عوامل مرتبط با تکه تکه شدن DNA اسپرم
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، نرخ باروری در کشورهای توسعه یافته غربی رو به کاهش است. در حال حاضر تقریباً 15 درصد از زوج ها نابارور هستند. ناباروری در کشورهای توسعه یافته از هر شش زوج یک زوج را تحت تاثیر قرار می دهد و تقریباً 50 درصد آنها منشاء مردانه دارند. در سال 2021، آزمایش تکه تکه شدن DNA اسپرم (SDF) به یک آزمایش مبتنی بر شواهد برای ارزیابی باروری تبدیل شد که باروری را واضح تر از پارامترهای استاندارد مایع سمن نشان می دهد.
در سال های اخیر، تقاضای فزاینده ای برای پارامترهای کاربردی و عینی وجود داشته است که وضعیت باروری را با وضوح بیشتری نسبت به پارامترهای کلاسیک منعکس می کنند. از این میان، قطعه قطعه شدن DNA اسپرم (SDF) و شاخص تکه تکه شدن DNA (DFI) - که نشان دهنده درصد اسپرم با DNA آسیب دیده است - از اهمیت بالایی برخوردار است. در سال 2021، این اولین آزمون مبتنی بر شواهد بود که در دستورالعمل بین المللی گنجانده شد. با این حال، هیچ اتفاق نظری در مورد چگونگی تمایز بین مردان بارور و نابارور بر اساس مقادیر SDF وجود ندارد. یکپارچگی DNA برای لقاح و رشد طبیعی جنین مورد نیاز است. بر این اساس مشخص شده است که مردان نابارور دارای اسپرم با DNA آسیب دیده بیشتری نسبت به مردان بارور هستند.
شکستن DNA هم از نظر فیزیولوژیکی و هم از نظر پاتولوژیک در طول رشد و بلوغ سلول های اسپرم رخ می دهد. چندین عامل به عنوان عوامل خطر برای SDF بالا نشان داده شده است. با این حال، نتایج طیف گسترده ای دارد. به عنوان مثال، چاقی با افزایش 3.41٪ در SDF در مقایسه با شاخص توده بدنی طبیعی (BMI) همراه بود، در حالی که وجود واریکوسل با افزایش 9.84٪ همراه است. شناسایی عوامل خطر بالقوه قابل تغییر برای SDF بالا ممکن است در نهایت منجر به رویکردهای رضایت بخش تر و مقرون به صرفه تر برای بهینه سازی باروری، مانند اصلاح سبک زندگی شود.
نتیجه مطالعات
اگرچه بسیاری از مطالعات بر روی عوامل خطر برای پارامترهای استاندارد مایع سمن متمرکز شده اند، اطلاعات بسیار کمتری در مورد عوامل خطر SDF و حتی کمتر، به نوبه خود، برای پیامدهای حاملگی و تولد از نظر SDF در دسترس است. مطالعه نشان داد که چندین عامل خطر قابل اصلاح بر SDF تأثیر می گذارند. در بین شرایط سلامتی، واریکوسل و اختلال تحمل گلوکز قوی ترین اثر منفی را بر SDF داشتند. با توجه به عفونت ها، تنها چند مطالعه در دسترس است که رابطه بین یک پاتوژن خاص و SDF را بررسی می کند. یکی از آنها HPV بود که ادبیات آن مبهم است و دیگری کلامیدیا بود که تأثیر بیشتری بر SDF داشت. از میان بدخیمی ها، وجود تومورهای بیضه بیشترین تأثیر را بر SDF داشت. صرف نظر از نوع بدخیمی، مشاوره و حفظ باروری باید همیشه قبل از شروع درمان ارائه شود، زیرا ممکن است باعث کاهش بیشتر اسپرم زایی یا مانع انزال شود، اگرچه باز هم اساساً بر اساس اطلاعات در مورد پارامترهای استاندارد است، همانطور که در SDF وجود دارد. در بین عوامل سبک زندگی، سیگار بیشترین تأثیر را بر SDF داشت. شناخته شده است که بر سلامتی از جمله سلامت جنسی تأثیر می گذارد.. حتی در هنگام بررسی اثر سیگار بر حجم، غلظت و تحرک مایع سمن، وابستگی به دوز نشان داد. چندین عامل خطر در مطالعات وابستگی به دوز را نشان می دهند، مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل و BMI.
دستورالعمل های فعلی نشان می دهد که 30-40٪ موارد ناباروری می تواند در مردان ایدیوپاتیک باشد و تنها تفاوت در پارامترهای منی وجود دارد. علت زمینه ای می تواند قطعه قطعه شدن بالای DNA اسپرم باشد که به نوبه خود می تواند توسط مکانیسم های مختلفی از جمله آپوپتوز، بازسازی کروماتین، آسیب وارد شده توسط ROS، آنزیم های درون زا، یا عوامل برون زا، مانند شیوه زندگی و عوامل محیطی که اثرات خود را از طریق ROS اعمال می کنند، ایجاد شود. از بین عوامل خطر فوق، واریکوسل، اختلال تحمل گلوکز، تومورهای بیضه، سیگار کشیدن، آلودگی و سن بالای 50 سال پدر با بالاترین SDF همراه است.