دلایل ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس و آلزایمر
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، محققان با تجزیه و تحلیل استخوان ها و دندان های تقریباً 5000 انسان که تا 34000 سال پیش در اروپای غربی و آسیا زندگی می کردند، بزرگترین بانک ژن انسان باستانی جهان را ایجاد کردند. با تعیین توالی DNA انسان باستانی و مقایسه آن با نمونه های امروزی، تیم بین المللی متخصصان، گسترش تاریخی ژن ها و بیماری ها را در طول زمان و با مهاجرت جمعیت ها ترسیم کردند. دانشمندان منشأ شگفت انگیز بیماری های عصبی از جمله مولتیپل اسکلروزیس را دریافتند. انتظار می رود که تحلیل های آینده اطلاعات بیشتری در مورد نشانگرهای ژنتیکی اوتیسم، ADHD، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی و افسردگی نشان دهد. اروپای شمالی بالاترین میزان شیوع ام اس را در جهان دارد. یک مطالعه جدید نشان داده است که ژن هایی که خطر ابتلا به ام اس را به طور قابل توجهی افزایش می دهند، حدود 5000 سال پیش توسط دامداران گوسفند و گاو که از شرق مهاجرت می کردند به اروپای شمال غربی وارد شدند.
با تجزیه و تحلیل DNA استخوان ها و دندان های انسان باستانی که در مکان های مستند در سراسر اوراسیا یافت شد، محققان گسترش جغرافیایی ام اس را از منشأ آن در استپ پونتیک (منطقه ای که بخش هایی از اوکراین، جنوب غربی روسیه و غرب امروزی را در بر می گیرد، ردیابی کردند. منطقه قزاقستان). آنها دریافتند که گونه های ژنتیکی مرتبط با خطر ابتلا به ام اس با مردم یامنایا دامدارانی که از طریق استپ پونتیک به اروپای شمال غربی مهاجرت کرده بودند سفر کردند. این گونه های ژنتیکی مزیت بقای مردم یامنیا را فراهم کردند، به احتمال زیاد با محافظت از آنها در برابر ابتلا به عفونت های گوسفند و گاو. اما خطر ابتلا به ام اس را نیز افزایش دادند.
با وجود اینکه این ژن ها خطر ابتلا به ام اس را غیرقابل انکار می کنند، داشتن ژن های خطر MS، حتی پس از ورود به اروپا، باید یک مزیت مشخص باشد. این نتایج دیدگاه محققان را نسبت به علل مولتیپل اسکلروزیس تغییر می دهد و پیامدهایی برای نحوه درمان آن دارد. قدیمی ترین ژنوم موجود در مجموعه داده ها مربوط به فردی است که تقریباً 34000 سال پیش می زیسته است. از منظر ژنتیکی، تصور می شود که قوم یامنایا اجداد ساکنان امروزی بیشتر مناطق شمال غربی اروپا هستند. تأثیر ژنتیکی آنها بر جمعیت امروزی جنوب اروپا بسیار ضعیف تر است. این نتایج جهشی بزرگ در درک محققان از تکامل ام اس و سایر بیماری های خودایمنی ایجاد می کنند. نشان دادن اینکه چگونه سبک زندگی اجداد ما بر خطر ابتلا به بیماری های مدرن تاثیر گذاشته است فقط نشان می دهد که چقدر ما دریافت کننده سیستم ایمنی باستانی در جهان هستیم.
مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری تخریب کننده عصبی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به عایق اطراف رشته های عصبی مغز و نخاع حمله می کند. این باعث شعله ور شدن علائم می شود که به عنوان عود شناخته می شود و همچنین انحطاط طولانی مدت که به عنوان پیشرفت شناخته می شود. این بدان معناست که اکنون می توان ام اس را برای آنچه که واقعاً هست درک کرده و به دنبال درمان آن بود. اکنون از نظر بهداشت، رژیم غذایی و گزینه های درمانی پزشکی زندگی بسیار متفاوتی با زندگی اجداد خود داریم و این در ترکیب با تاریخچه تکاملی ما به این معنی است که ما ممکن است نسبت به اجداد مستعد ابتلا به برخی بیماری ها از جمله بیماری های خودایمنی مانند MS متفاوت زندگی کنیم.
محققان با تجزیه و تحلیل استخوان ها و دندان های تقریباً 5000 انسان باستانی که در مجموعه های موزه ای در سراسر اروپا و آسیای غربی نگهداری می شدند، پروفایل های DNA از میان سنگی و نوسنگی تا عصر برنز، عصر آهن و دوره وایکینگ تا قرون وسطی را تولید کردند. آنها داده های DNA باستانی را با DNA مدرن 400000 نفر ساکن بریتانیا که در Biobank بریتانیا نگهداری می شدند، مقایسه کردند. ایجاد بانک ژنی از DNA باستانی از ساکنان انسانی گذشته اوراسیا یک پروژه عظیم بود که شامل همکاری با موزه های سراسر منطقه بود. محققان نشان دادند که بانک ژن به عنوان ابزار دقیقی عمل می کند که می تواند بینش جدیدی از بیماری های انسانی بدهد، وقتی با تجزیه و تحلیل داده های DNA انسان امروزی و ورودی های چندین زمینه تحقیقاتی دیگر ترکیب شود. شگفت انگیز است، و بدون شک کاربردهای زیادی فراتر از تحقیقات ام اس دارد. این تیم اکنون قصد دارد سایر شرایط عصبی از جمله بیماری های پارکینسون و آلزایمر و اختلالات روانپزشکی از جمله ADHD و اسکیزوفرنی را بررسی کند.