پیش بینی سرطان پروستات با کمک یک الگوریتم
به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، سرطان پروستات یکی از شایع ترین سرطان ها در مردان محسوب می شود که متاسفانه میزان مرگ و میر نیز در آن نسبتا بالاست.
پروستات غده ای در دستگاه تناسلی مردان است. این غده در زیر مثانه قرار گرفته و ممکن است دستخوش هایپرپلازی یا رشد بی رویه قرار گرفته و سرطان در آن بروز پیدا کند. در این بدخیمی نیز همچون دیگر سرطان ها ممکن است سلول های سرطانی تنها به پافت پروستات محدود نشده و به بخش های دیگر بدن انتشار پیدا کنند
سرطان پروستات از نظر میزان شیوع، دومین سرطان رایج و دومین علت مرگ های ناشی از سرطان در میان مردان است.
محققان دانشگاه کمبریج در مطالعه اخیرشان از توسعه الگوریتمی که می تواند خطر سرطان پروستات را پیش بینی کند، خبر داده اند.
دانشمندان کمبریج ابزاری برای پیش بینی خطر ابتلا به سرطان پروستات در افراد را ایجاد کرده اند. این ابزار CanRisk-Prostate نام دارد و توسط محققان دانشگاه کمبریج و موسسه تحقیقات سرطان این دانشگاه ایجاد شده است. این الگوریتم تاکنون نزدیک به ۱.۲ میلیون پیش بینی درباره افرادی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند را ثبت کرده است. به گفته محققان این دانشگاه، این ابزار در حال حاضر توسط متخصصان مراقبت های بهداشتی در سراسر جهان قابل استفاده است.
به گفته محققان دانشگاه، این ابزاری کاربردی است، زیرا سرطان پروستات هم اکنون شایع ترین سرطان در مردان است. در واقع، سالانه بیش از ۵۲ هزار مرد به این بیماری مبتلا می شوند و بیش از ۱۲ هزار مرگ و میر در اثر ابتلا به این بیماری وجود دارد.
آزمایشاتی که هم اکنون برای تشخیص این بیماری استفاده می شود، شامل یک آزمایش خون است و در آن به بررسی پروتئینی به نام پادگن ویژه پروستات (PSA) پرداخته می شود. این پروتئین فقط توسط غده پروستات تولید می شود. اما مشکل در صحت این نوع آزمایش است. پادگن ویژه پروستات یا تومور مارکر سرطان پروستات یا در اختصار پزشکی پی اس آ (PSA)، که با عنوان گاما سمینوپروتئین یا& (kallikrein-3)& نیز شناخته می شود، یک گلیکوپروتئین است که در انسان توسط ژن KLK3 کد گذاری می شود.
به گفته محققان، از هر چهار مردی که سطح پادگن ویژه پروستات بالایی دارند، سه نفر به سرطان مبتلا نخواهند شد. بنابراین، برای تایید تشخیص به بررسی های بیشتر، مانند بیوپسی بافت یا اسکن ام آر آی نیاز است. "آنتونیس آنتونیو" (Antonis Antoniou) پروفسور دانشگاه کمبریج، گفت: آزمایش مبتنی بر پادگن ویژه پروستات گزینه مناسبی نیست، زیرا این آزمایشات اغلب مثبت کاذب هستند.
نارسایی های ژنتیکی
محققان توسعه اولین الگوریتم جامع سرطان پروستات را با استفاده از داده های ژنتیکی و سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان از نزدیک به ۱۷۰۰۰ خانواده مبتلا به سرطان پروستات انجام دادند. این الگوریتم از داده های مربوط به خطاهای ژنتیکی نادر در ژن های با خطر متوسط تا بالا و امتیاز خطر بر اساس ۲۶۸ نوع رایج ژن کم خطر استفاده می کند.
محققان برای تایید مدل خود، مدل خطر را روی گروه مستقلی متشکل از ۱۷۰ هزار مرد که داده های پزشکی آنها به یک پایگاه داده بیومدیکال بزرگ بریتانیا داده شده بود، اجرا کردند. همه این مردان زمانی که برای مطالعه انتخاب شدند به سرطان پروستات مبتلا نبودند و آنچه معلوم شد این بود که بیش از ۷۶۰۰ مرد در عرض یک دهه به سرطان پروستات مبتلا شده بودند.
یافته های این مطالعه در مجله "Clinical Oncology" منتشر شد.