عفونت مجاری ادراری در زنان
به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، چهل درصد از زنان در ایالات متحده در مقطعی از زندگی خود به عفونت ادراری (UTI) مبتلا می شوند که این عفونت را به یکی از شایع ترین عفونت ها در زنان تبدیل می کند.
اشرشیا کلای یا ( E.coli ) وبه دنبال آن کلبسیلا شایع ترین باکتری های عفونت ادراری هستند، اما سایر ارگانیسم های مهم عبارتند از پروتئوس، انتروباکتر و انتروکوک. تشخیص UTI از تاریخچه بالینی (علائم) و آزمایش ادرار با تایید کشت ادرار انجام می شود، اما جمع آوری صحیح نمونه ادرار مهم است.
باکتری های بیماری زا از پرینه و رکتوم بالا می روند و زنان را مستعد ابتلا به عفونت های مجاری ادراری می کنند. زنان همچنین مجرای ادراری کوتاه تری نسبت به مردان دارند که بیشتر به افزایش حساسیت آنها به عفونت های ادراری کمک می کند. باکتری های منتقل شده از طریق خون باعث ایجاد عفونت های ادراری بدون عارضه بسیار کمی می شوند. اشرشیاکلی شایع ترین ارگانیسم در عفونت های ادراری بدون عارضه با حاشیه زیاد است و پس از آن کلبسیلا قرار دارد.
یک عامل خطر اصلی برای UTI استفاده از کاتتر ادراری ( urinary catheter ) است. دستکاری مجرای ادرار نیز یک عامل خطر است. آمیزش جنسی و استفاده از اسپرم کش ها و دیافراگم ها نیز از عوامل خطر برای UTI هستند. معاینات مکرر لگن و وجود ناهنجاری های آناتومیکی دستگاه ادراری نیز می تواند فرد را مستعد عفونت ادراری کند. عفونت ادراری پس از پیوند کلیه بسیار شایع است.
عفونت های دستگاه ادراری عفونت های باکتریایی بسیار شایع در زنان است. آنها معمولاً در سنین 16 تا 35 سالگی رخ می دهند، به طوری که 10٪ از زنان سالانه به عفونت مبتلا می شوند و بیش از 40٪ تا 60٪ حداقل یک بار در زندگی خود به عفونت مبتلا می شوند. عفونت های دستگاه ادراری در زنان حداقل چهار برابر بیشتر از مردان رخ می دهد.
UTI بدون عارضه معمولاً فقط مثانه را درگیر می کند. هنگامی که باکتری به دیواره مخاطی مثانه حمله می کند، یک واکنش التهابی به نام سیستیت ایجاد می شود. اکثر ارگانیسم هایی که باعث عفونت ادراری می شوند، کلیفرم های روده ای هستند که معمولاً در داخل واژینال اطراف مجرای ادراری ساکن هستند. این ارگانیسم ها از مجرای ادرار به مثانه بالا می روند و باعث عفونت ادراری می شوند. آمیزش جنسی یکی از علل شایع عفونت ادراری است زیرا باعث مهاجرت باکتری ها به مثانه می شود.
ادرار یک محیط ایده آل برای رشد باکتری است. عواملی که آن را برای رشد باکتری ها کمتر مساعد می کند عبارتند از pH کمتر از 5، وجود اسیدهای آلی و سطوح بالای اوره. تکرر ادرار و حجم زیاد ادرار نیز برای کاهش خطر عفونت ادراری شناخته شده است.
باکتری هایی که باعث عفونت ادراری می شوند، روی سطح خود چسبندگی دارند که به ارگانیسم اجازه می دهد به سطح مخاطی ادراری متصل شود. علاوه بر این، مجرای ادرار کوتاه نیز باعث می شود که اوروپاتوژن به دستگاه ادراری حمله کند. زنان پیش از یائسگی دارای غلظت بالایی از لاکتوباسیل ها در واژن و pH اسیدی هستند که از کلونیزاسیون با پاتوژن های ادراری جلوگیری می کند. با این حال، استفاده از آنتی بیوتیک ها می تواند این اثر محافظتی را از بین ببرد.
بیمارانی که کاتترهای فولی دائمی یا لوله های سوپراپوبیک دارند، گاهی اوقات علائم مبهمی دارند که ممکن است شامل افزایش تعداد WBC و تب با درجه پایین باشد. اکثر بیمارانی که کاتتر دارند، پیوری و افزایش تعداد کلونی باکتری در ادرار دارند. این یک عفونت واقعی دستگاه ادراری نیست (و نباید درمان شود) مگر اینکه علائم یا علائم سیستمیک درد، هماچوری یا سایر فعالیت های غیر طبیعی مثانه وجود داشته باشد.
بیماران باید از اهمیت مصرف داروهای خود طبق تجویز و قطع نکردن دارو در نیمه راه حتی اگر احساس بهتری داشته باشند آگاه شوند. همچنین باید به آنها هشدار داده شود که از آنتی بیوتیک های پیشگیرانه استفاده نکنند که باعث افزایش مقاومت می شود.
اگرچه هیچ مدرکی برای پیشگیری وجود ندارد، اما زنان باید بعد از مقاربت ادرار کنند زیرا باکتری های مثانه می توانند پس از مقاربت ده برابر شوند. پس از دفع ادرار، زنان باید از جلو به عقب پاک کنند، نه از ناحیه مقعد به جلو، که به نظر می رسد ارگانیسم های بیماری زا را به مجرای ادرار نزدیک می کند.در حمام باید از صابون مایع ملایم و بدون عطر یا صابون مایع بچه (یا شامپو بچه که برای واژن بسیار قابل قبول است) استفاده کرد. صابون را باید با استفاده از یک پارچه نخی تمیز و نرم یا پارچه شستشوی میکروفیبر استفاده کنید. ابتدا ناحیه واژن باید تمیز شود تا از آلودگی غیرضروری ناحیه اطراف مجرای ادرار با میکروب یا باکتری جلوگیری شود.
کلید پیشگیری از عود، آموزش بیمار است. هنگامی که UTI تشخیص داده شد، بیمار باید به نوشیدن مایعات بیشتر تشویق شود. زنان فعال جنسی باید سعی کنند بلافاصله پس از مقاربت جنسی خود را تخلیه کنند زیرا این امر می تواند به تخلیه باکتری از مثانه کمک کند. برخی از زنان مبتلا به عفونت ادراری مکرر ممکن است از استفاده پیشگیرانه از آنتی بیوتیک ها سود ببرند. چندین درمان غیر پزشکی دیگر ممکن است به برخی از زنان مبتلا به UTI کمک کند. گزارش های حکایتی نشان می دهند که استفاده از آب زغال اخته و پروبیوتیک ها ممکن است به کاهش شدت و دفعات UTI در برخی از زنان کمک کند. پزشکان اولیه باید بیماران مبتلا به عفونت ادراری مکرر را به اورولوژیست ارجاع دهند تا ریفلاکس و نقص آناتومیک را رد کنند.
( منتشر شده در مجله StatPearls )