تست لیستریوزیس
اطلاعات تکمیلی لیستریوزیس:
خانواده لیستریا باکتریهای گرم مثبت هوازی هستند وازسوش های محتلف تشکیل شده اند که تنها سوش بیماریزا لیستریامونوسیتوژنز است. لیستریا مونوسیتوژنز عامل عفونت های مننگوآنسفالیتی و سپتی سمی (عفونت خون) در نوزادان است. همچنین این باکتری می تواند در افراد دچار نقص سیستم ایمنی عامل مولد مننژیت باشد. عفونت به لیستریا در طول حاملگی موجب سقط جنین می شود. آلودگی به این باکتری در نوزادان در هفته اول به صورت سپتی سمی، پنومونی و بافت های گرانولوماتوز و در هفته دوم به بعد موجب علائم مننژیت مثل تهوع و گرفتگی عضلات می شود. باتوجه به آنکه جداسازی و کشت این باکتری گرم مثبت ( عامل درصد چشمگیری از سقط های جنین و عفونتهای مادرزادی) دارای مشکلاتی می باشد، روشهای سرولوژیک و ایمونولوژیک از بهترین روشهای تشخیصی است.
علت انجام تست لیستریوزیس:
1. تشخیص لیستریوزیس.
2. کمک به تشخیص مننژیت لیستریایی در بیماران دچار نقص سیستم ایمنی.
روش آزمایشگاهی لیستریوزیس:
PCR, ELISAو کشت ترشحات, ایمونوفلورسانس غیر مستقیم(IFA)
بیماری زایی لیستریوزیس:
لیستریامونوسیتوژن، باسیل گرم مثبت است که در دمای 4 درجه سانتی گراد می تواند رشد کند. این باسیل یک عامل بیماری زای پراکنده در محیط بوده که انتقال آن به طور عمده از طریق غذا صورت می گیرد. لیستریوزیس، یک بیماری ناشایع در یک فرد سالم با ایمنی کامل اسـت در حالـی که، موارد لیستریوزیس در افراد با ضعف ایمنی دیده می شود که با مرگ و میر بالایی همراه است. در سایر موارد در زنان حامله دیده می شود که با میزان بالای مرگ و میر جنین، به علت سقط، تولد نوزاد مرده یا نوزاد مبتلا همراه است. سقط یکی از معضلات مهم پزشکی پیش روی جوامع هست که متحمل کننده ی هزینه های زیادی به خانوار است. لیستریا مونوسیتوژنر ازجمله باکتری های بالقوه مؤثر بر سقط جنین و عفونت پس از زایمان در نوزادان است. باکتری لیستریا در خاک و بعضی ازغذاهای خام فراوان است. خوردن غذاهایی که حاوی باکتری لیستریا است در بیشتر مردم باعث بیماری نمی شود. زنان باردار، نوزادان، و سالمندانی که دستگاه دفاعی بدنشان ضعیف شده است بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. اگر چه بیماری لیستریوسیس نادر است، ولی میزان مرگ از آن بالا است. این بیماری در تمام نقاط دنیا وجود دارد ولی شیوع زیادی ندارد. لیستریوزیس اغلب بصورت تک گیر اتفاق می افتد.
لیستریا مونوسیتوژنز با نام علمی Listeria monocytogenes
این باکتری بی هوازی اختیاری است و قادر به زنده ماندن در حضور و نبودن اکسیژن است و به عنوان عامل ایجاد کننده ی طیف وسیعی از بیماری ها در انسان و حیوانات می باشد و می تواند درون سلول های میزبان رشد کرده و تولیدمثل کند و یکی از بدترین عوامل بیماریزای ناشی از عفونت مواد غذایی است. ۲۰ تا ۳۰ درصد از عفونت غذایی ناشی از لیستریوسیس در افرادی که در معرض خطر بالایی قرار دارند کشنده است. این باکتری توانایی زنده ماندن در یخچال و دمای ۴ درجه سانتی گراد و PH کم و نمک بالا را دارد.
:TAXONOMY
Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes is a species of firmicute in the family Listeriaceae