نشانگر های زیستی در تشخیص سکته قلبی

به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، نارسایی قلبی زمانی رخ می دهد که عضله قلب به خوبی عمل پمپاژ و خون رسانی به اعضای بدن را انجام ندهد و باعث شود خون به سرخرگ ها برگردد. نارسایی قلبی به معنی اختلال در عملکرد قلب است به طوری که قدرت انبساط یا انقباض قلب کم شده و قلب نمی تواند مقدار کافی خون را پمپاژ کند. در نارسایی قلبی مزمن، علائم بیماری به طور ناگهانی خودش را نشان می دهد اما به سرعت از بین می رود. نارسایی قلبی یک بیماری است که اگر به موقع درمان شود شانس بهبودی در آن بیشتر است یا می توان از عوارض آن کاست.


نارسایی مزمن قلب
نارسایی مزمن قلب، که به عنوان نارسایی احتقانی قلب یا نارسایی قلبی شناخته می شود، ناتوانی مداوم قلب برای پمپاژ خون کافی از طریق بدن برای تأمین کافی اکسیژن است. دلایل بیماری متفاوت است، اما برخی از مهمترین عوامل خطرزا شامل پیری، دیابت، فشار خون بالا و اضافه وزن است. نارسایی مزمن قلبی در مردان شایع است.


علت نارسایی قلب
بیماری عروق کرونر قلب(CAD): از شایع ترین دلایل ابتلا به نارسایی قلبی می باشد. وظیفه عروق کرونر، خون رسانی و اکسیژن رسانی به قلب می باشد. با به وجود آمدن پلاک هایی روی دیواره این رگ ها، عمل خون رسانی با مشکل روبرو می شود و سبب نارسایی قلبی می شود و باعث می شود قسمتی از قلب غیر فعال شود. رگ های بدن انسان صاف و الاستیک هستند ولی ایجاد پلاک ها در دیواره ی آن ها سبب سفت شدن رگ ها می شود.
فشار خون بالا
مشکلات دریچه های قلب
دیابت
سابقه حمله قلبی
بیماری مادرزادی قلب
بیماری عضلات قلب
عفونت قلب یا دریچه های قلب
سوء مصرف مواد مخدر و الکل
داشتن اضافه وزن
شیمی درمانی
کم خونی شدید
استفاده از غذاهای چرب و پرکالری
آزمایش آنزیم های قلبی خون میزان بیومارکر های قلب یا همان نشانگر های زیستی قلب را در خون شما اندازه گیری می کند. این نشانگرها شامل آنزیم ها، هورمون ها و پروتئین ها هستند.
نام های دیگر این آزمایش خون:
CK،CK-MB، تروپونین قلبی T، تروپونین I، میوگلوبین، آنزیم های قلبی

نشانگر های زیستی قلب پس از اینکه قلب شما تحت استرس شدید قرار می گیرد و آسیب می بیند، در خون شما ظاهر می شوند زیرا اکسیژن کافی دریافت نمی کنند. این امر می تواند به خاطر یک حمله قلبی باشد. اما دلایل آن گسترده تر است و محدود به سکته قلبی نمی شود.
از مقدار نشانگرهای زیستی اغلب برای اندازه گیری میزان تأثیر فاکتور های مختلف و جدی روی قلب شما استفاده می شود.
نشانگرهای زیستی قلب که می تواند برای تشخیص حمله قلبی استفاده شود:
تروپونین قلبی
این پروتئین با فاصله زیادی نسبت به نشانگر های دیگر، متداول ترین نشانگر زیستی است. تروپونین بالاترین حساسیت شناخته شده را در بردارد. این نشانگر بعد از حمله قلبی بلافاصله وارد جریان خون شما می شود و بعد از بازگشت سایر نشانگرهای زیستی به سطح عادی، روزها در جریان خون شما باقی می ماند.

در آزمایش خون دو شکل تروپونین ممکن است اندازه گیری شود:
تروپونین T و تروپونین I
تروپونین ها پروتئین های موجود در فیبرهای عضلانی، اسکلتی و قلب اند که باعث انقباض ماهیچه ای می شوند. زمانی که فردی مبتلا به حمله قلبی می شود، سطوح تروپونین های I و T اختصاصی قلب در عرض 3 یا 4 ساعت بعد از آسیب در خون افزایش پیدا می کنند و ممکن است برای 10 تا 14 روز مقادیر آن در خون به مقدار بالایی باقی بماند.
طبق دستورالعمل های فعلی انجمن قلب آمریکا (AHA) تروپونین I بهترین نشانگر زیستی برای تشخیص سکته قلبی است.
کراتینین کیناز(CK)
آنزیم کراتینین کیناز می تواند طی یک دوره 24 ساعته چندین بار اندازه گیری شود. اگر فردی دچار سکته قلبی شود، مقدار این آنزیم در خونش حداقل دو برابر می شود. اما از آنجا که سطح CK علاوه بر بروز سکته قلبی می تواند در بسیاری از شرایط دیگر نیز افزایش یابد، خاصیت اندازه گیری بالاتری ندارد.
CK-MB
آنزیم CK-MB زیرگروه آنزیم کراتینین کیناز است. این آنزیم برای تشخیص آسیب قلبی در اثر حمله قلبی از حساسیت بیشتری برخوردار است. CK-MB 4 تا 6 ساعت پس از حمله قلبی افزایش می یابد. اما معمولا طی یکی دو روز بعد به حالت عادی برمی گردد. به همین دلیل، زمانی که پزشک معالج شما برای تشخیص اینکه آیا درد اخیر قفسه سینه شما در اثر سکته قلبی بوده یا خیر، با مقدار این آنزیم خیلی کاری ندارد.
میوگلوبین
میوگلوبین یک پروتئین کوچک است که اکسیژن را در خود ذخیره می کند. میوگلوبین گاهی اوقات علاوه بر تروپونین نیز اندازه گیری می شود تا در تشخیص حمله قلبی کمک کند. با این وجود برای تشخیص حمله قلبی خیلی خاص نیست.
چه آزمایش های دیگری ممکن است همراه با& آزمایش خون قلبی نیاز باشد؟
برای اندازه گیری سایر فاکتور های موجود در خون، قلب یا هر دو ممکن است به آزمایشات دیگری نیاز داشته باشید. مثل:
•گازهای موجود در خون یا آزمایش های دیگر برای اندازه گیری اکسیژن در خون
•شمارش کامل خون (CBC): در این آزمایش سلول های در گردش خون را آنالیز می شود. این سلوله ا عبارتند از گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها. در واقع آزمایش CBC می تواند سلامت کلی بدن را ارزیابی کرده و به تشخیص انواع بیماری ها مانند عفونت، کم خونی، التهاب و سرطان خون (لوسمی) کمک نماید.
•الکترولیت ها (سدیم، پتاسیم، کلرید)
•چربی خون کلسترول و تری گلیسیرید
•قند خون
•نوار قلب
•انواع اکوکاردیوگرافی یا اکوی قلب
•آنژیوگرافی عروق کرونر قلبی
•تست ورزش
•آزمایش پپتید ناتریورتیک مغزی (BNP): این آزمایش می تواند به همراه سایر آزمایش های بیومارکر قلبی، برای تشخیص استرس قلب، آسیب و نارسایی قلبی یا همراه با آزمایش های عملکرد ریه برای تشخیص بین علل تنگی نفس استفاده شود.