کشف مراکز تکثیر نوروویروس ها برای طراحی ضدویروس ها

به گزارش واحد میکروبیولوژی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، ویروس نورو انسانی، یک ویروس RNA تک رشته ای مثبت و عامل اصلی گاستروانتریت ویروسی است که سالانه حدود ۶۸۵ میلیون مورد و ۲۱۲ هزار مرگ در سطح جهان ایجاد می کند. تاکنون هیچ واکسن یا داروی ضدویروسی تأیید شده ای برای این ویروس وجود ندارد.

پژوهشگران دانشکده پزشکی بیلور و مرکز سرطان MD اندرسون تگزاس، در مقاله ای منتشرشده در Science Advances، کشف مراکز تکثیر ویروس نورو انسانی را گزارش کرده اند. این کشف می تواند به طراحی داروهای ضدویروسی برای پیشگیری، کنترل یا درمان این عفونت ها کمک کند.

این پژوهش نشان داد که ویروس نورو برای تکثیر خود، ساختارهایی به نام "چگالش های زیست مولکولی" ایجاد می کند که شبیه حباب های مایع بوده و حاوی مواد موردنیاز برای تکثیر ویروس هستند.

این چگالش های مایع دینامیک هستند؛ می توانند با یکدیگر ترکیب شوند یا جدا شوند و با محیط اطراف مواد مبادله کنند.

آنزیم RNA پلی مراز وابسته به RNA ویروس، نقش اصلی را در تشکیل این ساختارها ایفا می کند. این آنزیم، RNA ژنومی ویروس را شناسایی و برای تکثیر آن عمل می کند.

پژوهشگران با استفاده از مدل های سلولی پیشرفته (مانند "مینی روده ها") نشان دادند که این ساختارهای مایع در سلول های آلوده به ویروس نورو انسانی تشکیل می شوند و به عنوان مراکز تکثیر عمل می کنند.

این پژوهش بینشی جدید درباره نحوه تکثیر ویروس نورو ارائه می دهد و اهداف بالقوه ای برای طراحی داروهای ضدویروسی فراهم می کند و با توجه به نقش چگالش های زیست مولکولی در سایر سویه های ویروس نورو، این یافته می تواند به تولید درمان های گسترده تری برای این خانواده از ویروس ها کمک کند.