تشخیص آنتی ژن/آنتی بادی
تست آنتی ژن و آنتی بادی کریپتوکوکوس نئوفورمانس
آزمایش آنتی ژن/آنتی بادی کریپتوکوکوس نئوفورمانس
کریپتوکوکوزیس یک بیماری قارچی است که در اثر تنفس اسپورهای کریپتوکوکوس، قارچی که در محیط یافت می شود، ایجاد می شود. عفونت می تواند قسمت های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد اما معمولا باعث عفونت ریه یا مغز (مننژیت کریپتوکوکی) می شود.
گونه های مختلف در نقاط مختلف جهان یافت می شود. اکثر افرادی که در معرض کریپتوکوکوس قرار دارند، بیمار نمی شوند. عفونت ها در میان افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، به ویژه در میان افرادی که اچ آی وی/ایدز دارند، شایع است.
کریپتوکوکوز می تواند کشنده باشد و نیاز به درمان با داروهای ضد قارچ دارد. غربالگری می تواند به تشخیص و درمان عفونت قبل از شروع یا شدید شدن علائم کمک کند.
علائم و نشانه ها
علائم کریپتوکوکوز بستگی به این دارد که کدام قسمت از بدن تحت تأثیر قرار گرفته است. علائم عفونت ریه می تواند شامل سرفه، تنگی نفس، درد قفسه سینه و تب باشد.
علائم مننژیت کریپتوکوکی می تواند شامل سردرد، گردن درد، حساسیت به نور و گیجی یا تغییر رفتار باشد.
علل
دو گونه (نوع) کریپتوکوکوس باعث بیشتر عفونت ها می شوند، کریپتوکوکوس نئوفورمانس (C. neoformans) و کریپتوکوکوس گاتی (C. gatti). علل و عوامل خطر برای کریپتوکوکوز ممکن است به گونه بستگی داشته باشد. (C. neoformans یا C. gattii).
C. neoformans در محیط زیست در سراسر جهان زندگی می کند. C. gattii در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری زندگی می کند. اما در مناطق سردتر مانند بریتیش کلمبیا و بخش هایی از ایالات متحده یافت شده است.
بیشتر عفونت ها در میان افرادی با سیستم ایمنی ضعیف رخ می دهد. به ویژه در میان افراد مبتلا به HIV/AIDS پیشرفته. افرادی که سالم هستند ممکن است به کریپتوکوکوزیس مبتلا شوند اما شایع نیست.
آزمایش و درمان
ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی تاریخچه پزشکی، علائم، معاینات فیزیکی و تست های آزمایشگاهی را برای تشخیص عفونت کریپتوکوک بررسی می کنند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی می توانند نمونه ای از بافت یا مایع بدن مانند خون یا خلط را برای آزمایش آزمایشگاهی بفرستند.
کریپتوکوکوس نئوفورمانس مخمری است که باعث تظاهرات بالینی پروتئینی در بیماران دچار نقص ایمنی می شود که اغلب مننژها، اندوکارد، پوست و غدد لنفاوی را درگیر می کند. ریه ها دروازه ورود C. neoformans هستند و در صورت انتشار سریع ممکن است درگیری ریوی حداقل باشد.. پنومونی معمولاً با درد قفسه سینه، تب و سرفه همراه است. تشخیص کریپتوکوکوز متکی به نشان دادن ارگانیسم از نظر بافت شناسی، در بافت بیوپسی یا مایع پلور یا با روش های کشت است. اگرچه آزمایش های کنترل شده وجود ندارد، درمان توصیه شده در بیماران سرکوب شده ایمنی، آمفوتریسین B IV و فلوسیتوزین خوراکی و به دنبال آن فلوکونوزول است.
عفونت کریپتوکوکوس نئوفرمانس را می توان از طریق بررسی آنتی بادی یا آنتی ژن تشخیص داد.
آزمایش آنتی ژن کپسولی را می توان روی مایع مغزی نخاعی و سرم خون انجام داد. آزمایش آگلوتیناسیون لاتکس (Latex agglutination) در تشخیص آنتی ژن پلی ساکارید کریپتوکوک بسیار مفید است. آنتی بادی های سرمی را می توان با آزمایش آگلوتیناسیون و ایمونوفلورسانس تشخیص داد.
همچنین از سایر روش های زیر برای تشخیص کریپتوکوکوس نئوفورمانس استفاده می شود:
بررسی میکروسکوپی
رنگ آمیزی نمونه با استفاده از روش جوهر هند (India ink) یک ابزار تشخیصی سریع و ارزان برای تشخیص عفونت کریپتوکوکوس نئوفورمانس در بسیاری از موسسات و مراکز تحقیقاتی است.
جوهر هند، سلول های مخمری و کپسول را در نمونه های مایع مغزی نخاعی، اگزودا و ادرار مشخص می کند. کریپتوکوکوس نئوفرمانس پس از رنگ آمیزی زیر میکروسکوپ، به صورت مخمر کروی با دیواره ضخیم ظاهر می شود که قطر آن بین 2 تا 15 میکرومتر می باشد. این پاتوژن معمولاً توسط یک کپسول احاطه شده است.
با توجه به این موضوع که حساسیت روش جوهر هند کم است، بسیاری از آزمایشگاه های تشخیصی این آزمایش را با تست آگلوتیناسیون لاتکس کریپتوکوکی حساس تر جایگزین کرده اند.
کشت نمونه
نمونه مشکوک به عفونت کریپتوکوکوس نئوفرمانس را می توان روی محیط کشت های مختلفی مانند سابرودکستروز آگار ، بلاد آگار و برد سید آگار کشت داد.
در صورت مثبت بودن تست، کلنی ها ظرف چند روز انکوباسیون در دمای 37 درجه سانتی گراد، ظاهر می شوند. کریپتوکوکوس نئوفرمانس در محیط کشت، معمولا کلنی های موکوئیدی سفید رنگ تولید می کند که سلول های کروی شکل به قطر 5 تا 10 میکرومتر هستند و توسط یک کپسول ضخیم احاطه شده اند.
لازم به ذکر است که کریپتوکوکوس نئوفرمانس به سیکلوهگزیماید (cycloheximide) حساس است. سیکلوهگزیماید یک آنتی بیوتیک تولید شده توسط باکتری استرپتومایسس گریزئوس S. griseus است و گاهی برای سهولت در جداسازی باکتری ها از نمونه های محیطی استفاده می شود.