مدل سازی پروتئین ها به کمک یک ابزار هوش مصنوعی جدید
به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه بازل و موسسه بیوانفورماتیک SIB سوئیس گنجینه ای از پروتئین های نامشخص را کشف کردند. این مطالعه اکنون در Nature منتشر شده است.
در سال های گذشته، AlphaFold انقلابی در علم پروتئین ایجاد کرده است. این ابزار هوش مصنوعی (AI) بر روی داده های پروتئینی جمع آوری شده توسط دانشمندان علوم زیستی برای بیش از 50 سال آموزش دیده است و قادر است شکل سه بعدی پروتئین ها را با دقت بالایی پیش بینی کند. موفقیت آن باعث مدل سازی حیرت انگیز 215 میلیون پروتئین در سال گذشته شد و بینشی در مورد شکل تقریباً هر پروتئینی ارائه داد.
جوآنا پریرا، رهبر این مطالعه می گوید: اکنون منابع زیادی از اطلاعات پروتئینی وجود دارد که بینش های ارزشمندی را در مورد چگونگی تکامل و عملکرد پروتئین ها در بر می گیرد.
محققان یک شبکه تعاملی از 53 میلیون پروتئین با ساختارهای آلفا فولد با کیفیت بالا ساختند. دکتر جانانی دورایرج، نویسنده اول، می گوید: این شبکه به عنوان یک منبع ارزشمند برای پیش بینی نظری خانواده های پروتئینی ناشناخته و عملکرد آنها در مقیاس بزرگ عمل می کند. این تیم موفق به شناسایی 290 خانواده پروتئینی جدید و یک چین جدید پروتئینی شبیه به شکل گل شدند.
آنها با تکیه بر تخصص گروه Schwede در توسعه و نگهداری نرم افزار پیشرو SWISS-MODEL، شبکه را به عنوان یک منبع وب تعاملی به نام (اطلس جهانی پروتئین) در دسترس قرار دادند.
با Protein Universe Atlas، دانشمندان اکنون می توانند در مورد پروتئین های مرتبط با تحقیقات خود اطلاعات بیشتری کسب کنند. جانانی دورایرج می گوید: امیدواریم این منبع نه تنها به محققان و زیست گردان ها، بلکه به دانش آموزان و معلمان نیز کمک کند و بستر جدیدی برای یادگیری در مورد تنوع پروتئین، از ساختار، عملکرد، تا تکامل فراهم کند.