مهار باکتری های عامل پریودنتیت به کمک دهانشویه ماچا

به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، پریودنتیت یک بیماری التهابی لثه است که در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود و بدون درمان می تواند منجر به عوارضی از جمله از دست دادن دندان شود. این بیماری همچنین با دیابت، زایمان زودرس، بیماری های قلبی عروقی، آرتریت روماتوئید و سرطان همراه است. یکی از مقصران اصلی باکتریایی پریودنتیت، پورفیروموناس ژنژیوالیس Porphyromonas gingivalis است که بیوفیلم ها را روی سطوح دندان کلونی می کند و در پاکت های پریودنتال periodontal pockets عمیق تکثیر می شود.

ماچا، پودر چای سبز ریز آسیاب شده، ممکن است به جلوگیری از P. gingivalis کمک کند. این هفته در Microbiology Spectrum، یک مجله با دسترسی آزاد ASM، محققان ژاپنی گزارش دادند که matcha از رشد P. gingivalis در آزمایش های آزمایشگاهی جلوگیری می کند. علاوه بر این، در یک مطالعه بالینی که شامل 45 فرد مبتلا به پریودنتیت بود، افرادی که از دهانشویه ماچا استفاده می کردند سطوح پایین تری از P. gingivalis را در نمونه های بزاق نسبت به ابتدای مطالعه نشان دادند. نویسندگان در این مقاله خاطرنشان کردند: ماچا ممکن است کاربرد بالینی برای پیشگیری و درمان پریودنتیت داشته باشد.

Camellia sinensis یک گیاه چای سبز است که مدتهاست به دلیل اثرات ضد میکروبی بالقوه آن در برابر باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعه قبلی روی موش ها نشان داد که عصاره چای سبز می تواند رشد پاتوژن ها از جمله اشریشیا کلی را مهار کند. تحقیقات دیگر نشان داده است که عصاره می تواند رشد P. gingivalis را مهار کرده و چسبندگی آن را به سلول های اپیتلیال دهان کاهش دهد.

ماچا که در مراسم سنتی و برای طعم دادن به نوشیدنی ها و شیرینی ها استفاده می شود، از برگ های خام C. sinensis تهیه می شود. برای مطالعه جدید، محققان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه نیهون در ماتسودو، مؤسسه ملی بیماری های عفونی در توکیو و سایر موسسات یک سری آزمایش های آزمایشگاهی را برای آزمایش اثربخشی محلول ماچا بر روی 16 گونه باکتری دهان، از جمله 3 سویه P. gingivalis انجام دادند. دهانشویه ماچا فعالیت کمی در برابر سویه های باکتری های خوراکی معمولی نشان داد.

در عرض 2 ساعت، تقریباً تمام سلول های P. gingivalis کشت شده توسط عصاره ماچا کشته شدند و پس از 4 ساعت قرار گرفتن در معرض، تمام سلول ها مرده بودند. این یافته ها فعالیت باکتری کشی را در برابر پاتوژن پیشنهاد می کنند.

سپس محققان 45 فرد مبتلا به پریودنتیت مزمن را در دانشکده دندانپزشکی بیمارستان دانشگاه نیهون در ماتسودو برای یک مطالعه بالینی دنبال کردند. بیماران به طور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند: یک گروه دهانشویه چای جو، گروه دوم دهانشویه از عصاره ماچا و گروه سوم دهانشویه حاوی سدیم آزولن سولفونات هیدرات دریافت کردند که برای درمان التهاب استفاده می شود. نمونه های بزاق قبل و بعد از مداخله جمع آوری شد و با استفاده از PCR مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و به شرکت کنندگان دستور داده شد دو بار در روز شستشو دهند.

تجزیه و تحلیل نشان داد که بیماران در گروهی که از دهانشویه ماچا استفاده کردند، کاهش قابل توجهی در سطح P. gingivalis نشان دادند. بیماران در 2 گروه دیگر همان کاهش قابل توجهی را نشان ندادند.