تست الکتروفورز پروتئین
اطلاعات تکمیلی آزمایش الکتروفورز پروتئین:
الکتروفورز پروتئین آزمایشی است که پروتئین های خاصی را در خون اندازه گیری می کند. این آزمایش پروتئین های موجود در خون را بر اساس بار الکتریکی آنها جدا می کند. آزمایش الکتروفورز پروتئین اغلب برای یافتن مواد غیر طبیعی به نام پروتئین M استفاده می شود. تست الکتروفورز پروتئین سرم (SPEP) پروتئین های خاصی را در خون اندازه گیری می کند تا به شناسایی برخی بیماری ها کمک کند. پروتئین ها موادی هستند که از بلوک های ساختمانی کوچکتری به نام اسیدهای آمینه ساخته شده اند. پروتئین ها حامل بار الکتریکی مثبت یا منفی هستند و هنگامی که در میدان الکتریکی قرار می گیرند در مایع حرکت می کنند.
علت انجام تست الکتروفورز پروتئین:
ارزیابی اجزای پروتئین های سرم به منظور تشخیص، بررسی و پیگیری سیر بیماری در مبتلایان به سرطان (لنفوم، مایلوما)، بیماری های روده ای کبدی همراه با دفع پروتئین، مونوکلونال گاماپاتی ها، اختلالات ایمنی، اختلال عملکرد کبد، سوء تغذیه و بیماری های همراه با ادم
روش آزمایشگاهی الکتروفورز پروتئین:
الکتروفورز ژل آگاروز، استات سلولز، ژل پلی آکریلامید(PAGE)
الکتروفورز پروتئین_Protein Electrophoresis:
پروتئینrlm; های سرم دارای بارهای الکتریکی دقیق و گوناگون بوده که میrlm;توانند توسط الکتروفورز به چندین باند مجزا تقسیم شوند: آلبومین، آلفا 1- گلوبولین(alpha;1G)، آلفا 2- گلوبولین(alpha;2G)، بتاگلوبولین(beta;G) و گاماگلوبولین.(gamma;G) در حالات مختلف بیماریshy;ها، غلظتrlm;های پروتئینrlm;های سرم تغییر میrlm;کنند.الکتروفورز پروتئین سرم و ادرار یکی از اساسیrlm; ترین مطالعات در تشخیص و تشخیص افتراقی میلوم متعدد، ماکروگلوبولینمی والدن اشتروم و گاموپاتی منوکلونال با اهمیت ناشناخته (MGUS) می باشند که این آخری شایعترین شکل گاموپاتی منوکلونال است. باندهای باریک و قویاً رنگ شده که به صورت پیکrlm;های نازک در دانسیتومتری دیده میrlm;شوند، گاموپاتیrlm;های منوکلونال (پاراپروتئینrlm;ها، ایمونوگلوبولینrlm;های منوکلونال، M-proteins هستند که در میلوم متعدد(MM)، ماکروگلوبولینمی والدن اشتروم(MW)، آمیلوئیدوز، بیماریshy;های لنفوپرولیفراتیو و بیماریshy;های زنجیره سنگین دیده میrlm;شوند. همچنین در 11% از مبتلایان به هپاتیت C هم دیده میrlm;شود. MGUS عبارت است از وجود IgG یا IgA منوکلونال بدون شواهدی از میلوم متعدد. در بیماران بدون علامت با یک پروتئین منوکلونال کمتر از 1g/dl که Hb، کلسیم و کراتیrlm;نین طبیعی دارند، الکتروفورز پروتئین سرم باید یک سال بعد تکرار شود. ولی اگر پروتئینrlm; منوکلونال بین 1.5 ndash; 2.5 g/dl باشد باید 3-2 ماه بعد این امر صورت گیرد. بیمارانی که به علتMM،MW یا آمیلوئیدز درمان شدهrlm;اند، باید به فاصله 2-1 ماه بررسی الکتروفورز شوند. شایعترین تظاهرات میلوم عبارت است از ضایعات استخوانی، کم خونی، نارسایی کلیه و عفونتrlm;های باکتریال ریکارنت. تشخیص براساس وجود ایمونوگلوبولین منوکلونال در سرم یا ادرار حمایت میrlm;شود. جهت تعیین مشخصات گاموپاتی منوکلونال، ایمونوفیکساسیون موردنیاز می باشد.