واکسن شخصی برای درمان سرطان پانکراس
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، بالغ بر نیم قرن دانشمندان رویای واکسنی برای بیماران سرطانی را داشتند که با تحریک سیستم ایمنی فرد منجر به تخریب تومورها شود. واکسن شخصی سازی شده، پروتئین های جهش یافته ای (نئوآنتی ژن) را هدف قرار می دهد که برای تومور هر فرد اختصاصی می باشد. به اینصورت که به هر بیمار دوز مشخصی از نئوآنتی ژن را می دهند که برای سیستم ایمنی عامل خارجی محسوب می شود و بنابراین سلول های T برای تخریب تومور فراخوانی می شوند. به دنبال این دستاورد، اکنون، تیم بزرگی از محققان پزشکی در مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering، در نیویورک، با همکاران دانشکده پزشکی Icahn در کوه سینا و شرکت آلمانی BioNTech، یک واکسن شخصی سازی شده با mRNA تولید کرده اند که نویدبخش برای یک نوع تهاجمی سرطان پانکراس است. این گروه در مطالعه خود نشان دادند که سلول های T خاص به نئوآنتی ژن های آدنوکارسینوم مجرای پانکراس می توانند توسط واکسن های mRNA فردی فعال شوند.
سرطان لوزالمعده یکی از کشنده ترین انواع سرطان است زیرا معمولاً تا مراحل پایانی خود که درمان آن دشوار است هیچ علامتی ندارد. یکی از انواع سرطان لوزالمعده، به نام آدنوکارسینوم مجرای پانکراس (PDAC) بسیار کشنده است - تقریباً 88٪ از مبتلایان به آن را می کشد. ایمونوتراپی با تحریک سیستم ایمنی برای حمله به تومورها از طریق شناسایی پروتئین های(نئوآنتی ژن ها) روی سطوح سلول تومور عمل می کند. تیم تحقیقاتی دریافتند که یک واکسن mRNA اختصاصی می تواند حمله سلول های T خاص به نئوآنتی ژن های روی سطح تومور را تحریک کند.
آزمایش اولیه این واکسن با 16 داوطلب انجام شد که هر یک از آنها ابتدا تومورهای خود را با جراحی خارج کردند. سپس از این تومورها برای ساخت 16 واکسن منحصر به فرد استفاده شد که به بیماران تزریق شد. همچنین به هر یک از آنها شیمی درمانی و آتزولیزوماب، یک نوع عمومی ایمونوتراپی، داده شد. پاسخ سلول T بزرگ در نیمی از بیماران مشاهده شد و 18 ماه بعد، هیچ یک از آنها علائم پیشرفت سرطان را نشان ندادند.