مهم ترین رویداد های علمی سال 2022

به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، سال ۲۰۲۲ سالی پر از رویدادهای مهم علمی بوده است. از دستیابی به اولین ها گرفته در حوز ه های مختلفی چون انرژی هسته ای و پزشکی گرفته تا ثبت رکورد های جدید در جهان طبیعت که مرور چندین مورد از برترین موارد آنها خالی از لطف نخواهد بود.


اولین بیماران خون آزمایشگاهی دریافت کردند
در یک کارآزمایی بالینی که توسط سرویس بهداشت ملی بریتانیا انجام شد برای اولین بار، سلول های خونی که در آزمایشگاه با استفاده از سلول های بنیادی تولید شده بودند به بیماران انسانی تزریق شد. این پیشرفت نه تنها راهی برای کاهش کمبود خون با حذف نیاز به اهدا کنندگان ایجاد می کند، بلکه می تواند به درمان بهتر در شرایطی منجر شود که یافتن اهداکنندگان سازگار کار دشواری است.


درمان اختلال نخاع جنین با استفاده از سلول های بنیادی در رحم مادر برای اولین بار
اولین دیگری در دانشگاه کالیفرنیا دیویس رخ داد، جایی که آزمایشات بالینی به درمان سه جنین مبتلا به اختلال اسپینا بیفیدا (بیرون زدگی نخاع) انجامید. این سه جنین با کمک سلول های بنیادی در رحم مادر درمان شدند و انتظار می رود ۳۳ مورد دیگر نیز به زودی به وقوع بپیوندد.


اولین پیوند قلب خوک به انسان
اولین بار در ماه ژانویه در مرکز پزشکی دانشگاه مریلند اولین پیوند قلب خوک به انسان انجام شد. این قلب خوک که توسط شرکت پزشکی احیا کننده Revivicor عرضه شده بود، برای کاهش خطر پس زده شدن بافت با کمک مهندسی ژنتیک تغییر یافته بود. امید می رود این درمان به رفع کمبود اعضای فعلی کمک شایانی کند.


درمان سرطان خون «لاعلاج» با ویرایش ژن
در سال ۲۰۲۲ یک خبر علمی خوب از بریتانیا به گوش رسید. برای اولین بار سرطان خونِ یک نوجوان با استفاده از روش ویرایش ژن درمان شد. طی این درمان سلول های T یک اهداکننده سالم بهبود یافته و به فرد تزریق شدند.


جنین های مصنوعی رشد یافته از سلول های بنیادی بدون نیاز به اسپرم یا تخمک
محققان جنین های مصنوعی موش را با استفاده از سلول های بنیادی بدون نیاز به تخمک، اسپرم یا حتی رحم ایجاد کردند. این رویکرد غیر سنتی راه را برای درمان های پزشکی پیشرفته و رشد اعضای پیوندی باز می کند.


رحم مصنوعی جایگزینی برای بارداری و زایمان
انتشار یک ویدئوی مفهومی که توسط یک مرکز زایمان منتشر شده است، ایده بارداری در آینده را نشان می دهد که با کمک رحم مصنوعی انجام می شود.
ناگفته نماند، هاشم الغیلی «تهیه کننده، فیلمساز و مجری علمی» مستقر در برلین، چشم انداز خود را از تأسیسات رحم مصنوعی اکتولایف (EctoLife) در جهان منتشر کرد که در آن نوزادان بدون نیاز به مادر در رحم مصنوعی رشد می کنند.

ضبط فعالیت مغز یک انسان در حال مرگ برای اولین بار
دانشمندان علوم اعصاب دانشگاه لوئیزویل برای اولین بار فعالیت مغز یک انسان در حال مرگ را ثبت کردند و شاهد یک فعالیت رویا گونه و یادآوری خاطرات بودند. به نظر می رسد الگوهای امواج مغزی شبیه به الگوهای مرتبط با خواب، یادآوری حافظه و مدیتیشن است. این نتایج باید با احتیاط منتشر شوند، چرا که داده ها فقط از یک مطالعه موردی به دست آمده اند و حتی همین هم در مورد بیماری بوده که مغزش آسیب دیده بوده و تحت فعالیت غیرعادی مرتبط با صرع بوده است.