دوران بلوغ (در سال های نوجوانی)، تستوسترون به پسران کمک می کند تا ویژگی های مردانه مانند موهای بدن و صورت، صدای عمیق تر و قدرت عضلانی را ایجاد کنند.
آغاز تولید تستوسترون در زندگی هر فرد به دوران پیش از دو ماهگی جنین در رحم مادر بر می گردد و لذا در تعیین جنسیت نقش مهمی ایفا می کند. ترشح این هورمون تا قبل از دوره بلوغ در هر دو جنس ناچیز است اما در دوره بلوغ جنسی (بالأخص در جنس نر) افزایش می یابد. از این رو عامل اصلی تغییرات فیزیکی این دوران به شمار می آید. در خصوص میزان بهره مندی دو جنس از تستوسترون همین قدر بدانید که به طور متوسط بدن هر مرد ۲۰ برابر بیشتر از بدن هر زن تستوسترون تولید می کند که ۹۰ تا ۹۵ درصد آن توسط بیضه و مابقی توسط بخش قشری غدد فوق کلیه تولید می شود.
مهمترین علائم کمبود تستوسترون:
کاهش میل و فعالیت جنسی
کاهش محسوس انرژی و احساس خستگی و خواب آلودگی
کاهش نعوظ های خود به خودی
کاهش مو در نواحی مختف صورت و بدن
اختلال تمرکز و حافظه
گرگرفتگی و تعریق شبانه
کم خونی
افزایش چربی بدن و کاهش قدرت عضلانی
گاهی کمبود هورمون تستوسترون به دلیل ابتلا به بیماری های ژنتیکی مانند ابتلا به سندروم کلاین فلتر و سندروم کالمن و یا ابتلا به بیماریهای دیگر پایین است، اما گاهی میزان این هورمون به دلیل افزایش سن، افزایش& یا به ابتلا به بیماریهای دوران میانسالی کاهش پیدا می کند. در کنار این موارد، کمبود هورمون تستوسترون به دو نوع اولیه و ثانویه نیز تقسیم می شود. در مدل اولیه این هورمون به دلیل مشکلاتی در بیضه ها مانند التهاب بیضه در اثر ابتلا به اوریون، شیمی درمانی، نقص های مادرزادی و ابتلا به انواع تومورها و بیماریهای خود ایمنی ترشح نمی شود و در مدل ثانویه میزان این هورمون به دلیل اختلال در غده هیپوفیز و یا استفاده از استوروئیدهای آنابولیکی ترشح نمی گردد.
تشخیص کمبود هورمون تستوسترون:
- معاینه بیضه مردانه
- آزمایش خون برای اندازه گیری سطح این هورمون
- آزمایش های هورمونی برای اندازه گیری هورمون های مختلف دیگر در بدن مردان
درمان کمبود هورمون تستوسترون:
بعد از اینکه پزشک دلیل بیماری را تشخیص داد، بر اساس آن درمان های لازم را تجویز می کند. روش های مختلف افزایش این هورمون در بدن برای کاهش کمبود هورمون تستوسترون به شرح زیر هستند:
- تزریق تستوسترون سه تا چهار هفته یکبار و یا هر سه ماه یکبار
- مالیدن روزانه ژل تستوسترون بر روی پوست
- تستوسترون دهانی
- ایمپلنت تستوسترون
بیماری های مختلفی می توانند در کاهش این هورمون در بدن تاثیر گذار باشند. برای مثال بیماری واریکوسل در مردان و برخی بیماری های ژنتیکی می توانند در افت تستوسترون تاثیرگذار باشند.