کشف جدید جهش TNIP1 و امیدی برای بیماری های منجر به نابینایی
به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، یک تیم بین المللی از دانشمندان از جمله محققان دانشگاه ملی استرالیا (ANU) نسخه نادر و جهش یافته پروتئینی به نام TNIP1 را شناسایی کرده اند که باعث ایجاد یک بیماری خودایمنی مزمن شبیه به سندرم شوگرن می شود، وضعیتی که منجر به خشکی شدید چشم ها و دهان می شود. که در صورت عدم درمان می تواند باعث نابینایی شود. به گفته محققان، جهش TNIP1 ممکن است مسئول بیماری های خودایمنی شدیدتر از جمله لوپوس باشد، یک وضعیت ناتوان کننده که باعث التهاب در اندام ها و مفاصل، بثورات پوستی و خستگی می شود. در موارد شدید، این بیماری می تواند کشنده باشد. دانشمندان می گویند که توانستند با موفقیت اثرات مخرب جهش را در موش ها معکوس کنند و آنها را یک گام به توسعه درمان های دارویی جدید نزدیک تر کنند که همین کار را در انسان انجام می دهد. این یافته ها می تواند منجر به درمان های جدید و مناسب برای سندرم شوگرن و لوپوس شود که توسط انواع TNIP1 ایجاد می شود.
پروتئین ها برای رشد، توسعه و سلامت کلی ما حیاتی هستند، اما ماندگاری دارند. هنگامی که پروتئین ها به هدف خود رسیدند، غیرفعال می شوند. TNIP1اساساً با حذف پروتئین های منسوخ شده و بردن آنها به مکان های تخریب سلول، به عنوان یک دروازه بان سیستم ایمنی عمل می کند و آنها را به مکان های تخریب سلول می برد، جایی که آنها شکسته می شوند، بازیافت می شوند و تغییر کاربری می دهند. مواد ژنتیکی معمولاً در بخش های خاصی از سلول، از جمله کارخانه های انرژی سلول که میتوکندری نامیده می شوند، بسته بندی می شوند. با این حال، همان ماده ژنتیکی اگر خارج از این محفظه های تخصصی تشخیص داده شود، می تواند هشدارهایی را در سیستم ایمنی ایجاد کند. نکته مهم این است که نقش TNIP1 در سیستم مدیریت زباله شامل حذف میتوکندری های آسیب دیده یا نشتی است که به حفظ سلول های سالم کمک می کند. اما نسخه جهش یافته پروتئین TNIP1 در پردازش این پروتئین های زائد و میتوکندری ها کارایی کمتری دارد و منجر به تجمع سمی در سلول ها می شود. اگر با این ضایعات مقابله نشود، این مواد می توانند برای سلول مضر باشند و سیستم ایمنی را تحریک می کند، که در نهایت باعث شروع بیماری خود ایمنی می شود.
محققان با استفاده از فناوری ویرایش ژن، جهش TNIP1 معادل انسانی را در موش ها معرفی کردند. آنها دریافتند که موش های حامل این جهش دچار بیماری شدند که علائم مشابه بیماری شوگرن را که در یکی از بیماران انسانی مشاهده می شود، تقلید می کند. پروتئین جهش یافته TNIP1 شبیه جهش TLR7 ایجاد کننده لوپوس است، زیرا بر همان مسیر بیوشیمیایی تاثیر می گذارد. در حال حاضر کار توسط شرکت های داروسازی برای توسعه داروهای جدید و اصلاح داروهای موجود که مسیر TLR7 را مهار می کنند، در حال انجام است.