تست تعیین گروه خونی
اطلاعات تکمیلی آزمایش تعیین گروه خونی:
آزمایش خون ABO RH برای تعیین اینکه آیا یک فرد دارای گروه خونی A، B، AB یا O است و اینکه آیا Rh مثبت یا Rh منفی است، استفاده می شود. آزمایش گروه خونی یک فرد زمانی انجام می شود که فردی بخواهد اهداکننده خون یا اعضای بدن شود.گروه ABO و نوع Rh گروهی از آنتی ژن های ارثی ژنتیکی موجود در غشای خارجی هر گلبول قرمز را طبقه بندی می کنند. گروه ABO از چهار احتمال تشکیل شده است: A، B، AB و O. نوع Rh یا مثبت یا منفی است.
علت انجام تست تعیین گروه خونی:
تعیین گروه خون بیمار، قبل از اهداء یا دریافت خون و نیز برای تعیین گروه خون مادرانی که در انتظار فرزند می باشند، به منظور ارزیابی احتمالی خطر ناسازگاری Rh میان مادر و نوزاد
روش آزمایشگاهی تعیین گروه خونی:
هماگلوتیناسیون یا آگلوتیناسیون مستقیم گلبول های قرمز با آنتی سرم اختصاصی (Cell type) به صورت کیفی و کمی
الایزا، آزمایشات غیر مستقیم ( جستجوی آنتی بادی ضد آنتی ژن)، در سرم که از گلبول های قرمز با آنتی ژن معلوم همراه با سرم نامعلوم (Back type)
تعیین گروه خونی_ABOamp;Rh Group, Blood:
دو آنتی ژن اصلی گلبول های قرمز انسان آنتی ژن A و آنتی ژن Bهستند. گروه های خونی براساس وجود و یا عدم وجود این آنتی ژن ها تعیین می شوند. افرادی که در سطح گلبول های قرمز خود دارای آنتی ژن A هستند، گروه خونA، افرادی که واجد آنتی ژن B هستند، گروه خون B، افرادی که هر دو آنتی ژن A و B دارند، گروه خون AB و افرادی که هیچ کدام از عوامل A و B را ندارند گروه خون O نامیده می شوند. در سطح بعضی از گلبول های قرمز یک نوع عامل آنتی ژنی دیگر نیز وجود دارد به نام Rh که در صورت وجود این عامل، فرد Rh مثبت و در صورت عدم وجود، فرد Rh منفی می شود. بدن انسان به طور طبیعی عواملی به اسم آنتی بادی را بر علیه آنتی ژن های موجود تولید می کند. به طور مثال افرادی که آنتی ژن Aرا در سطح گلبول های قرمز خود دارند نسبت به آنتی ژن B آنتی بادی تولید می کنند و برعکس. گروه خون AB چون هیچ گونه آنتی بادی بر علیه A وB ندارد به راحتی می تواند با رعایت عامل Rh، هم از گروه خون A و هم از B خون دریافت کند. در مقابل افراد با گروه خون O چون هیچ کدام از آنتی ژن های A و B را ندارند، بدنشان آنتی بادی بر علیه این دو آنتی ژن تولید می کند. بنابراین افراد با گروه خونی O تنها می تواند از هم گروهی خود خون دریافت کنند و به تمام گروه ها با رعایت عامل Rh خود بدهند (دهنده همگانی). اگر شخصی با Rh منفی از شخصی با Rh مثبت خون دریافت کند، زمانی که خون به فرد منفی منتقل می شود بدن او آنتی بادی هایی بر علیه Rh های مثبت وارد شده می سازد (چون این Rh ها به صورت طبیعی در بدن فرد Rh منفی وجود ندارند بدن آنها را مهاجم تشکیل داده و بر علیه آنها آنتی بادی می سازد) این مکانیسم با اولین انتقال خون مشکلی ایجاد نمی کند ولی اگر دفعات بعدی خون Rh مثبت به فرد منفی انتقال یابد، آنتی بادی های ساخته شده به Rh مثبت حمله می کنند و باعث رسوب گلبول ها می گردند که خطرات جدی ایجاد می کند. تعیین نوع Rh برای خانم های باردار از اهمیت خاصی برخوردار است. اگر گروه خون مادر منفی و گروه خونی جنین مثبت باشد بدن مادر آنتی بادی تولید می کند که این آنتی بادی ها از جفت عبور می کنند و می توانند گلبول های قرمز جنین را از بین ببرند. برای جلوگیری از این امر مادر Rh منفی طی بارداری از ایمونوگلوبولین استفاده خواهد کرد تا بارداری و زایمان موفقی را پشت سر بگذارد. ایمونوگلوبولین Rh (RhoGAM) باعث جلوگیری از پیوند شدن آنتی بادی های مادر و آنتی ژن های Rh جنین می شود.