تست آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی
اطلاعات تکمیلی آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی:
دیدن آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی اختصاصی برای بیماری سلیاک می باشد. همینطور احتمال وجود این آنتی بادی در سرم افراد مبتلا به درماتیت هپتی فرم نیز وجود دارد. اشخاص با نتایج مثبت متوسط تا مثبت قوی به احتمال زیاد، تشخیص بیماری سلیاک است و باید با بیوپسی روده تشخیص تأیید گردد. در صورتی که بیماران تحت یک رژیم سخت عاری از گلوتن قرار گیرند، تیتر tTG-IgA در عرض 6 تا 12 ماه کاهش پیدا خواهد کرد. در بیماران مبتلا به سلیاک که کمبود IgA دارند اندازه گیری tTG-IgG توصیه می گردد.
علت انجام تست آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی:
1. پایش افراد مشکوک به بیماری سلیاک هستند از جمله بیماران با علائم بالینی سازگار با بیماری سلیاک، بیماران با علائم نامشخص، و اشخاص مستعد ابتلا به بیماری ( سابقه خانوادگی افراد، ابتلا فرد به بیماری در گذشته).
2. آزمون غربالگری برای بیماری درماتیت هپتی فرم به همراه تست اندومیزیال آنتی بادی (EMA)
3. ارزیابی بیمارانسلیاک و درماتیت هرپتی فرم (DH) که رژیم عاری از گلوتن دریافت می کنند.
روش آزمایشگاهی آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی:
فلوئورسانس غیر مستقیم (IFA), آنزیم ایمونو اسی(EIA )
آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی-Tissue Transglutaminase Antibody IgA/IgG:
مشاهده و بررسی آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی به صورت اختصاصی برای بیماری سلیاک می باشد. همچنین احتمال وجود این آنتی بادی در سرم افرادی که به درماتیت هپتیفرم مبتلا هستند ه در این بیماری، هاپلوتیپ های HLA-DQ2 و HLA-DQ8 که بر سطح سلول های ارایه کننده آنتی ژن بیان می شوند، می توانند به پپتیدهای گلوتن فعال (و آمیده) شده متصل شده و یک پاسخ ایمنی غیرطبیعی را آغاز نمایند. دربیش از ۹۷% از بیماران مبتلا به سلیاک HLA-DQ2 و HLA- DQ8و یا هر دو واریانت HLA-DQ وجود دارند. م وجود دارد. بیماری سلیاک ارتباط قوی ژنتیکی با HLA-DQ2 و HLA- DQ8 دارد. در صورت منفی بودن هر دو HLA تقریبا می شود بیماری را رد کرد. اندازه گیری آنتی بادی ضد ترانسگلوتامیناز بافتیAnti-tTG و آنتی اندومیزیومAnti-endomysium حدود 100% حساسیت و اختصاصیت در بیماری سلیاک دارد. سطح آنتی بادی ها معمولا با تغییرات مخاطی همبستگی دارد و بنابراین حساسیت تست در اوایل بیماری کمتر است. در نتیجه، در صورت منفی شدن تست در افراد مشکوک، تکرار تست اهمیت می یابد. آنتی بادیها در اثر رژیم بدون گلوتن ناپدید می شوند.