روز جهانی هپاتیت
& به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، 325 میلیون نفر در سراسر جهان به هپاتیت B و C ویروسی مبتلا هستند و این بیماری ها باعث مرگ 1.4 میلیون نفر در سال می شود. این بیماری دومین بیماری عفونی کشنده بعد از سل است و تعداد افراد مبتلا به هپاتیت 9 برابر تعداد افراد مبتلا به HIV است. هپاتیت یکی از انواع بیماری های منتقل شونده از راه جنسی نیز محسوب می شود.
هپاتیت قابل پیشگیری و درمان است. با این حال، بیش از 80٪ افراد مبتلا به هپاتیت از روشهای پیشگیری، تشخیصی و خدمات درمانی مناسبی استفاده نمی کنند.
& سازمان جهانی بهداشت در روز جهانی هپاتیت، 28 جولای، از مردم سراسر جهان خواسته تا برای شناسایی میلیونها فرد ناقل که از بیماری خود مطلع نیستند، اقدام کنند. بر همین اساس شعار امسال سازمان جهانی بهداشت "میلیونها بیمار ناشناخته را پیدا کن" می باشد.
هپاتیت یک بیماری ویروسی همراه با التهاب کبد است که دارای انواع G, E, D,C,B,A می باشد. از این میان، انواع B و& & C& به دلیل مزمن شدن و ایجاد سرطان کبد حائز اهمیت بیشتری هستند.
هپاتیت B و C عفونت های مزمن هستند که می توانند برای مدت طولانی حتی تا سال ها و دهه ها بدون علامت باقی بمانند. بهترین راه جهت تشخیص به موقع، انجام آزمایشات غربالگری می باشد.
فعالیت های WHO موضوعات زیر را در سطح جهانی هدف قرار می دهد:
جلوگیری از افزایش آمار ابتلا به هپاتیت
ترویج توصیه های WHO در راستای آزمایش، درمان و خدمات مراقبتی
بهبود همکاری و سرمایه گذاری در فعالیت های مبارزه علیه هپاتیت در تاریخ 25 اسفند 1395 شبکه هپاتیت ایران به عنوان نماینده رسمی کشور، در سازمان جهانی هپاتیت که زیر مجموعه سازمان جهانی بهداشت است، انتخاب شد.
هپاتیت بیماری التهابی کبد است که معمولاً بر اثر یک عفونت ویروسی پدید می آید. البته به جز ویروس ها عوامل دیگری مثل هپاتیت خود ایمن، عوارض بعضی داروها، سموم و الکل در بروز این عارضه نقش دارند. ویروس های هپاتیت که باعث بروز التهاب در کبد می شوند در پنچ گروه A، B، C، D و E طبقه بندی شده اند.
هپاتیت چه علائمی دارد؟
معمولاً افرادی که به نوع مزمن هپاتیت& و& C مبتلا هستند تا زمان آسیب به کبد علائمی بروز نمی دهند. اما در هپاتیت حاد مدت کوتاهی پس از ابتلا به ویروس علائم بالینی مختلفی ظاهر می شود. علائم هپاتیت عبارت اند از:
•& & & خستگی مفرط
•& & & علائم شبیه آنفولانزا
•& & & ادرار تیره
•& & & تغییر رنگ مدفوع
•& & & درد شکم
•& & & کم شدن اشتها
•& & & کاهش وزن محسوس
•& & & زرد شدن پوست و چشم ها
دوره پنجره هپاتیت چند روز است؟
وقتی فردی به یک بیماری ویروسی مبتلا می شود ممکن است مدتی طول بکشد تا در آزمایش خون ویروس ها شناسایی شوند. متخصصان سلامت به این بازه زمانی دوره پنجره می گویند. بروز علائم ممکن است ۶۰ تا ۱۵۰ روز پس از اولین تماس با ویروس زمان ببرد، به این مدت دوره نهفتگی گفته می شود. طبق گفته سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، میانگین زمانی که به طول می انجامد تا اولین علائم ظاهر شوند ۹۰ روز است و آزمایش ها نیز قادرند ویروس را پس از میانگین ۴ هفته شناسایی کنند.
درمان هپاتیت
موارد حاد هپاتیت مثل A و E غالباً با درمان دارویی پس از مدت کوتاهی درمان می شوند. اما اکثر افراد مبتلا به عفونت مزمن به خصوص عفونت مزمن هپاتیت B تا پایان عمر خود نیاز به مصرف دارو دارند. درمان به کاهش خطر عوارض کبدی کمک کرده و از انتقال عفونت به دیگران نیز جلوگیری می کند.درمان هپاتیت شامل موارد زیر است:
•& & & داروهای ضد ویروسی: چندین داروی ضدویروسی خوراکی مانند تنوفوویر و آدفوویر قادرند به سیستم ایمنی برای مقابله با ویروس و کاهش عوارض کبدی کمک کنند.
•& & & تزریق اینترفرون: اینترفرون آلفا۲ B یک نسخه مصنوعی از یک ماده طبیعی ضد ویروسی در بدن است. تزریق اینترفرون به سیستم ایمنی برای مبارزه با ویروس هپاتیت کمک می کند.
•& & & پیوند کبد: اگر کبد به شدت آسیب دیده باشد پیوند کبد ممکن است به عنوان یک گزینه در نظر گرفته شود.
&