نقش رژیم غذایی دوران بارداری در بروز اوتیسم

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، تیم کوچکی از متخصصان بهداشت عمومی از دانشگاه گلاسکو و مؤسسه بهداشت عمومی نروژ، ارتباط احتمالی بین برخی موارد اوتیسم و ​​رژیم غذایی دوران بارداری را گزارش می دهند. این گروه در مطالعه خود، اطلاعات موجود در دو پایگاه داده بزرگ از اطلاعات پزشکی هزاران مادر و دختر در نروژ و انگلیس را تجزیه و تحلیل کردند. تحقیقات قبلی نشان داده است که به نظر می رسد رژیم غذایی، عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد اوتیسم در کودکان در حالی که هنوز در رحم هستند، دخیل است، اگرچه علت دقیق آن هنوز ناشناخته است. برای این مطالعه جدید، تیم تحقیقاتی نقش رژیم غذایی در توسعه آن را با دقت بیشتری بررسی کردند. محققان اطلاعات بیمار را از دو پایگاه داده بزرگ تجزیه و تحلیل کردند، مطالعه طولی Avon از والدین و کودکان و مادر، پدر. محققان داده های سال های 2002 تا 2008 و 1990 تا 1992 را بررسی کردند که شامل داده هایی برای کودکان تا 8 سال بود. در مجموع، آنها داده های بیش از 95000 جفت مادر و دختر را تجزیه و تحلیل کردند. محققان به عنوان بخشی از تجزیه و تحلیل خود، الگویی را پیدا کردند که زنانی که از رژیم غذایی سالم پیروی می کنند، 22 درصد کمتر از زنانی که از رژیم غذایی کمتر سالم استفاده می کنند، شانس تولد فرزند مبتلا به اوتیسم دارند.

هم ژنتیک و هم محیط ممکن است، در به وجود آمدن اوتیسم نقش داشته باشند و هر کدام به تنهایی یا به صورت ترکیبی می توانند علت اوتیسم باشند. بنابر مطالعات انجام شده، در حدود ۶۲ درصد علل زیست محیطی و ترکیب آن با عوامل ژنتیک می تواند منجر به اوتیسم گردد. همچنین عواملی مانند، عفونت های ویروسی، رشد مغزی، رژیم غذایی، تغییرات مجرای گوارشی، سموم، مسمومیت با جیوه، عدم استفاده از ویتامین ها و املاح نیز در رابطه با علت اوتیسم بیان شده است. بنابر سایر مطالعات، در کودکان، تغییرات ژنتیکی (جهش) ممکن است خطر اختلال طیف اوتیسم را افزایش دهد. ژن ها ممکن است بر توسعه مغز یا نحوه ارتباط سلول های مغز تأثیر بگذارند یا شدت علائم طیف اوتیسم را تعیین کنند. بعضی از جهش های ژنتیکی به ارث برده می شوند، در حالی که برخی به صورت خود به خود ایجاد می شوند. نکته بسیار حائز اهمیت این است که کمبود آهن می تواند خطر اوتیسمی شدن کودک را تا پنج برابر بالا ببرد. علاوه بر مادران کم خون مادران دیابتی هم احتمال دارد فرزندی اوتیسمی به دنیا بیاورند.

بر اساس نظرات محققان فرزند مادرانی که از هفته ۲۶ بارداری به بعد به دیابت بارداری دچار می شوند، ۶۳ درصد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری اوتیسم قرار می گیرد. همچنین تغذیه مادر نیز می تواند یک فاکتور مهم برای این ریسک باشد هرچه تغذیه مادر نامناسب تر و عاری از غذاهای طبیعی و ارگانیک باشد می تواند خطر را بیشتر و بیشتر کند. محققان در مطالعه اخیر، یک رژیم غذایی سالم را به عنوان رژیمی تعریف کردند که شامل وعده های منظم سبزیجات، میوه ها، آجیل، ماهی و غلات کامل و حذف غذاهای پرچرب، گوشت های فرآوری شده، نوشابه ها و کربوهیدرات های تصفیه شده باشد. آنها همچنین دریافتند کودکانی که از مادرانی متولد می شوند که در دوران بارداری به طور منظم از رژیم غذایی سالم استفاده می کنند، 24 درصد کمتر در معرض مشکلات اجتماعی و یا ارتباطی صرف نظر از اوتیسم هستند. محققان خاطرنشان کردند که ارتباط در هر دو مورد در جفت مادر و دختر نسبت به جفت مادر و پسر قوی تر بود. تیم تحقیقاتی اشاره می کند که این مطالعه توضیح نمی دهد که چرا زنان با رژیم غذایی سالم تر ممکن است خطر داشتن فرزند اوتیستیک را کاهش دهند، اگرچه آنها این نظریه را دارند که ممکن است ارتباطی با نحوه تأثیر غذاها بر DNA یا فرآیند ایمنی داشته باشد.