پیشرفت در بلوغ تخمک
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، آمارها نشان می دهد که میانگین سن مادر در اولین تولد از دهه 1980 در بسیاری از کشورهای صنعتی به طور پیوسته افزایش یافته است. دلایل متعددی وجود دارد که چرا زنان فرزندآوری را به تاخیر می اندازند، از جمله فشار کاری، بهبود تحصیلات و نیاز آمادگی ذهنی و مالی در مادران. با این حال، باروری زنان با افزایش سن کاهش می یابد که منعکس کننده کاهش کمیت و کیفیت تخمک است. کیفیت تخمک نه تنها نقش تعیین کننده ای در لقاح و موفقیت جنین ایفا می کند، بلکه تأثیر بلندمدتی بر رشد و نمو جنین در مراحل بعدی دارد.
بلوغ آزمایشگاهی (IVM) تخمک بخش عمده ای از فناوری در مراحل اولیه ART یاIVP است و تجزیه و تحلیل بلوغ تخمک گامی حیاتی در توسعه درمان ART است. اکثر مطالعات نشان داده اند که IVM موفق نه تنها به بلوغ هسته ای، بلکه به بلوغ سیتوپلاسمی نیز نیاز دارد. در داخل بدن، بلوغ تخمک توسط عوامل متعددی (مانند هورمون محرک فولیکول (FSH)، هورمون لوتئینیزه کننده (LH) و برهمکنش بین تخمک و سلول های گرانولوزا تنظیم می شود. در شرایط آزمایشگاهی، فرمولاسیون های مختلف محیط برای ایجاد شرایطی مشابه شرایط in vivo در طول بلوغ تخمک ارزیابی شده است. در چند دهه گذشته، بهبود نرخ بلوغ تخمک و کیفیت تخمک در شرایط آزمایشگاهی مورد توجه بسیاری از دانشمندان پزشکی بوده است. تا به امروز، پیشرفت قابل توجهی در بازیابی بلوغ تخمک، تنظیم/بیان ژن های مرتبط، و تحریک بلوغ تخمک توسط هورمون ها صورت گرفته است. اگرچه بهینه سازی سطح هورمون، تغذیه مولکولی و کیفیت متوسط به طور قابل توجهی محیط را برای IVM تخمک ها بهبود بخشیده است، کیفیت تخمک های بالغ در شرایط آزمایشگاهی متفاوت از تخمک های in vivo باقی می ماند.
میوز تخمک شامل یک فرآیند تنظیمی پیچیده و منظم است که مکانیسم آن به طور کامل مشخص نشده است. دستگیری و بازیابی تخمک های GV به طور قابل توجهی بر رشد تخمک بعدی تأثیر می گذارد و بسیاری از مسیرهای سیگنال دهی هورمونی تنظیم شده را شامل می شود. سهم سلول های گرانولوزا در بلوغ تخمک نیز ضروری است. بهبودهای آتی در محیط کشت و شرایط باید به طور قابل توجهی کیفیت تخمک های کشت شده در شرایط آزمایشگاهی را افزایش دهد. توسعه فن آوری های مرتبط، از جمله آن هایی که مبتنی بر آنالیز رونوشت های تک سلولی هستند، باید درک ما از اووژنز/بلوغ تخمک و توسعه رویکردهای نوآورانه برای ترویج بلوغ تخمک در داخل بدن و در شرایط آزمایشگاهی برای ART را تسهیل کند.
کیفیت و بلوغ تخمک نه تنها نقش تعیین کننده ای در لقاح و موفقیت جنین دارد، بلکه تأثیرات بلندمدتی بر رشد و نمو بعدی جنین نیز دارد. باروری زنان با افزایش سن کاهش می یابد که منعکس کننده کاهش در مقدار تخمک است. با این حال، میوز تخمک شامل یک فرآیند تنظیمی پیچیده و منظم است که مکانیسم آن هنوز به طور کامل مشخص نشده است. بنابراین، این مطالعه عمدتاً بر مکانیسم تنظیم بلوغ تخمک، از جمله فولیکولوژنز، اووژنز، و برهمکنش های بین سلول های گرانولوزا و تخمک ها، به علاوه فناوری آزمایشگاهی و بلوغ هسته ای/سیتوپلاسم در تخمک ها تمرکز دارد. علاوه بر این، پیشرفت های ایجاد شده در فناوری توالی یابی mRNA تک سلولی مربوط به بلوغ تخمک تا درک خود را از مکانیسم بلوغ تخمک بهبود بخشیده و مبنایی نظری برای تحقیقات بعدی در مورد بلوغ تخمک ارائه دهد.