تست کروموزوم فیلادلفیا
اطلاعات تکمیلی درباره آزمایش کروموزوم فیلادلفیا:
کروموزوم فیلادلفیا (Ph) یک ناهنجاری کروموزومی است که در نتیجه جابجایی متقابل میان کروموزوم های 9 و 22 (9;22)(q34;q11) حاصل می شود. در نتیجه این جابجایی ژن BCR واقع در کروموزوم 22 در مجاورت پروتوانکوژن ABL واقع در کروموزوم شماره 9 قرار می گیرد و یک ژن هیبرید ایجاد می شود. محل شکستگی در ژن ABL نسبتاً ثابت بوده و معمولاً پیش از اگزون 2 (a2) رخ می دهد ولیکن تنوع نقطه شکست در ژن BCR، منجر به ایجاد پروتئین های الحاقی BCR ndash; ABL گوناگونی می شود. در نتیجه این الحاق ها، فعالیت تیروزین کینازی ژن BCR افزایش یافته و با فسفریلاسیون پروتئین های سیتوپلاسمی منجر به تکثیر سلولی، مهار آپوپتوزیس و تغییر چسبندگی، کاهش وابستگی به فاکتور رشد و اثرات دیگر می شود. لوسمی میلوئیدی مزمن (CML) نوعی بدخیمی کلونال سلول های بنیادی است که منجر به افزایش رده های سلولی میلوئید، اریتروئید و مگاکاریوسیت در خون محیطی و هیپرپلازی میلوئید در مغز استخوان می شود. بیش از 95 درصد بیماران CML دارای یک ناهنجاری کروموزومی به نام کروموزوم فیلادلفیا می باشند که در نتیجه جابجایی ژن BCR در مجاورت پروتوانکوژن ABL حاصل می شود. بررسی کمی و کیفی کروموزوم فیلادلفیا نقش مهمی در تخمین پاسخ درمانی و پیش بینی میزان پیشرفت بیماری دارد. ژن BCR-ABL دارای واریانت های متفاوتی است ولیکن دو نوع b2a2 و b3a2 از بقیه شایع ترند.
علت انجام تست کروموزوم فیلادلفیا:
1. در دسترس بودن و سادگی نمونه مورد نیاز (5 میلی لیتر خون محیطی جهت انجام این تست کافی است)
2. سرعت و حساسیت بالا برای ردیابی mRNAی BCR/ABL و بررسی میزان تولید پروتئین P210 در بیمارانی با اختلالات خونی.
3. بررسی پاسخ درمانی و یا میزان پیشرفت بیماری در افراد مبتلا به لوسمی میلوئیدی مزمن (CML) که وجود فیوژن e13/a2 (b2a2) و یاe14/a2 (b3a2) در آنها تشخیص داده شده است.
روش آزمایشگاهی کروموزوم فیلادلفیا:
ردیابی کمی mRNA با استفاده از روشReal Time PCR (mRNA Detection by RT-PCR Qualitative)
Real time PCR تعیین میزان بیان ژن الحاقی با روش
کروموزوم فیلادلفیا_The Philadelphia chromosome:
کروموزوم غیرطبیعی کوتاه شده توسط هانگرفورد، از مرکز سرطان فاکس چیس، و ناول از دانشگاه پنسیلوانیا کشف شد، و به همین دلیل کروموزوم فیلادلفیا را بر اساس شهری که هر دو موسسه در آن قرار داشتند، نامگذاری کردند. ناهنجاری کروموزوم 22 که در آن بخشی از کروموزوم 9 به آن منتقل می شود. سلول های مغز استخوان حاوی کروموزوم فیلادلفیا اغلب در لوسمی میلوژن مزمن و گاهی در لوسمی لنفوسیتی حاد یافت می شوند. بیان کروموزوم فیلادلفیا به این معنا است که: لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) مانند کروموزوم فیلادلفیا (ALL) که به ALL شبه BCR-ABL1 نیز گفته می شود، یک زیرمجموعه پرخطر با نمایه بیان ژن است که همپوشانی قابل توجهی با ALL با Ph مثبت (Ph+) دارد. و نشان دهنده سیگنال دهی کیناز فعال است.لوسمی لنفوبلاستیک حاد کروموزوم فیلادلفیا (Ph+ALL) یک زیرگروه نادر از شایع ترین سرطان دوران کودکی، لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) است. مانند ALL، Ph+ ALL نیز سرطان نوعی گلبول سفید خون به نام لنفوسیت است.