دستیابی محققان به روش نوین درمان سرطان کبد
به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، پژوهشگران موفق به دستیابی به روشی شدند که با استفاده از یک پپتید نوترکیب، به درمان هدفمند سلول های سرطانی کبد کمک می کند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران و مجری طرح پژوهشی تولید فیوژن نوترکیب Bovicin HC5 و& CPP برای درمان سرطان کبد درباره این دستاورد پژوهشی گفت: در این روش درمانی از یک AMP با خاصیت ضد سرطانی (Bovicin HC5)& که توسط باکتری Streptococcus bovis تولید می شود، استفاده شده است. همچنین در این طرح، با همراه کردن یک CPP& (پپتید نافذ سلولی) با پروتئین bovicin HC5 نفوذپذیری آن به سلول های کبد افزایش یافته است. این امر باعث ورود هدفمند دارو به سلول های سرطانی کبد خواهد شد. در این طرح، این فیوژن طراحی شده، به صورت نوترکیب در باکتری& E.coli& تولید شده و اثربخشی آن بر روی رده سلول های سرطانی کبد به اثبات رسید.
دکتر حاجی حسن درباره مزیت این نوع درمان نسبت به روش های شیمی درمانی رایج، گفت: در این روش درمانی که با استفاده از فناوری بیوتک صورت می گیرد، با توجه به اختصاصیت بالا و اندازه کوچک CPP استفاده شده، علاوه بر نفوذ هدفمند دارو فقط به سلول های سرطانی کبد، دوز داروی استفاده شده نیز بسیار کاهش پیدا خواهد کرد که متعاقباً عوارض جانبی احتمالی دارو و سمیت آن در مقایسه با سایر دارو های شیمی درمانی بسیار کاهش پیدا می کند.
وی ادامه داد: استفاده از AMPها یکی از روش های نوین درمانی به شمار می رود و در این طرح برای اولین بار فیوژنی از یک AMP& و CPP درست شده است که قابلیت درمان سرطان کبد را دارا است.
حاجی حسن درباره سابقه درمان سرطان کبد با این روش، گفت: این نخستین بار است که در ایران از این روش برای درمان سرطان کبد استفاده می شود، هر چند مشابه این کار در دنیا انجام شده است ولی فیوژن طراحی شده در این طرح در سطح دنیا هم کاملاً نو و جدید است.
& موسسه ملی سرطان تخمین می زند که در سال 2021، بیش از 42000 نفر به سرطان کبد مبتلا خواهند شد. علاوه بر این، تعداد موارد در حال افزایش است: از سال 1980، بروز این سرطان بیش از سه برابر شده است. سرطان کبد می تواند افراد در هر سنی را مبتلا کند، اما در افراد بالای 55 سال شایع تر است. افرادی که در معرض بالاترین خطر ابتلا به این بیماری هستند، مبتلا به سیروز یا زخم کبد هستند، وضعیتی که می تواند ناشی از مصرف زیاد الکل، هپاتیت ویروسی و بیماری کبد چرب غیر الکلی باشد.
این نوع سرطان زمانی رخ می دهد که سلول های کبد با سرعت غیر طبیعی رشد می کنند و توموری را تشکیل می دهند که می تواند بدخیم (سرطانی) یا خوش خیم (غیر سرطانی) باشد. هنگامی که این سلول های سرطانی در کبد شروع می شوند، به عنوان سرطان اولیه کبد شناخته می شوند.
کارسینوم هپاتوسلولار یک سرطان کبد با سلول های کبدی تمایز نیافته است. اکثر افراد مبتلا به HCC تا زمانی که بیماری پیشرفته نشده باشد، علائمی ندارند.
علائم اولیه سرطان کبد
احساس درد در ناحیه فوقانی شکم در سمت راست، یا نزدیک کتف راست
بزرگ شدن کبد (هپاتومگالی) که می توان آن را به شکل توده ای در زیر دنده های سمت راست بدن احساس کرد
تورم شکم (آسیت) یا نفخ شکم که به صورت یک توده، گسترش می یابد
یرقان، که به صورت زردی پوست و چشم ها و در اثر اختلال در عملکرد کبد به وجود می آید
غده سرطانی در کبد
خستگی و ضعف عمومی
زرد شدن پوست و چشم ها (یرقان)
روش های تشخیص سرطان کبد
روش های مختلفی برای تشخیص سلول های سرطانی کبد وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
سونوگرافی از کبد
سونوگرافی معمولا اولین روش تشخیصی است که برای تشخیص این نوع سرطان به کار می رود. دقت سونوگرافی بستگی به میزان تجربه شخصی است که این کار را انجام می دهد.
آزمایش AFP
این آزمایش میزان پروتئین آلفا-فتوپروتئین را اندازه گیری می کند.
سی تی اسکن کبد
در این روش نیازی به تجربه تکنسین نمی باشد و میزان دقت آن ممکن است بیشتر باشد و تشخیص را راحت تر کند.
آنژیوگرافی کبد
در این روش ماده ای از طریق ورید به کبد تزریق می شود.
بیوپسی یا نمونه برداری از کبد
در اکثر سرطان ها نمونه برداری به تشخیص دقیق کمک می کند. در این روش میزان خوش خیم بودن یا بدخیم بودن سرطان مشخص می گردد.