تسریع استعداد ژنتیکی فیبریلاسیون دهلیزی توسط آلودگی هوا

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه علم و فناوری Huazhong، چین، اثرات آلاینده های هوا را بر خطر فیبریلاسیون دهلیزی (AF) مرتبط کرده است. این تیم دریافته است که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلاینده های هوا خطر ابتلا به AF را به ویژه در میان افراد مبتلا به حساسیت ژنتیکی بالا افزایش می دهد. آلاینده های هوا از دیرباز با بیماری های قلبی عروقی مرتبط بوده اند. مطالعات اخیر قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض این آلاینده ها را با تشدید حاد AF مرتبط کرده اند. مطالعات روی دوقلوها نشان می دهد که استعداد ژنتیکی نقش مهمی در خطر AF دارد، اما این عوامل خطر تنها حدود نیمی از موارد AF را توضیح می دهند. مطالعه حاضر بر آسیب تجمعی ناشی از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این آلاینده ها متمرکز است، و ارتباط بین افزایش غلظت ذرات معلق با قطرهای آیرودینامیکی کمتر از 2.5 میکرومتر (PM2.5)، ذرات معلق با قطر 10 میکرومتر (PM10)، دی اکسید نیتروژن (NO2) و اکسید نیتروژن و خطر ژنتیکی زمینه ای AF را آشکار می کند.

علیرغم مه مرئی که می تواند همراه با دود، گرد و غبار یا انتشار وسایل نقلیه باشد، آلودگی ذرات از عناصر ریز نامرئی زیر 10 میکرومتر تشکیل شده است و می توانند به اعماق ریه ها بروند. به عنوان مرجع، عرض متوسط موی انسان حدود 70 میکرومتر است. این ذرات بسته به منبعشان می توانند صدها ماده شیمیایی مختلف باشند. انتشار مستقیم از سایت های کشاورزی، خودرو، صنعتی، آتش سوزی یا ساخت و ساز منعکس کننده آنچه از آن منابع می آید. در اتمسفر، منابع پیچیده تر زیست محیطی مانند منابعی که از نیروگاه ها، صنایع سنگین و گازهای گلخانه ای خودرو ساطع می شوند، می توانند برای تولید مواد شیمیایی مانند دی اکسید گوگرد و اکسیدهای نیتروژن واکنش نشان دهند.

یک گروه مطالعاتی متشکل از بیش از 500000 شرکت کننده 37 تا 73 ساله از سراسر بریتانیا، برای ایجاد یک امتیاز خطر چند ژنی که چندین گونه ژنتیکی مرتبط با AF را جمع آوری می کند، استفاده شد. همانطور که انتظار می رفت، افرادی که در معرض خطر ژنتیکی متوسط یا بالا بودند، خطر AF را افزایش دادند. هنگام ترکیب حساسیت ژنتیکی با سطوح بالای آلاینده هوا، شرکت کنندگانی که در معرض آلاینده های هوای با خطر ژنتیکی بالا قرار داشتند، تقریباً 149 تا 182 درصد بیشتر از افرادی که عوامل خطر ژنتیکی پایینی داشتند، در معرض خطر AF بودند. این مطالعه همچنین یک تعامل خطر افزایشی قابل توجه بین PM10 و NO2 و خطر ژنتیکی را نشان داد که تقریباً 16.4-35.1٪ موارد به اثرات مشترک این آلاینده ها و استعداد ژنتیکی نسبت داده می شود. اثرات ترکیبی آلاینده های هوا و خطر ژنتیکی یک روش دوز-پاسخ را نشان داد، به طوری که قرار گرفتن در معرض سطوح بالای آلاینده هوا و داشتن خطر ژنتیکی بالا منجر به شانس بالای AF شد.