تست ترپونما پالیدوم

نام اختصاری آزمایش: نام اختصاری و علمی تست ترپونما پالیدوم، Anti T. PallidumAbIgG است.

اطلاعات تکمیلی ترپونما پالیدوم:

سیفلیس یک بیماری مقاربتی می باشد که انتقال آن از طریق تزریق خون آلوده نیز صورت می گیرد. نوزاد متولد شده ممکن است در حین تولد و در دوران حاملگی مادر مبتلا به سیفلیس از راه جفت آلوده شود، که نهایتاً منجر به سقط جنین می شود. دوره نهفتگی بیماری به طور متوسط 3 هفته می باشد. تشخیص بیماری بر اساس سه روش آزمایشگاهی شامل تشخیص میکروسکوپی میکروب، آزمایشات غربالگری غیر ترپونمایی و آزمایشات تأییدی تروپونمایی می باشد. در اوایل بیماری آنتی بادی از کلاس IgG و IgM در سرم بیماران به وجود می آید. در بیماران درمان نشده هر دو آنتی بادی به مدت طولانی باقی می ماند ولیIgM پس از یک سال تا دو سال کاهش یافته و IgG تا مدتهای طولانی باقی می ماند. آزمایش FTA برای تشخیص آنتی بادیهای اختصاصی تروپونمایی انجام می شود. تیتر IgG دلالت بر عفونت در گذشته می کند. افزایش 4 برابر تیتر بین نمونه های حاد و نقاهت دلالت بر عفونت اخیر است.

علت انجام تست ترپونما پالیدوم:

1. تشخیص بیماری سیفلیس

2. تست تأییدیه آنتی بادی اختصاصی تروپونما پالیدوم

روش آزمایشگاهی ترپونما پالیدوم:

آزمون میکروهماگلوتیناسیون , (MHA-TP)بررسی به وسیله میکروسکوپ زمینه سیاه, FTA، VDRL، RPR ELISA

بیماری زایی ترپونما پالیدوم:

ازمهمترین اسپیروکت ها، ترپونما ها می باشند. بیشتر ترپونما ها غیربیماریزا هستند و قسمتی از فلورنرمال مخاط دهان هستند، ولی برخی از آن ها نیز در انسان ایجاد بیماری می کنند. ترپونما پالیدوم زیرگونه پالیدوم، عامل ایجاد سیفلیس است.سیفلیس احتمال انتقال (ایدز) را افزایش می دهد و از طریق ارتباط جنسی به بالغین و به طور مادرزادی به جنین و انتقال می یابد که به ازای هر بار تماس جنسی با فرد آلوده امکان انتقال این بیماری 1 به 10 است.ترپونما پالیدوم ها بیماری های مختلفی را ایجاد می کنند که مهم ترین و معروفترین آن ها سیفلیس است که یک بیماری تناسلی بیماری های سیفلیس غیرتناسلی اندمیک bejel و yaws توسط این گروه از باکتری ها ایجاد می شود یاز نوعی بیماری عفونی مزمن دوران کودکی است که توسط زیرگونه پرتنو ترپونما پالیدوم ایجاد می شود.

عفونت طبیعی با ترپونما پالیدوم فقط در انسان دیده شده و باعث ایجاد ضایعه در پوست و مخاط مجرای تناسلی و در مواردی اطراف دهان می شود. تماس با زخم های پوستی و خراش ها با ضایعه آلوده سبب انتقال و انتشار عفونت می شود. ضایعات طی چند مرحله ایجاد می شود؛ در مرحله اول ایجاد پاپول های کوچک قرمز در محل عفونت می کند که پایه زخم سفت بوده و شانکر سخت نامیده می شود سپس به دنبال تهاجم باکتری به خون مرحله دوم بیماری ظاهر می شود که به صورت راش های ماکولوپاپولار قرمز در سراسر بدن و پاپول های مرطوب بی رنگ (کوندیلوما) در ناحیه تناسلی- مقعد- دهان و زیر بغل ظاهر می شود که گاهی اوقات عفونت به طور خودبخودی بهبود می یابد.

ترپونما پالیدوم با نام علمی Treponema pallidum:

این میکروارگانیسم به شکل مارپیچی منظم است، معمولاً ۶/۱۵ میکرومتر طول و ۱ تا ۲ میکرومتر عرض دارد. ترپونم ها دارای سیتوپلاسم و غشای خارجی هستند و مارپیچ های ترپونما پالیدوم با رنگ آمیزی ایمنوفلورسانس و استفاده از میکروسکوپ دارک فیلد قابل مشاهده است. این اسپیروکت دارای آنزیم هیالورونیداز است که باعث تجزیه اسید هیالورونیک بافت می شود. غشای خارجی فاقد لیپوپلی ساکارید است و لیپید و کاردیولیپین قسمت زیادی از آنتی ژن غشاء را شامل می شود.ترپونما پالیدوم با انتهای تیز به سلول میزبان متصل شده و ساختار میکروتوبولی دارد. میکروآئروفیل بوده، در خون و فراورده های خونی در 4 درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت زنده می ماند و به محیط خشک و دمای بیش از 42 درجه سلسیوس حساس می باشند. امروزه فقط می توان باکتری را از خرگوش به محیط کشت سلول ها ی اپی تلیال خرگوش انتقال داد که ترپونما برای چند نسل محدود درآن تکثیر می کند. معمولاً ترپونما پالیدوم با تلقیح به بیضه خرگوش کشت داده می شود ترپونما ی بیماری زا به صورت روتین قابل کشت نیست، اما در اگزودای زخم ها یا خون قابل نمایش است. برداشت نمونه در مراحل سیفلیس اولیه (شانکر سخت) از سروزیته زخم و ازترشحات چرکی در جوش های سیفلیسی صورت می گیرد.

نمونه گیری تست: نوع نمونه گیری آزمایش ترپونما پالیدوم، به صورت سرم است.