تست تجزیه مایع صفاق

نام اختصاری آزمایش: نام اختصاری و علمی تست تجزیه مایع صفاق، Ascitis است.

اطلاعات تکمیلی درباره آزمایش تجزیه مایع صفاق:

صفاق غشای سروزی یکپارچه، مرطوب و بزرگی است که دیواره حفره شکمی-لگنی و نیز پوشش خارجی احشای درون این محوطه را پوشیده می کند. این دو آستر غشایی در داخل شکم توسط فضایی موسوم به حفره ی صفاقی از یکدیگر جدا می شوند و اندام هایی چون کبد، لوزالمعده، طحال، معده و مجاری روده ای، مثانه، لوله فالوپ و تخمدان ها در این فضا جای می گیرند. کلیه ها، مکانی در فضای صفاقی پسین (پشت صفاق) را درگیر می کنند. در افراد سالم، حفره ی صفاقی حاوی مقادیر اندکی مایع سروزی بوده که سطح صفاق را مرطوب نگاه می دارد.

علت انجام تست تجزیه مایع صفاق:

  1. بررسی عامل پریتونیت که می تواند التهابی و عفونی باشد. پریتوان (صفاق) در حالت طبیعی استریل و فاقد میکروارگانیسم می باشد. مهمترین عامل ایجادکننده پریتونیت باکتریایی عبارتند از: اشریشیاکلی، کلستریدیوم، استافیلوکوک اپیدرمیدیس، استافیلوکوک اورئوس، استرپتوکوک پنومونیه، استرپتوکوک های بی هوازی و آلفا همولیتیک، کلبسیلا پنومونیه، باکتروئیدس و سایر باسیل های گرم منفی باشد. همچنین توبرکلوز نیز از عوامل غیر رایج پریتونیت می باشد.
  2. پاراسنتز (آنالیز مایع صفاق) برای بیماران مبتلا به آسیت بدون علت مشخص، جهت تعیین علت آن انجام می شود. این آزمایش بخش مهمی از ارزیابی بیماران مبتلا به تروماهای متعدد جهت رد نمودن وجود ترومای شکمی می باشد.
  3. همچنین پاراسنتز به منظور تخفیف فشار داخل شکمی ناشی از آسیت های حاوی حجم فراوان مایع نیز استفاده می شود.

روش آزمایشگاهی تجزیه مایع صفاق:

  1. بررسی ظاهری نمونه آسیت (ماکروسکوپی)
  2. شمارش سلولی و افتراقی (میکروسکوپی)
  3. اندازه گیری بیوشیمیایی از نظر پروتئین، گلوکز، آمیلاز، آمونیاک، فسفاتاز قلیایی، لاکتات دهیدروژناز، تری گلیسرید، تومور مارکر CEA وpH
  4. بررسی سیتولوژی و میکروبیولوژی (رنگ آمیزی و کشت)

تجزیه مایع صفاق_Peritoneal Fluid Analysis:

مایع صفاقی مایعی است که به عنوان روان کننده در حفره شکمی عمل می کند. در مقادیر کم (معمولاً 20-5 میلی لیتر) بین لایه های صفاق که دیواره شکم را پوشانده است یافت می شود. مایع صفاقی برای مرطوب کردن قسمت های بیرونی اندام ها و کاهش اصطکاک حرکت اعضا در حین هضم و حرکت عمل می کند.شرایط و بیماری های مختلفی می توانند باعث التهاب صفاق (پریتونیت) و یا تجمع بیش از حد مایع صفاقی (افیوژن صفاقی یا آسیت) شوند. تجزیه و تحلیل مایع صفاقی گروهی از آزمایشات است که این مایع را برای تعیین علت افزایش مایع ارزیابی می کند.دو دلیل اصلی که ممکن است مایع در حفره شکم جمع شود عبارتند از:

  • عدم تعادل بین فشار داخل رگ های خونی - که مایع را از رگ های خونی خارج می کند - و مقدار پروتئین موجود در خون - که مایع را در رگ های خونی نگه می دارد. مایعی که در این حالت انباشته می شود ترانسودات نامیده می شود. ترانسودات ها اغلب به دلیل نارسایی احتقانی قلب، سندرم نفروتیک یا سیروز کبدی ایجاد می شوند.
  • آسیب یا التهاب صفاق که در این حالت مایع را اگزودا می نامند. این نوع مایع ممکن است نتیجه شرایطی مانند عفونت، بدخیمی ها (سرطان متاستاتیک، لنفوم، مزوتلیوم)، پانکراتیت، پارگی کیسه صفرا یا بیماری خود ایمنی باشد.
نمونه گیری تست: نوع نمونه گیری آزمایش تجزیه مایع صفاق، به صورت مایع آسیت است.