تست آنتی بادی سیتوپلاسمی ضد نوتروفیلی
اطلاعات تکمیلی آنتی بادی سیتوپلاسمی ضد نوتروفیلی:
اًتو آنتی بادی بر ضد ترکیبات موجود در سیتوپلاسم نوتروفیل، ANCA (Anti Neutrophil Cytoplasmic Antibody)نام دارد. دو الگوی فلوئورسانس برایANCA آمده است. یکی سیتوپلاسمی یا cANCA و دیگری الگوی دور هسته ای یا pANCA. الگوی سیتوپلاسمی نشان دهنده وجود ANCA بر ضد آنزیم پروتئیناز 3(Anti-PR3) است، در حالی که الگوی دور هسته ای نشان دهنده ANCA بر ضد آنزیم میلوپروکسیداز ( Anti-MPO) می باشد. آنزیم PR3 و آنزیم MPO هر دو از محتویات آنزیمی گرانول های آزروفیلیک گرانولوسیتها هستند و در برخی گرانول های مونوسیتها نیز یافت می شود. cANCA در رنگ آمیزی سیتوپلاسم به شکل دانه دار منتشر دیده می شود و برای بیماری گرانولوماتوز واگنر ژنرالیزه (WG) بسیار اختصاصی (99%- 95%) است. اگر بیماری تنها محدود به مجاری تنفسی باشد،cANCA تنها در 65% بیماران WG مثبت می شود. تقریباً تمامی بیماران دچار WG محدود به کلیه، فاقد cANCA مثبت هستند. اگر WG غیر فعال باشد، درصد نتایج مثبت به حدود 30% کاهش می یابد. افتراق بین WG با سایر اشکال واسکولیت بر اساس علائم و نشانه های بالینی اغلب غیر ممکن است. بنابراین با اندازه گیری آنتی بادیهای ضد پروتئیناز3 (cANCA) همراه با آنتی بادیهای ضد میلوپروکسیداز (pANCA) می توان WG را از سایر اشکال واسکولیت متمایز کرد.
علت انجام تست آنتی بادی سیتوپلاسمی ضد نوتروفیلی:
1.پایش بیماران مشکوک به بیماری گرانولوماتوز واگنر(WG).
2. افتراق بین WG با سایر اشکال واسکولیت با اندازه گیری آنتی بادیهای ضد پروتئیناز3(cANCA) همراه با آنتی بادیهای ضد میلوپروکسیداز(pANCA).
3. ممکن است در پیگیری پاسخ به درمان و یا درارزیابی فعالیت بیماران دارای آانتی بادیهای میلوپروکسیداز مفید باشد.
روش آزمایشگاهی آنتی بادی سیتوپلاسمی ضد نوتروفیلی:
RIA، ELISA, ایمونو فلوئورسانس غیر مستقیم(IFA)
آنتی بادی سیتوپلاسمی ضد نوتروفیلی_Proteinase 3 Antibodies, IgG:
پادتن های ضد سیتوپلاسم نوتروفیل ANCA رده ای از پادتن ها یا خود پادتن(نو آنتی بادی) ها هستند که معمولا در شرایطی که تخریب نوتروفیل ها در بدن ایجاد می شود, به وجود آمده, منجر به آسیب عروقی می شوند و بروزشان در بعضی از بیماری های روماتیسمی مثل آرتریت روماتوئید R.A لوپوس SLE و بیماری های وسکولیتی مثل گرانولوماتوزوگنر W.G شایع تر است دو نوع آزمایش ANCA وجود دارد:
- نوع اول ایمونوفلورسانس غیر مستقیمIIF نامیده می شود. برای این کار از نوتروفیل های ثابت شده روی یک لام استفاده می شود.سرم نمونه خون با نوتروفیل های موجود در لام مخلوط می شود و هر ANCA موجود در نمونه به پروتئین های نوتروفیل متصل می شود. درمان لام با آنتی بادی رنگ آمیزی شده با فلوروکروم با هر ANCA موجود واکنش نشان می دهد. این یک الگویی از فلورسانس ایجاد می کند که می توان آن را در زیر میکروسکوپ مشاهده کرد. این الگو ممکن است به صورت سیتوپلاسمی cANCA، دور هسته ای pANCA یا ANCA غیر معمولX-ANCA شناسایی شود.
-
نوع دوم آزمایش آزمایشگاه ممکن است آنتی بادی های میلوپراکسیداز یا پروتئیناز ۳ را مستقیماً با استفاده از روش الایزا آزمایش کند.
-
ترکیبی از هر دو آزمایش فلورسانس و الایزا اغلب هنگام آزمایش موارد مشکوک به واسکولیت انجام می شود.(واسکولیت سیستمیک گروهی از اختلالات مرتبط با آسیب و تضعیف عروق خونی است. به دلیل باریک شدن و انسداد رگ های خونی و متعاقباً از دست دادن جریان خون، می تواند باعث آسیب بافت و اندام شود. همچنین می تواند مناطقی از ضعف در دیواره رگ های خونی ایجاد کند که به عنوان آنوریسم شناخته می شوند، که پتانسیل پارگی دارند. علائم تجربه شده توسط یک فرد مبتلا به واسکولیت سیستمیک به میزان فعالیت خودایمنی و قسمت های درگیر بدن بستگی دارد.)