نقش miR-20b در سرطان انسان
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، سرطان های انسانی سطح بالایی از ناهمگونی را نشان می دهند. با وجود توسعه شیمی درمانی های جدید و درمان های هدفمند مولکولی، اکثر بیماران عود را تجربه می کنند و در نهایت تسلیم بیماری می شوند. علاوه بر این، مقاومت در برابر عوامل ضد سرطانی به طور فزاینده ای به مانع اصلی بالینی برای درمان موفقیت آمیز سرطان تبدیل می شود. بنابراین ضروری است که از درمان های جدید هدفمند تومور با کارایی و ویژگی بیشتر بهره برداری شود. در طول دهه های گذشته، شواهد فزاینده ای نشان داده اند که miRNA ها در پاتوژنز سرطان ها به عنوان انکوژن یا ژن های سرکوب کننده تومور با پروفایل های بیان غیرطبیعی در انواع مختلف سرطان نقش دارند.
مشخص شده است که miR-20b نقش های متنوع و به نوعی متناقض در پاتوژنز اختلالات انسانی، به ویژه سرطان ها دارد. به عنوان یک سرکوب کننده تومور در سرطان کولورکتال، کارسینوم سلول کلیه، سرطان پروستات، استئوسارکوم و کارسینوم تیروئید پاپیلاری شناخته شده است. در سرطان ریه و سرطان سینه، هم اثرات سرکوب کننده تومور و هم اثرات انکوژنیک برای این miRNA شناسایی شده است. در نهایت، در سرطان های لوسمی سلول، کارسینوم کبدی، کارسینوم سلول سنگفرشی مری و سرطان دهانه رحم و معده، miR-20b به عنوان یک miRNA انکوژن در نظر گرفته می شود. چنین نقش های متفاوتی از miR-20b ممکن است به اهداف بافتی خاص این miRNA مربوط باشد.
در چندین نوع سرطان، اختلال در تنظیم miR-20b به عنوان یک نشانگر پیش بینی کننده برای بقای بیماران شناخته شده است. اگرچه کاربرد miR-20b به عنوان یک نشانگر تشخیصی فقط در سرطان های ریه، مری و کلیه مورد بررسی قرار گرفته است، اما نتایج به دست آمده امیدوارکننده بوده است زیرا سطوح سرمی-خونی این miRNA می تواند بیماران سرطانی را از افراد سالم با قدرت تشخیصی قابل قبول جدا کند. این یافته این miRNA را به عنوان ابزاری در رویکردهای تشخیصی غیرتهاجمی تقویت می کند. از آنجایی که این miRNA در چندین سرطان تنظیم نشده است، شناسایی سطوح غیر طبیعی این miRNA به تشخیص خاصی اشاره نمی کند. در عوض می توان از آن برای پیگیری بیماران پس از انجام درمان های ضد سرطان برای تشخیص زودهنگام عود یا متاستاز سرطان استفاده کرد.
اختلال در تنظیم miR-20b همچنین در بیماری فراموشی، رتینوپاتی مرض قند، ایسکمی/انفارکتوس میوکارد، هپاتیت B مزمن و مولتیپل اسکلروزیس شناسایی شده است. بنابراین، درمان های تعدیل کننده miR-20b ممکن است از طریق تعدیل فعالیت مسیرهای سیگنالینگ، بر روند این اختلالات تأثیر بگذارد.
همچنین مشخص شده است که miR-20b توسط تعدادی از lncRNA ها مانند MALAT1، WWOX-AS1، PART1، DUXAP8 و COL4A2-AS1 و همچنین RNA دایره ای CircHIPK3 اسفنجی می شود. بنابراین، اختلال در تنظیم این RNA های غیر کدکننده ممکن است به عنوان یک مکانیسم احتمالی برای تغییرات در سطوح بیان miR-20b در نظر گرفته شود. در مجموع، miR-20b یک نشانگر تشخیصی امیدوارکننده در سرطان و یک هدف درمانی فرضی در اختلالات مختلف انسانی است. مطالعات آینده برای ارزیابی اثربخشی استراتژی های هدف گیری miR-20b در مدل های حیوانی و سلولی اختلالات مختلف مورد نیاز است. علاوه بر این، اهمیت این miRNA در تعدیل پاسخ بیماران سرطانی به شیمی درمانی، رادیوتراپی و درمان های هدفمند باید در مطالعات آتی مورد ارزیابی قرار گیرد.